Фʼючерси в криптовалюті та маржинальна торгівля | Whitebase Trading №6

Зміст
Зображення стоворено автором у графічному редакторі Canva. Джерело вихідного фото: WhiteBIT © Автор бере на себе авторські права та відповідальність за походження

У минулій статті ми розібрали спотову торгівлю, що здійснюється із власним капіталом. 

Сьогодні ми поговоримо про трейдинг за позикові кошти, тобто з маржинальним плечем (leverage) – маржинальну та фʼючерсну торгівлю.

Ця стаття входить у серію Whitebase Trading – рубрику навчальних статей про криптоторгівлю, заснованій на однойменному тренінгу від криптобіржі WhiteBIT. Матеріал є продовженням минулих довгочитів, тож рекомендую ознайомитися з ними перед прочитанням цієї статті.

Терміни “маржинальна торгівля” та “фʼючерсна торгівля”, так само як і “маржинальне плече” вже зустрічалися вам у минулих статтях рубрики. Сьогодні ми освіжимо памʼять для кращої орієнтації в матеріалі. 

Кредитне плече – визначення

Маржинальне плече (leverage), також кредитне плече – надання брокером додаткового капіталу трейдеру для здійснення операцій на фінансових ринках. Відоме також як “фінансовий важіль”. Leverage є основною торгівлі за рахунок позикових коштів, які рівноцінно приносять вищі прибутки – маржинальної і фʼючерсної торгівлі. 

Що таке маржинальна торгівля

Маржинальна торгівля (margin trade)це процес купівлі та продажу криптоактивів з метою отримання прибутку від цінових коливань або волатильності. Тільки в цьому випадку трейдер бере у біржі криптовалют у борг додаткову суму, щоб збільшити обсяг ордера. І, відповідно, має шанс отримати більший прибуток.

Що таке фʼючерсна торгівля

Ф'ючерсна торгівля (futures trade) це угода про купівлю та продаж активу між двома сторонами про здійснення транзакції з певним активом у певний час у майбутньому за обумовленою ціною. Більшість трейдерів користуються ф'ючерсною торгівлею через підвищену ліквідність, яка супроводжується набагато меншою ймовірністю дефолту.

Відмінності між маржинальною та фʼючерсною торгівлями

Фактично, фʼючерсна торгівля є елементом маржинальної. Тобто, ці види трейдингу є досить схожими за критерієм використання позикового капіталу біржі для торгівлі.

Натомість, між маржинальною та фʼючесрною торгівлею є низка суттєвих відмінностей, серед яких:

  • різні графік руху ціни (різні торгові пари);

  • різні комісії при вході та виході з позицій;

  • різні схеми нарахування комісій за утримання позицій;

  • різна кількість торгових пар.

Що таке ф'ючерси?  

Фʼючерси (futures) – це похідні активи, які існують на базі основного активу. Що цікаво, колись цей фінансовий інструмент використовували для страхування ризиків реального бізнесу. 

Фактично, ціна ф'ючерсів рухається максимально наближено до їх основного активу. Наприклад, ціна фʼючерса на біткоїн буде майже аналогічною до самого біткоїну. Основна різниця полягає в тому, що придбання ф’ючерса не робить вас власником актива, тобто ви не зможете вивести його на холодний гаманець чи комусь передати. 

Натомість, голова функція фʼючерсів полягає у можливості здійсненні торгівлі як на зростанні ціни, так і на її падінні. Такі стратегії доволі часто використовувались бізнесменами для захисту власного капіталу чи майбутніх прибутків.

Розуміння фʼючерсів стає більш чітким із наочним прикладом:

Уявімо, що ви – аграрій. На поточний момент, ціна за кілограм зерна становить 100 грн. Через півроку, після зібрання врожаю, ви прагнете продати його за такою самою ціною – 100 грн/кг. Проте, ринкова ціна на зерно може суттєво знизитися — а ви можете отримати збитки. 

Щоб нівелювати ринкові ризики, ви відкриваєте угоду, що продаєте ф'ючерс на зерно по 100 грн за кілограм і за півроку закриваєте такий контракт. 

У такому випадку, ви відкрили “шорт” (коротку) позицію на зерно по 100 грн. Якщо ціна на нього падає, ви продаєте зерно в збиток, але отримаєте прибуток за шорт позиції по ньому. Якщо ціна на зерно росте, то ви отримуєте прибуток за продаж зерна, та шорт-позиція по ньому виявиться збитковою. 

Проте зараз ф'ючерси є спекуляційним інструмент, який має свій особистий графік (що базується на ціні основного активу + витрати на утримання позицій) і має менші комісії для входу і виходу з позицій. 

Цікавий факт: за утримання фʼючерсної позиції не завжди буде стягуватись комісія. У деяких випадках ви зможете навіть заробити за це. Щовісім годин ставка фінансування змінюється. За ці зміни нараховуються або стягуються балансні кошти.

Фактично, шорт гравці платять лонг гравцям або навпаки. Усе залежить від ставки фінансування. 

Огляд терміналу для маржинальної та фʼючерсної торгівлі

Насправді, термінал для маржинальної й ф'ючерсної торгівлі практично ідентичний до спотового інтерфейсу. Обовʼязково ознайомтеся з ним у минулій статті серії Whitebase Trading.

Тим не менш, між ними є декілька відмінностей, зокрема:

  1. Ордери. У маржинальній і фʼючерсній торгівлі присутні ще й OCO ордери, які дозволяють одночасно виставляти як Stop Order, так і Take Profit.

  2. Торгове плече. Ви можете брати капітал у позику максимум із 10х плечем для маржинальної торгівлі та 100х – для фʼючерсної. Це означає, що максимальна позика, яку Ви можете отримати, дорівнює добутку вашого капіталу, помноженого на 5, 10, 20, 50 або 100 в залежності від leverage. 

  3. У полі контролю капіталу, ордерів і позицій, натиснувши на “Позиції” ви бачитимете вашу позицію та всі деталі по ній – ціну та дату відкриття ордеру; розмір позиції; ціна, при якій буде ліквідація вашого депозиту у випадку, якщо ви помилились у напрямку руху ціни тощо).

Що обрати новачку?

За час виходу серії, ми повністю розібралися з Demo токенами, спотовій, маржинальній і фʼючерсній торгівлі. Та залишається актуальним питання – з чого почати шлях новачку в крипті?

Я рекомендую вам зайти у сферу саме з Demо токенами. Навчіться елементарних принципів торгівлі: як відкривати та закривати позицію, як виставляти ордери та як працює торгова стратегія на “віртуальних” коштах. Це допоможе вам почуватися впевненіше, коли ви почнете інвестувати та торгувати на власні кошти. 

Потім, звісно, можна переходити на “справжню” торгівлю, проте не на маржинальну чи фʼючерсну. Однозначно розпочніть зі спот торгівлі. Вона не передбачає ліквідації депозиту та дасть вам можливість перечекати збиток на відміну від торгівлі похідними фінансовими інструментами. Окрім того, якщо ви купуєте криптовалюту на спотовій торгівлі, ви дійсно володієте нею. Тоюто, ви можете робити з нею все, що забажаєте – перекинути на холодний гаманець, перемістити у якості застави на маржинальну чи ф’ючерсну торгівлю, або навіть використовувати її для пасивного доходу з WhiteBIT Deposit.

Важливо: раджу вам не поспішати та пройти всі кроки по черзі. У такому випадку ціна за ваше практичне навчання трейдингу буде мінімальна.

Тепер ви знаєте все, що потрібно новачку для торгівлі криптовалютами. Та рубрика продовжуватиметься – у наступних статтях ми підкоримо нові горизонти торгівлі. Stay tuned!


Про рубрику:

Whitebase Trading – серія навчальних статей з криптоторгівлі, заснована на відеотренінгу Whitebase Trading від компанії WhiteBIT – європейської криптобіржі, заснованої у Харкові.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Павло Осадчук
Павло Осадчук@paul_osadchuk

пишу про крипту та блокчейн

2.1KПрочитань
17Автори
23Читачі
На Друкарні з 3 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається