Керрі-трейд: Стратегія заробітку на різниці відсоткових ставок

Зміст

Ви коли-небудь замислювалися, як заробити на різниці відсоткових ставок між різними валютами? Саме це і пропонує стратегія керрі-трейд (carry trade). Давайте розберемося, що це таке і як вона працює.

Carry Trade простими словами - це коли людина бере в кредит дешевий ресурс, щоб купити дорогу. Його прибуток — різниця між прибутковістю дорогого ресурсу та платою за кредит.

Приклад: Прибутковість індексу S&P500 – 30% на рік. Ви берете кредит у банку під 10% річних та вкладаєте гроші у ф'ючерси, заробляючи на цьому 20% чистого прибутку. Щоправда, стабільна доходність індексу 30% останні три роки не дає гарантії, що вона збережеться й у поточному. Якщо за підсумками року дохідність індексу виявиться меншою за 10%, ви отримаєте збиток.

Що таке керрі-трейд?

Керрі-трейд - це фінансова стратегія, при якій трейдер:

  1. Позичає гроші у валюті з низькою відсотковою ставкою

  2. Конвертує їх у валюту з високою відсотковою ставкою

  3. Інвестує ці кошти в активи, номіновані у валюті з високою ставкою

Мета - заробити на різниці між відсотковими ставками двох валют.

Як це працює на практиці?

💸Один із найвідоміших прикладів керрі-трейд – класична стратегія «ієна – долар». Довгі роки інвестори займали японську національну валюту та вкладали кошти у доларові активи, які пропонували набагато вищу прибутковість. Така угода була вигідною, поки різниця у відсоткових ставках залишалася сприятливою, а курс ієни раптово не підскочив до долара, що й відбулося в липні 2024 року .

Уявімо класичний приклад "ієна - долар".

  • Ви позичаєте японські ієни під 0.1% річних

  • Конвертуєте їх в долари США

  • Вкладаєте долари в американські облігації під 4% річних

Ваш потенційний прибуток - різниця між 4% і 0.1%, тобто 3.9% (мінус витрати на конвертацію та інші збори).

Механіка керрі трейд

Здійснення керрі-трейду передбачає методичний підхід, що включає кілька ключових кроків, які трейдери повинні освоїти для успіху:

  1. Вибір валютної пари

Першим важливим рішенням у процесі керрі-трейду є вибір правильної валютної пари. Трейдери зазвичай шукають валютні пари зі значною різницею процентних ставок. Наприклад, трейдер може розглянути можливість позичити японську ієну (JPY) з її історично низькими процентними ставками та інвестувати в австралійські долари (AUD), пропонуючи вищі процентні ставки.

💵💸💵Найбільш популярними торговими парами для кері трейд є: EUR/CHF EUR/JPY NZD/JPY EUR/GBP CAD/JPY, т.к. вони мають найбільший диференціал ставок, і навіть максимально ліквідні, що дозволяє економити витрати на торгівлі.

  1. Запозичення валюти під низькі відсотки

Після вибору валютної пари трейдер позичає валюту з низькою процентною ставкою. Це запозичення зазвичай відбувається через форекс-брокера та передбачає сплату відсотків на позичену суму, яку часто називають «вартістю перенесення». У нашому прикладі трейдер позичає JPY.

  1. Інвестування у високопроцентну валюту

Маючи кошти на руках, трейдер інвестує у валюту з високою процентною ставкою. У цьому випадку трейдер буде інвестувати в AUD. Мета — отримати від інвестованих коштів відсотки, що перевищують вартість запозичення.

  1. Моніторинг і управління торгівлею

Пильність є ключовою в керрі трейд. Трейдери повинні уважно стежити за процентними ставками, економічними показниками та ринковими умовами. Зміни валютного курсу також можуть вплинути на торгівлю, тому стратегії управління ризиками мають вирішальне значення. Трейдери можуть встановлювати стоп-лосс ордери, щоб обмежити потенційні збитки, і тейк-прибуток, щоб зафіксувати прибуток.

Пояснення на прикладах

  • У парі AUD/JPY облікова ставка JPY – 1%, AUD – 4%. Щоб за японську ієну купити австралійський долар, трейдер має запозичити її — відкрити по ній коротку позицію. 

  • По парі AUD/JPY відкривається довга позиція.

  • Через рік трейдер отримує +4% за інвестування в AUD та виплачує 1% за користування JPY. Чистий прибуток трейдера за умови, що за рік курс AUD/JPY не змінився — 3%.

Що буде, якщо курс AUD/JPY піде вгору? Для спрощення візьмемо курс 1:2. 

  • Інвестор займає під 1% 100 JPY на придбання валюти в сумі 50 AUD.

  • За такою ж стратегією діють інші інвестори. Стрімке зростання попиту на AUD призводить до зростання ціни до 1:3. 

  • Через рік інвестор одержує 3% прибутку за рахунок різниці в облікових ставках. І продає 50 AUD за 150 JPY. 100 JPY йде на погашення кредиту, 50 JPY - чистий прибуток інвестора додатково до кері-трейдингу. 

Насправді цей механізм реалізується з допомогою нарахування свопів під час перенесення угод наступного дня. При купівлі активу AUD/JPY, брокером фактично відбувається продаж трейдеру JPY та купівля за рахунок AUD. При цьому по проданій валюті трейдер платить відсоток, одержуючи його купленою валютою. І цей відсоток прив'язаний до облікових ставок. Наприкінці дня брокер здійснює перерахунок по всіх позиціях з огляду на свою комісію. 

Переваги та недоліки кері-трейдингу 

Переваги Carry Trading

Недоліки Carry Trading

Помірні ризики: 

Курсовий ризик обмежується стоп-лосс на рівні беззбитку

Мінімальний розмір свопу:

Для отримання відчутного прибутку правочин повинен утримуватися на ринку тижнями. Для збільшення вартості пункту використовується кредитне плече, але воно збільшує ризики, якщо стоп-лосс не буде встановлений на рівні беззбитку.

Пасивний дохід: 

Позитивний swap нараховується щодня доки незмінні облікові ставки

Обмежений вибір активів: 

Підходять активи лише з позитивним свопом

Стратегія Carry Trade на Форекс

Знайти валютну пару з позитивним свопом — кілька хвилин, потрібно лише переглянути специфікації в торговій платформі.

Крок 1. Вибираємо валюту 

Порівнюємо облікові ставки Центробанків, дивимося специфікацію та шукаємо позитивний своп. Припустимо, знайдено валютну пару з позитивним свопом довгої позиції.

Крок 2. Аналізуємо новини (фундаментальний аналіз) 

Завдання — проаналізувати фактори, що впливають на курс, і переконатися, що курс за відкритою угодою не розгорнеться в протилежний бік. Іншими словами, рух котирувань має дати можливість заробити не лише на їхній різниці, а й на позитивному свопі. І тут важливо враховувати фундаментальні чинники.

Крок 3. Аналізуємо графік (технічний аналіз) 

Різниця в облікових ставках на «короткій дистанції» дуже мала. Є два варіанти: 

  • Збільшувати обсяг позиції за допомогою кредитного плеча на короткостроковому таймфреймі. 

  • Аналізувати довгостроковий тренд. 

Щоб заробити на керрі-трейд, рух тренду котирувань валют має бути спрямований у потрібну сторону або хоча б убік, тому в ідеалі на позитивному свопі довгої позиції потрібно зловити початок висхідного тренду на таймфреймі D1-MN.

Крок 4. Шукаємо точки виходу з ринку 

Сума доходу позитивного свопу від динаміки тренду не залежить, важливо лише його напрямок. Але якщо вже спійманий висхідний тренд, найкращий варіант — отримати максимум прибутку, закривши позицію в момент розвороту. Але угода у будь-якому разі закриється у прибуток, якщо встановити стоп-лосс на рівні «точка відкриття угоди + спред».

Керрі-трейд на криптовалютному ринку

У світі криптовалют ця стратегія теж знаходить застосування. Наприклад:

  • Позичаєте стейблкоїн з низькою ставкою (скажімо, 2% річних)

  • Конвертуєте в більш волатильну криптовалюту

  • Вкладаєте її в DeFi-протокол з високою прибутковістю (наприклад, 8% річних)

Переваги керрі-трейд

  1. Можливість отримання стабільного пасивного доходу

  2. Працює в різних ринкових умовах

  3. Популярна серед професійних трейдерів та інституційних інвесторів

Ризики та застереження

  1. Валютний ризик: раптове зміцнення валюти, в якій взято позику, може "з'їсти" весь прибуток

  2. Довгострокове заморожування капіталу

  3. Необхідність постійного моніторингу економічної ситуації та планів центральних банків

Висновок

Керрі-трейд - це потужна стратегія для досвідчених інвесторів. Вона може принести хороший прибуток, але вимагає ретельного аналізу ринку та управління ризиками. Як і будь-яка інвестиційна стратегія, керрі-трейд потребує глибокого розуміння і обережного підходу.

Пам'ятайте: високий потенційний прибуток завжди пов'язаний з підвищеним ризиком. Будьте обережні та завжди проводьте власне дослідження перед інвестуванням!

Бажаєте заробляти на фінансових ринках? Підписуйтесь на телеграм канал Liberty | Ком'юніті фінансової свободи (https://t.me/liberty_community)

Всього Вам найкращого!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ЮК
Юлія Копитко@yulia_artmanager

267Прочитань
0Автори
2Читачі
На Друкарні з 14 лютого

Більше від автора

  • Торгова Стратегія Samurai cats

    Ми пропонуємо стратегію, яка підтримує стабільний та постійний прибуток. Ви навчіться розуміти ринок, а не лише сліпо копіювати операції. З нами ви отримуєте: 🕯 Професійну аналітику 📊Постійну підтримку та консультації 🤫 Ексклюзивний доступ до ринку найкращих стратегій

    Теми цього довгочиту:

    Трейдинг
  • Фігура "Вимпел": що це таке і як з нею торгувати

    Патерн вимпел - це фігура продовження, що формується, коли фіксується суттєвий рух угору чи вниз, після чого відбувається короткострокова консолідація, та  продовжується рух у початковому напрямі. Залежно від напрямку тренду патерн вимпел може бути як ведмежим, так і бичачим.

    Теми цього довгочиту:

    Трейдинг
  • Що означає патерн подвійне дно у трейдингу?

    Досвідчені трейдери чудово знають, що вміння аналізувати графіки Форекс необхідне для отримання прибутку на фінансовому ринку. Цей процес може здатися вам занадто складним та заплутаним, але дана стаття допоможе вам розібратися у деяких тонкощах графічного аналізу.

    Теми цього довгочиту:

    Трейдинг

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається