Explicit wait: явне очікування або fluent wait швидкого приготування

Що ж, в попередніх постах було описано imlicit wait(неявне очікування) та fluent wait(впевнене очікування, хоча такий переклад — це радше відсебеньки), а це означає, що настав час для останнього з трьох — явного очікування. Як ви могли помітити у заголовку, пан автор обзиває його впевненим очікуванням швидкого приготування і на пергий погляд таке порівння могло б здатися дивним, втім після цього посту сподіваюся ви зрозумієте звідки воно взялося.

То що ж таке це явне очікування? Опираючись на документацію можна дати таке визначення: використовуючи explicit wait, вебдрайверу дається вказівка очіуквати, поки не виконається певна умова, перш ніж продовжити виконання коду. А ось і приклад такого очікування:

WebElement foo = new WebDriverWait(driver, Duration.ofSeconds(5))
          .until(driver -> driver.findElement(By.name("foo")));

Здається знайомим, так? Воно й не дивно, адже WebDriverWait наслідує FluentWait.

Fluent wait:

WebElement foo = new FluentWait<WebDriver>(driver)
          .withTimeout(Duration.ofSeconds(5))
          .pollingEvery(Duration.ofSeconds(500))
          .ignoring(NotFoundException.class)
          .until(driver -> driver.findElement(By.name("foo")));

Explicit wait:

WebElement foo = new WebDriverWait(driver, Duration.ofSeconds(5))
          .until(driver -> driver.findElement(By.name("foo")));

Загалом, явне очікування є специфікацією fluent wait яке ігнорує винятки NotFoundException із встановленим за замовчування інтервалом між пошуками елементів, що дорівнює 500мс, а параметр, що відповідає за тривалість очікування встановлюється вручну. Гадаю тут вже починає ставати зрозумілим чому це очікування пан автор вирішим обізвати “впевненим очікуваннням швидкого приготування”. Втім, якщо вже розглядаємо таке приготування то й потрібно згадати про таку річ, як наперед задані умови для очікування, тобто про клас ExpectedConditions. Звісно в ньому може не бути якоїсь специфічної умови, яка б підійшла в якомусь особливому випадку, проте цей клас містить умови, які будуть корисними у більшості ситуацій. Звісно в залежності від мови програмування яка використувується набір умов може відрізнятися, втім вони будуть мати певні спільні перевірки, наприклад:

  • Існування елемента

  • Видимість елемента

  • Видимий текст

  • Заголовок вікна тотожний

Звісно цей список не є вичерпним, втім за необхідності можна глянути їх відповідно до мови, що цікавить:

До речі, якщо глянути код цих умов, наприклад для Java, то можна помітити, що вони подібні на ті умови, які описано в пості про fluent wait. Що ж, воно й не дивно адже, як згадувалося раніше, явне очікування є спеціалізацією впевненого очікування. Може здатися непоганою ідеєю використовувати умови з ExpectedConditions у написанні умов для fluent wait, втім я, себто пан автор, не впевнений, що це буде раціональним, оскільки для цього існують явні очікування, а впевнене очікування, на думку автора, варто використовувати, коли явне не може вирішити проблему.

Отже, на цьому моменті вважаю, що тему про те, як готувати і з чим їсти очікування в Selenium можна вважатит вичерпаною. Також хотів би сказати, що на мою думку, поступовий перехід в темах від неявного очікування до явного через впевнене дає краще розуміння теми, ніж подача, яку можна зустріти в більшості постім на цю тему у вигляді: неявне → явне → впевнене. Особисто для мене, деякий час було загадкою як зміна тривалості не явного очікування може впливати на тривалість явного і справді, якщо не розглядати впевнене очікування чи умови, які описані у класі ExpectedConditions такий зв’язок може здаватися незрозумілим, втім як тільки розглянути ці моменти все одразу стає очевидно.

І за традицією приклад:

WebElement h1 = driver.findElement(By.tagName("h1"));
System.out.println("Header text: " + h1.getText()); //Header text: Implicit Wait Example

WebElement firstParagraph = driver.findElement(By.tagName("p"));
System.out.println("First paragraph text: " + firstParagraph.getText()); //First paragraph text: This loads with page

WebElement clickMe = driver.findElement(By.id("addNewContent"));
System.out.println("Button text: " + clickMe.getText()); //Button text: ClickMe

WebElement thirdParagraph = new WebDriverWait(driver, Duration.ofSeconds(11))
   .until(ExpectedConditions.visibilityOfElementLocated(By.id("postponedForElevenSeconds"))); //Third paragraph text: Loaded after 11 seconds.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Василь Побережник
Василь Побережник@VasylPoberezhnyk

AQA | Фотограф-ентузіаст

429Прочитань
0Автори
4Читачі
На Друкарні з 29 серпня

Більше від автора

  • Fluent wait або впевнене очікування та як його їсти

    Цього разу буду розглядату впевнене очікування, хоча його називають ще інколи плаваючим, вільним або ще якось, втім називати в рамках цієї статті буду його впевненим.

    Теми цього довгочиту:

    It
  • Implicit wait або неявне очікування та пошук елементів findElement

    Неявне очікування (implicit wait) та пошук елементів (findElelement) є, мабуть, першим поняттями із якими стикаються, коли починають розбиратися із Selenium WebDriver. Тож тут написано про них і як їх можна поєднати між собою.

    Теми цього довгочиту:

    Selenium
  • Що таке Selenium?

    Selenium — це інструмент для автоматизації тестування веб-додатків. Він дозволяє розробникам і тестувальникам автоматизувати взаємодію з веб-браузером, тобто виконувати різні дії на веб-сторінках, такі як клікання на кнопки, введення тексту, перевірка наявності елементів і т.д.

    Теми цього довгочиту:

    Selenium

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається