DYOR або аналізуємо криптопроект самі

Зміст

Найчастіше абревіатурою DYOR (Do Your Own Research) закінчується чи починається безліч рекомендацій чи думок щодо будь-яких токенів чи проектів.

DYOR означає, що перш ніж заходити в “якийсь” проект з двох ніг, треба самостійно його проаналізувати! Адже ви ризикуєте своїми грошима.

Чому важливо проводити власне дослідження?

Шилінг - звичайна практика в криптовалюті, коли люди, як правило, рекламують монети, якими володіють, сподіваючись позитивно вплинути на ціну. Досить часто буває складно відрізнити шилінг від об'єктивної думки. При покупці будь-якої криптовалюти рекомендується приймати рішення самостійно перед інвестуванням, а не тільки тому, що “хтось” сказав, що це того варте.

Але як це дослідження робити?

Дочитай цю статтю до кінця, і ти зрозумієш найпростіший спосіб провести швидкий аналіз.

Найменування проекту

Так, це може здаватися смішним, але одна тільки назва вже може говорити про те, що проект, наприклад, намагається зловживати чиїмось чужим успіхом, а-ля Abibas.

Сайт

Тут потрібна проста візуальна перевірка – наскільки добре працює, який шрифт використовується, перевірити картинки, фотографії учасників команди та арти на їх оригінальність (через пошук по картинці), найменування самого сайту в адресному рядку, клікабельність посилань і логічність побудови сайту.

Blockchain

Якщо мережа тільки набирає обертів, але вже визнана експертами як перспективна – проект на такій мережі вже може дати ікси просто за зростанням токена свого блокчейна.

Investors & partners

Зрозуміло, наявність суттєвих фондів, які вливають гроші в проект, не дадуть розробникам розслабитися і намагатимуться точно вичавити з нього максимум, а нам це і на руку. Звичайно ж інформацію про реальні інвестиції фондів варто підтвердити в загальнодоступних джерелах, і не зайвим буде уточнити у представників проекту, хто із зазначених у них на сайті організацій є інвестором.

На сьогоднішній день існує певна градація або визначення "Tier", що відображає рівень "крутості" того чи іншого фонду, партнера, бекера. І чим більше таких партнерств у проекту, чим вищий тир, тим перспективнішою може бути ваша інвестиція.

Кожен фонд дорожить своєю репутацією, має своє портфоліо, інструменти та критерії оцінки проектів, в які інвестує гроші своїх вкладників. Гроші роблять гроші і поки що великі інституційні гравці, здебільшого, лише придивляються до крипті, обережні, ті хто сміливіше, завойовують простір крипто індустрії.

Ось кілька інструментів/ресурсів, які допоможуть вам прийняти правильне інвестування. Рішення:

Chainbroker — корисний ресурс, де можна спостерігати які проекти зараз у тренді і куди інвестують фонди. Можна навіть заглянути в портфелі фондів і подивитися, хто на чому піднявся.Таблиця - та сама градація фондів по тирах (рівнях). Заходимо на сайт проекту, знаходимо партнерів, звіряємо з табличкою, робимо висновки інвестувати або проходити повз (не є 100% основою рішення, лише орієнтир).

Whitepaper

Це найулюбленіше – саме тут міститься найважливіше про проект, його суть. Саме звідси можна підчерпнути задум проекту, його бачення розробниками, механіку реалізації та актуальність ідеї. Тут можна буде визначитися – якщо й брати токен, то на які перспективи та з якими цілями.

Whitepaper зазвичай включає фінансову модель, юридичні питання, SWOT-аналіз та дорожню карту реалізації проекту. Рекомендую докладніше вивчати проекти, які не оприлюднюють офіційні документи.

Якщо Whitepaper абстрактно написано, що ми прийдемо і змінимо світ на краще, купуйте швидше наш токен, він тільки дорожчатиме - це поганий сигнал.

Хороший проект повинен мати зв'язкову бізнес-модель, і це не повинно бути дублювання вже існуючої технології.

Roadmap

Важлива частина проекту, що іноді входитиме у вайтпейпер. Звідси можна подивитись на розвиток проекту та співвіднести - чого ж на даний момент проект реально досяг і подивитись на відповідність дат із дорожньої карти Медіуму чи Твіттеру. Звідси можна побачити які плани у проекту і наскільки вони реалізовані, як їхня модель розвитку співвідноситься з вашою інвестиційною стратегією та інші годинні точки.

У дорожній карті проекту має бути розписаний поетапний план — що буде за три місяці після запуску, за шість, рік. Багато хто дає купу обіцянок і жодної конкретики.

Серйозний проект, наприклад, одразу вказує, через яку годину після збирання грошей він готовий продемонструвати результат. Наявність такого плану – це добрий сигнал. Інвестор може орієнтуватися на нього та звіряти наміри з фактичними результатами. Надто гучні обіцянки та малореальні терміни реалізації проекту мають насторожити.

Код

Добре, якщо компанія не приховує технічну документацію та викладає відкритий код на платформах типу GitHub (сервіс для хостингу репозиторіїв). Самостійно оцінити технологію та можливість її реалізації людині малообізнаній в IT не під силу. Допоможуть фахівці, яких можна знайти на спеціалізованих форумах Bitcointalk, Reddit, Icorating.

Tokenomics

Саме тут вам математика і стане у пригоді, нарешті) Обов'язково треба знати скільки і по яким цінам дали раннім інвесторам, команді та іншим учасникам, коли розлоки у них, коли розлоки у тебе (якщо вони є), на що проект планує виділяти гроші і в якому співвідношенні, яка капа у проекту та який супплай – все це Треба перевірити і стане зрозумілим наскільки це у найближчій перспективі вигідно і кому.

Аналіз монети необхідно проводити одразу за багатьма параметрами. Для початку потрібно дізнатися скільки монет емітується, скільки монет залишається у засновників проекту, чи є зворотний викуп монет, якою є капіталізація монети, наскільки активно проходять торги нею.

Низька капіталізація означає, що курс монети легко буде піддаватися маніпулюванню. Група трейдерів за сигналом може скуповувати весь обсяг монети і «пампити» ціну до надхмарних значень. Не варто брати участь у проекті, де більшість монет сконцентрована в руках засновників. Якщо у власників проекту залишається понад 20% емісії монет, це значно підвищує ризики.

Капіталізація криптовалюти та обсяги торгів можуть бути «дутими». Щоб зрозуміти, наскільки «накручені» обсяги, варто подивитися на яких біржах торгується монета. Хорошим індикатором для оцінки криптовалюти буде її наявність на топових торгових майданчиках (Binance, Bybit, Coinbase та ін.). Як правило, лістинг на топових майданчиках означає, що менші та відомі біржі також будуть розміщувати у себе пару з даною криптовалютою, додатково збільшуючи її ліквідність.

Social Media

Актуальна для малих проектів частина – обов'язково перевіряється Твіттер, його активність, зміст постів, співвідношення кількості лайків, коментів та підписників, вік облікового запису. У Медіумі варто також оцінити наскільки цінними є статті, їх кількість і необхідність. Телеграм також варто перевірити на активність аудиторії, її обсяг, оперативність адмінів та їхню компетентність у відповідях на запитання. У випадку з NFT проектами не зайвим буде подивитись Інстаграм.

Шукайте проекти, які прагнуть тримати потенційних інвесторів у курсі, регулярно публікуючи докладні звіти про виконану роботу на веб-сайті компанії чи соціальних мережах.

Team

Обов'язково варто перевірити учасників команди, їх досвід у подібних проектах, їх роль та спеціалізації, чи задіяні у розробці інших проектів, перевірити профіль у Лінкедіні та взагалі публічні згадки про їх успішні/не успішні запуски.

Потрібно ретельно вивчити окремих членів команди проекту. Чудово, якщо на рахунку команди вже є проекти, що відбулися, а засновники мають досвід у галузі та гарну репутацію. Добре, якщо є публічна інформація та можна прочитати біографії засновників. Це зменшує ймовірність того, що проект піде у світле майбутнє із зібраними грошима.

Що ще має насторожити?

Гарантії заробітку та зростання ціни токена. Якщо керівники проекту стверджують, що всі інвестори гарантовано зароблять гроші — це з 99,9% ймовірністю скам.Гарантії високих доходів. Один із найважливіших маркерів скама — обіцянка заробляти десятки та сотні відсотків на місяць чи рік.Реферальні схеми із великими нарахуваннями грошей. Це не 100% ознака скама, багато хто використовують реферальні програми для залучення нових клієнтів, але в сукупності з іншими ознаками це збільшує ризики шахрайства.Лістинг на не топових біржах. Якщо монета торгується виключно на одній-двох маловідомих криптобіржах, це сумнівний актив.
Висновок

Спочатку цей аналіз буде займати багато часу, але згодом ви 100% навчитеся не тільки ефективно відрізняти скам від нормальних проектів, але й знайдете непогану компетенцію у світі крипти взагалі, через великий досвід у вивченні різних метрик проекту. І це прекрасно.

Більше україномовного контенту про крипту, тестнети, ретродропи і роздачі, знайдеш тут - “Крипта без москалів

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Крипта без москалів
Крипта без москалів@Kriptabezmoskaliv

Підписуйтесь на Телеграм

218Прочитань
1Автори
4Читачі
На Друкарні з 21 серпня

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається