Khan Academy хоче, щоб ШІ допомагав дітям, а не виконував завдання за них

Хоча Сал Хан (засновник та керівник Khan Academy) і поділився своїм скептицизмом щодо GPT-4 і ChatGPT, він все ще бачить майбутнє, в якому найкращим способом запобігти зловживанню ШІ дітьми - буде використовувати ШІ.

Сал Хан, засновник Khan Academy, знаходиться на межі між технологічним світом Кремнієвої Долини та освітою. Він каже, що хоча він скептично ставиться до деяких тверджень про сучасні системи штучного інтелекту, вони стануть важливим інструментом для багатьох аспектів освіти.

Він розповів, що на початку розробки популярної мовної моделі GPT-4 система генерувала неточні математичні дані. Хан і його команда мали змогу ознайомитися з системою штучного інтелекту нового покоління на етапі її розробки та після того, як вони поділилися проблемою з OpenAI, розробники GPT-4 виявили, що навчальні дані мовної моделі мали погане математичне маркування.

Проблему було вирішено, і Хан говорить, що GPT-4 тепер набагато краще справляється з математикою, навіть попри те, що в систему не вбудовано калькулятор. Але це цікава інформація про закриту розробку широко розрекламованої великої мовної моделі, особливо з огляду на те, що мало хто мав доступ до навчальних даних для GPT-4.

Khan Academy та її нова навчальна платформа Khanmigo були одними з небагатьох великих проєктів, які компанія OpenAI анонсувала разом з випуском нової великої мовної моделі (LLM). За словами Хана, Khanmigo - це перший крок команди, яка намагається створити щось на кшталт універсальної платформи для навчання та викладання. Хоча, на відміну від багатьох компаній, які впроваджують штучний інтелект у свої продукти, щоб викликати ажіотаж, Хан не намагається когось вразити. В інтерв'ю Gizmodo він поділився як своїм захопленням, так і сумнівами щодо ШІ. На його думку, ШІ може бути одним з небагатьох способів зупинити людей від зловживання самим ШІ.

Хан розповів, що майже пів року тому, ще до того, як ChatGPT побачив світ, генеральний директор OpenAI Сем Альтман і президент Грег Брокман звернулися до його компанії, заявивши, що вони хочуть, щоб їхній ШІ міг складати традиційні стандартизовані іспити, і що вони шукають кілька компаній, з якими можна було б співпрацювати для деяких "суспільно позитивних прикладів використання". Якщо говорити простіше, то команда OpenAI прагнула зробити свій ШІ здатним складати традиційні стандартизовані тести на кшталт SAT.

Спочатку Хан був налаштований скептично, але коли він побачив всі можливості останньої версії мовної моделі OpenAI, то "був вражений". За словами Хана, він почав думати про те, як ШІ може виступати в ролі демократизованого репетитора або асистента вчителя. Наразі доступ до ШІ Khanmigo від лабораторії Хана обмежений певним колом користувачів, хоча існує список очікування.

Хан каже, що він і його команда хотіли застосувати більш зважений підхід, ніж інші компанії в Кремнієвій Долині, коли люди, які користуються програмою, точно знають, що вони отримують, особливо про потенційну шкоду. Великі технологічні компанії, такі як Meta, Microsoft і Google, змагаються, хто швидше додасть більше штучного інтелекту до своїх користувацьких систем, і при цьому закликають користувачів не довіряти йому беззастережно. Один з керівників Microsoft нещодавно зробив заяву: "Іноді [ШІ] робить все правильно, але в інших випадках він робить корисні помилки".

"Подумаймо про те, що зробила компанія Tesla", сказав Хан. "Коли вони випустили самокеровані автомобілі, люди платили за привілей протестувати щось, що може врізатися в стіну на швидкості 80 миль на годину".

З Khanmigo можуть працювати як вчителі, так і учні. Якщо учень просить програму з алгебри розв'язати просту задачу на кшталт "3x+7(X-4)=5", ШІ попросить учня розбити задачу на кроки, спочатку спростивши вираз зліва, і так далі. Інші завдання мають на меті "розпалити вашу цікавість" до таких предметів, як американська історія. На практичному іспиті AP з психології запитували, хто є "батьком сучасної психології", і хоча більшість людей припускають, що це Зигмунд Фройд, система наполегливо відповідає, що насправді це Вільгельм Вундт (Wilhelm Wundt), який першим заснував психологічну лабораторію в Лейпцизькому університеті наприкінці 19-го століття.

Зрештою, Хан сказав, що він уявляє собі систему на основі штучного інтелекту, яка працює як універсальний інструмент для викладання та навчання. Викладач може попросити свій клас сісти за ноутбуки, щоб ШІ допоміг їм у написанні есе. Якщо учень кудись відлучиться, щоб інший ШІ, подібний до ChatGPT, написав есе за нього, вчитель дізнатися про це з журналу чату. Це могло б усунути постійні побоювання щодо використання штучного інтелекту для списування в класі.

Хан каже, що їхня система має додатковий рівень перевірок як для природничих, так і для математичних питань. Коли ШІ дає неправильну відповідь або неправильно розуміє питання, користувачі повинні показати йому великий палець вниз.

А чи буде він помилятися? Рідко, але OpenAI заявляє, що іноді система може помилятися. І це проблема, але чи є вона більшою ніж звичайний пошук в Google? Хан вважає, що найскладнішим буде продовжувати вдосконалювати модель, а також якось переконати людей бути більш скептичними та не називати ШІ "авторитетним" джерелом.

Оригінальна стаття


Сподобалась публікація? Дуже на це сподіваюсь, адже автор відшукував матеріал, перекладав, редагував та адаптовав його для того, щоб читання приносило не лише задоволення, але й було корисним. Можете підтримати його донатом. Навіть 1 гривня принесе радість!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Артем
Артем@artem

Намагається збагнути світ

3.2KПрочитань
8Автори
44Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Провести School Maker Faire і вижити. Власний досвід

    24 травня 2024 року в Ukrainian Global School пройшов School Maker Faire подія, що об'єднала учнів, вчителів та батьків навколо ідей STEAM (наука, технології, інженерія, мистецтво та математика). Це було справжнє свято винахідливості, креативності та практичного навчання.

    Теми цього довгочиту:

    Maker Faire
  • Чому micro:bit краще за Arduino для початкової школи

    В сучасному цифровому світі дуже важливо щоб діти вивчали основи програмування та електроніки. Погодьтесь, якщо ти розумієш, як влаштована та чи інша технологія, у тебе менше шансів потрапити в якесь незручне становище.

    Теми цього довгочиту:

    Освіта
  • “Другий Мозок” своїми руками

    Після невеликої перерви я вирішив повернутися до теми Продуктивності та Роботи з інформацією. Якщо до цього я робив переклади матеріалів, то цей довгочит вже авторський.

    Теми цього довгочиту:

    Продуктивність

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається