Історія про те, як я з 2015 року беру участь у різних хакатонах. Ми показували порно на весь зал, виступав зі сноубордом на фоні гір, проспали церемонію нагородження, змінювали ідею декілька годин до кінця, взламували конкурентів та як мене перемогли кексики.

Надіюся, що даний довгочит буде цікавий та корисний. Памʼятайте, що всі хакатони - це крутезний досвід та можливість прокачати свої навички. Програти можна з крутою ідеєю, якщо ви не змогли донести її до людей.

Я розкажу що ми реалізовували, помилки які допускали та як, почали брати призові місця майже на кожному такому конкурсі.

Парень с бронзовой медалью - что за мем из комикса про спортсмена

Моя перша битва стартапів

У мене немає ноутбука, є ідея і є конкурс, де за перші три місця можна виграти ноут.

У Листопаді 2015 проходив Startup School. Я зі знайомим розробили плагін, який візуально змінював будь-який сайт та почали розробляти маркетплейс, де можна було находити всі ці дизайни. Тоді не було темної теми чи Material Design у більшості сайтів (Більшість популярних сайтів виглядали застарілими). Наш плагін розширював функціональність сайту та дозволяв вибирати той дизайн, який вам найбільше подобається.

Головна сторінка проєкту (Боже, який стид)

Головною ціллю конкурсу був розвиток міста Львова, тому, як ви могли здогадатися, ми зайняли 4 місце. Перше місце зайняв сайт, який дозволяв вам вибрати як будуть виглядати кексики, які для вас пізніше випікали та привозили. Кексики бл***, кексики бл***, взяли перше місце. Після конкурсу мені запропонували роботу в одній з ІТ-компаній, але після того, як взнали мій вік, - відмовили.

За декілька місяців ми з цією ж ідеєю виступали на ще одній презентації. Ми були останні, тому більшість людей в залі засинали від класних ідей. Ми показували демо на реальних сайтах. Тому під час виступу сталося те, від чого всі проснулися. Людина, зі сторінки якої ми презентували оновлений дизайн та можливості, була підписана на хентай. Посеред презентації всі проснулися та побачили еротичні картинки на великому екрані. Тоді про нас написали приблизно так “Учасники вдаються до порно, щоб продати свою ідею”.

Що ж може піти не так?

💡 Ідея: Маркетплейс з дизайнами для сайтів, де люди можуть створювати нові дизайни, продавати та встановлювати їх за допомогою плагіну.

✅ Висновки:

  • Підготуйте дані або відео, які будете презентувати, щоб у вас, випадково, не появилося порно посеред презентації або раптово все не перестало працювати

  • Підготуйте рішення, яке потребує конкурс, бо якщо ви “мегакруті”, але не вирішуєте нічого того, що від вас вимагають, то ви, швидше за все, - програєте

SpinOffHack

Історія про те, як нам не вдалося закрити “будки з друком” біля університету.

Я зібрав команду на SpinOffHack, який тривав 48 годин. Одним зі завдань було вирішити проблему, присутню у своєму університеті. Як же я не любив друкувати звіти для лабораторних. Це могло зайняти від 5 хвилин до 2 годин в дні сесії.

Тому ми зробили принтер, на який можна було скинути файл через застосунок, поки ви їдете в маршрутці. Він друкувався, а коли ви були біля нього, то за допомогою QR-код швидко могли отримати свій звіт. Наше рішення дозволяло економити час (Займало до 30 секунд) та гроші, бо в нас не було людей, які сиділи в “будці” і друкували листочки.

Сайт візитка Dprinter

На хакатоні ми провели класно час. Зробили своє рішення, поїли піци та взаламали конкурентів. Одна з команд зробила онлайн замовлення на різні датчики та жилізки для свого проєкту (Не знаю точно, що це мало б бути, але виглядало круто). Ми скасовувати їхнє замовлення. Про те, що до них нічого не їде вони взнали ввечері і не встигли нічого зробити та презентувати. Ми взяли 3 місце. Ідею розкритикували через її не актуальність в майбутньому.

Оновлений логотип нашого продукту

В результаті, нам не вдалося реалізувати проєкт на рівні університету, бо нам сказали, що будуть переходити на електроні звіти (До кінця навчання здавав друковані звіти. Гадаю, що всі ці копі центри платили щось універу, тому їм було не вигідно реалізовувати наш проєкт).

💡 Ідея: Сервіс для швидкого друку звітів в університетах, який економить час та гроші

✅ Висновки:

  • Створюте проєкти, які не вирішують проблеми минулого

  • Будьте обережніші в публічних точках Wi-Fi

BEST:: HACKathon (2017)

На презентації дамо QR-код і нехай всі пробують наш проєкт, бо це цікавіше ніж слухати мене.

Змагання проходили в офісі компанії Tickets.ua, ми були в категорії Mobile App та вирішили розробити рішення, яке б дозволило збільшити продажі квитків на концерти та події. У 2017 році Google почали розвивати технологію AR (Augmented reality, доповнена реальність), тому ми розробили застосунок, який дозволяв вам навести камеру смартфона на постер та отримати відео, опис та можливість купити квитки на подію.

Сайт візитка проєкту PostEventer

Ми зробили сайт на конструкторі, де виклали свій застосунок. Його захостили на Firebase. Сайт-візитка був повністю готовий за 2-3 години.

Як ідея перетворилася в продукт

Під час презентації ми показали великий QR-код, який вів на наш сайт. Усі присутні могли звантажити застосунок, після чого ми показали декілька постерів і кожен міг переглянути у доповненій реальності інформацію про майбутні події та купити квиток. Після чого я розказав, як ми плануємо розвивати продукт, на чому заробляти та які плани на майбутнє. Ми зайняли перше місце 🏆

💡 Ідея: AR-застосунок, який робить афіші інтерактивними. Дозволяють побачити інформацію про виконавця, його музику та швидко купити квитки.

✅ Висновки:

  • Якщо треба сайт-візитку, то не треба тратити багато часу на нього. Треба зробити сайт за допомогою конструктора і захостити на безплатних хостингах, таких, як Firebase 🔥

  • Якщо є можливість провести живе демо та дати спробувати людям ваш продукт - то це заявка на перемогу

Charity hackathon від Symphony Solutions

Хакатон, на якому декілька команд придумали класні ідеї, але реалізували лише реєстрацію. Не тратьте час на реєстрацію.

З назви можна було догадатися, що захід був благодійний. Необхідно було реалізувати рішення для неприбуткових організацій. Ось тут можна прочитати детальніше у статті про подію.

До хакатону ми підготувалися. Зробили собі заготовки, які дозволили зекономити час на базові речі. У мому випадку це був застосунок з підключеними бібліотеками, однією сторінкою, запитом на тестовий бекенд і т.д.

Щоб зекономити час на розробку реєстрації ми просто використали Firebase Authentication 🔥, який інтегрували за годину. У нас був простенький дизайн у вигляді “ТуДу-списку“ розділеного на сторінки з красивими ілюстраціями.

Ми встигли реалізувати все, що було заплановано, зробили презентацію та спокійно працювали над додатковим функціоналом.

Зліва наше просте рішення, справа те, що планує робити інша команда

💡 Ідея: Мобільний застосунок, завдяки якому, новим пластунам буде легше інтегруватися, знайти потрібну інформацію, напрямки роботи та календар подій.

✅ Висновки:

  • Не робіть реєстрацію, відновлення пароля, блог і все інше, що може забрати ваш час. Розробляйте лише те, висвітлить вашу ідею

  • Використовуйте Firebase 🔥 або подібні сервіси, які дозволяють за 1-2 години підключити авторизацію, бекенд, статистику і т.д.

  • Зробіть заготовки, щоб не тратити час на банальні штуки

NASA Space Apps Challenge

Ми не змогли обрати одну ідею і тому зробили два проєкти та один мем про це.

NASA організовує кожного року хакатон, де є багато різних “челенджів”. Наша команда довго думала над ідеєю та над назвою. В одного з учасників була наклейка на ноутбуці від монобанку з котиком. Там писало “Don’t panic!”. Такий напис також був на панелі червоної Tesla Roadster, яку компанія SpaceX запустила в космос. Так у нас появилася назва команди “Don’t panic” та ідея показати у VR-шлемі як виглядає політ в космос на автомобілі з місця пасажира.

Тож ми завантажили 3D-модель Tesla Roadster, додали туди космонавта і все це помістили в сцену польоту, де було видно землю. А щоб було атмосферніше на фоні грала музика David Bowie – Space Oddity

Watch the live feed from SpaceX's Roadster-driving Starman in space |  TechCrunch

Мій друг вирішив зробити ще один проєкт в AR. Він взяв модель МКС, модель Землі та показував де вона знаходиться відносно нашої планети в реальному часі. Ще до початку презентації ідей багато людей підходило до нас, щоб подивитися що у нас вийшло. Ми почали робити список, щоб люди не чекали в черзі.

Нам дали “Local peoples choice winner” (Приз глядацьких симпатій).

No photo description available.
Судді оцінюють наш застосунок

💡 Ідея: VR та AR застосунки для вивчення космосу

✅ Висновки:

  • Хакатони - це чудове місце, щоб спробувати нові технології. Але і ризик не встигнути, тому робіть щось простеньке

  • Не намагайтеся створити суперважливий продукт, який змінить долю всього людства. Веселі проєкти - це теж круто!

Hackzurich

Як безплатно відвідати Цюрих та отримати пропозицію роботи в один з найбільших банків Швейцарії.

HackZurich 2019: Welcome to the 6th edition of HackZurich! - Devpost
Банер Hackzurich 2019 року

Це найбільший хакатон у Європі і, мабуть, один з найцікавіших на яких я був. Понад 5 500 людей подали заявку на участь, з яких відібрали 580. Він проводиться у Швейцарії. Учасникам з інших країн повертають частину коштів за переліт. У моєму випадку квитки на літак обійшлися менше $30, було хороше харчування та можна було переночувати в місці проведення змагання.

На хакатоні присутні багато відомих компаній (Google, Facebook, Zurich Bank, Magic Leap, IMB, Microsoft), які пропонували або вирішити їхню проблему, або мають якесь рішення і треба придумати нове застосування для нього.

Моя команда вирішила вирішити завдання, яке надав Bank Zürich. Нам надали базу не справжніх клієнтів та акції, у яких в них були. Нашим рішенням був сервіс на базі машинного навчання з мобільним застосунком, який аналізував останні новини та прогнозував, як ціна на акції зміниться через них.

Ми не взяли призовоного місця у загальній номінації (Призові місця взяли проєкти, які були повʼязані зі здоровʼям або соціальні). Але банк оцінив наше рішення, як найкраще. Перед номінацією нагородження було 3-4 години. Команда знайшла вільну кімнату і пішла трішки поспати. Не пішла з нами лише одна учасниця. Як ми проснулися, то вона нам розказала що ми пропустили. Вона вийшла одна на сцену, де їй дали подарунки для всієї команди, але де ми всі були - вона не знала.

Пізніше до нас підійшли представники банку та запропонували роботу з дуже хорошою зарплатою. Ми обмінялися контактами, але до них я так і не пішов.

За посиланням нижче можете глянути як це все круто виглядає

https://www.youtube.com/watch?v=zYNspQScGfw

💡 Ідея: Сервіс, який за допомогою машинного навчання аналізував новини та прогнозував, як та чи інша новина може повпливати на ціну акцій клієнта.

✅ Висновки:

  • Соціальні проєкти та ті, що повʼязані зі здоровʼям мають більший шанс перемогти

  • Міжнародні конкурси - це можливість відвідати нову країну

  • На хакатонах можна отримати пропозицію роботи або круті призи

Останній університетський хакатон

Або як я виступав на фоні гір зі сноубордом.

Фон, з якого я презентував нашу ідею

Моїм останнім студентським хакатоном був BEST:: HACKathon (Так я вже вище писав про нього). Все було онлайн. Я не памʼятаю точно, що від нас вимагали, але в нас в команді був mobile-розробник, backend-розробник, та людина, яка розумілася в різних датчиках (IoT engineer).

💡 Ідея: Розробити застосунок, звідки б можна було б мати доступ до датчиків, які можна було б придбати у нас, або купити самому.

Ось один з прикладів, які ми реалізували: у застосунку був доступ до відкритих даних про якість повітря у вашій локації, та дані про якість повітря з вашого датчика. Якщо повітря на вулиці було забруднене, то ми рекомендували закрити вікно 😅

UI застосунку та один з датчиків

В останній день хакатону я поїхав в Буковель, тому презентував ідею на фоні гір. Спочатку було проблемно найти місце зі стабільним інтернетом, потім мені прийшло повідомлення, що у мене закінчуються мегабайти, а під час презентації, не далеко від мене, включили “Гуцулку Ксеню”. Але, не зважаючи на всі проблеми, ми зайняли призове місце.

Слайд з презентації

✅ Висновки:

  • Використовуйте ресурси, які у вас є

  • Презентувати ідею можна будь-де

Wild Wild Hack 2021

Історія про те, як найгірша команда, яку розкритикували ментори, за декілька годин до кінця змінила все.

Даний хакатон організовувала компанія Reface. Описують організатори його її якось так: “Перший офлайн хакатон зі машинного навчання від найгучнішого стартапу Reface та венчурної студії Pawa. Шаманимо ідеї, рішення та проєкти в категорії”. Тобто треба було за допомогою нейронок створювати якийсь контент, звучить просто, правда (Нє).

Він проводився в Києві. Почався в пʼятницю ввечері, а закінчувався в неділю ввечері. Я не мав команди чи ідеї, тому першим моїм завданням було знайти людей. Я просто підходив до кожного і питав що він вміє (Виглядало дивно, мабуть). За годину я знайшов 3-ох людей, з якими ми домовилися бути командою та назвалися “Гірші”. В 10 вечора в нас досі не було ідеї, яка б подобалася всім, тому ми вирішили піти на дах-террасу, та генерувати ідеї.

- Нам треба взяти API Reface та додати щось нове.
- Може генерувати з тексту картинки?
- Ти знаєш як це важко?
- ні, окей. Мене нервують люди в інстаграмі…що якщо генерувати страшні фотографії їх?
- Тобто ми беремо фотографії з інстаграму та генеруємо жартівливі відео про людей, яких ти знаєш за допомогою Reface API?
- так, саме про це я і говорив 😅

Так у нас появилася ідея Regram - застосунок, який перетворює стрічку Instagram з вашими друзями в короткі відеомеми.

Ми підійшли до одного зі співвласників компанії й розказали нашу ідею і він такий: “Хочу ввести нік людини, одна кнопка і всі його світлини перетворилися на меми”.

За 24 години у нас був простенький застосунок, який брав фото з інстаграму та під музичку всі ці люди “кривлялися”. Коли до нас підійшли ментори, то вони розкритикували нашу ідею, бо в ній не було нічого крутого. Сказати, що ми були розчаровані - то нічого не сказати. Ми вийшли на балкон і довго обговорювали що робити далі, бо часу майже не було, а втомлені були усі.

Стартова сторінка та загрузка з котиком

В 3-4 годині ночі ми вирішуємо додати зміну фону на фото. Це і була наша “кілер-фіча”, яка змінила все. Хто б міг подумати, що люди на фоні килима чи мему будуть смішні?

Чим ближче до кінця, тим більше було роботи. Зранку я повністю переключився на підготовку до презентації. Вся команда працювала без зупинок. І лише годину до кінця у нас була робоча версія продукту.

В очікуванні виходу на сцену

Час закінчився і команди почали виходити, щоб показувати свої проєкти. Настав і наш час. Вийшов я та попросив нікнейм одного зі суддей. Він ввів його в наш застосунок і треба було почекати близько однієї хвилини, поки генерувалися короткі відео з фото. За той час я розказував нашу бізнес-модель та плани на майбутнє (тягнув час).

Хлопці з команди дали знак, що готово і почали транслювати екран. Я не бачив, що відбувається на екрані, але через те, що весь зал реготав, то я догадувався, що нам вдалося зробити те, що планували на початку.

Хвилину до кінця ми показали QR-код, де можна було завантажити застосунок, та спробувати це на своїх друзях. Наш бекенд впав від перевантаження за 15-20 хвилин.

Оголосили третє місце, потім друге. Ми, чесно кажучи, думали, що справді, ментори мали рацію, і наш проєкт - не цікавий. І тут ведучий каже: “Ну і перше місце займає найгірша команда…команда “Гірші”, вітаємо!”

💡 Ідея: Сервіс, який показує гіршу версію ваших друзів, за допомогою заміни фону, анімації обличчя під веселу музику.

✅ Висновки:

  • Якась невелика зміна роботи може повністю змінити ваш продукт

  • Спілкуйтеся з менторами, не бійтеся розказувати ідею людям. Будь-яка критика - це допомога вам

Загальні висновки :

Як я казав на початку, хакатони - це чудова можливість прокачати свої навички в розробці, комунікації та презентації ідей. Не забувайте, що також треба класно провести час. А ось загальні висновки:

  • Великим плюсом є можливість спробувати вашу розробку усім присутнім

  • Витрачайте час лише на те, що показує особливість вашого продукту (Не тратьте час на реєстрації, блоги і тд.)

  • Підготуйте собі заготовки, щоб потім не тратити час на банальні речі

  • Використовуйте конструктори сайтів та безплатний сервіси такі як Firebase 🔥

  • Презентація може бути важливішою ніж ідея, яку ви не змогли пояснити

  • Підготуйте репрезентативні дані

  • Запишіть відео, як працює ваше рішення, у разі виникнення будь-яких проблем

  • Have fun!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Roman K
Roman K@rmnkhr

482Прочитань
2Автори
12Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Шпаргалка по Kotlin ч. 1 Колекції

    Колеції та їх функції, які мало хто використовує, але можуть бути дуже корисними в написанні коду.

    Теми цього довгочиту:

    Kotlin
  • Як працює ChatGPT простими словами

    Спробуємо розібратися як працють нейронки та в чому унікальність ChatGPT

    Теми цього довгочиту:

    Chat Gpt

Вам також сподобається

Коментарі (9)

Це дуже цікава публікація! Її відібрано для рубрики “Цікаві довгочити на Друкарні”. Протягом декількох днів всі незареєстровані користувачі на головній сторінці будуть бачити ваш довгочит 😉

Вам також сподобається