Google заявив, що відповіді, створені штучним інтелектом, з'являтимуться над списками результатів пошуку. При цьому пошуковик посилатиметься на вебсайти, які він використовував для генерації відповіді.

Я пропоную увазі читачів адаптацію статті Барі Шварца на Search Engine Land. Всі зображення також взято з відповідного оригіналу. Уточню, що деякі висновки можуть відрізнятись від висновків автора оригінального тексту і ґрунтуються на мережевих дискусіях та власному розумінні ситуації. 

Ми вже почули багато перших вражень, серед яких були і песимістичні прогнози. Багато хто каже, що Google робить велику помилку, все чого вчили на курсах SEO і протягом багаторічного професійного досвіду вже не актуально. Наскільки це правда? Покаже лише час і практика. 

Втім, досвід з релізом ChatGPT показує, що велика частина перших поспішних прогнозів, скоріш за все, не виправдається, а то і просто виявиться хайпом. 

Що зміниться в Google?  

Отжe, Gooogle презентував новий продукт Google AI і заявив, що результати видачі стануть більш наочними, зручними, персоналізованими та відповідними до потреб людини. 

На момент написання статті доступ до генеративної частини Google (SGE, Search Generative Experience) можна отримати лише через список очікування в Google Labs. А значить, вам доведеться чекати ще кілька тижнів, перш ніж випаде змога потестувати новий формат Google безспосередньо. 

Яким буде інтерфейс GSE? 

Отже, відповідь згенерована штучним інтелектом, може відображатись в результатах видачі вище ніж всі інші платні та органічні результати. Саме ця радикальна зміна викликала жваві обговорення і настрої від жартівливих до панічних з черговими прогнозами, що от тепер SEO точно кінець. 

Поряд з відповіддю буде відображатись нагадування, що генеративний штучний інтелект є експериментальним. Крім цього, Google Посилатиметься на сайти, інформацію з яких буде використано для генерації відповіді. Посилання клікабельні. Тобто користувач зможе перейти далі, щоб отримати більше інформації. 

Примітка: а це саме по собі вже зберігає цінність якісного контенту. Адже саме його ШІ від Google AI може використовувати для генерації в першу чергу. Хоча це припущення, однак, погодьтесь, логічне. 

Коли ви натискаєте кнопку "Розгорнути", щоб показати глибшу відповідь, ви отримуєте додаткові відповіді від генеративного ШІ.

Ось такий вигляд це має в дії:

Колір згенерованої відповіді буде змінюватись в залежності від інтенту користувача. 

Решта пошукової видачі. Зміни до певної міри торкнуться і більш звичної частини видачі. Наприклад, GSE може витягнути з лістінгів Google Shopping мілліарди результатів, а вони оновлюються майже в режимі реального часу. 

Google може дати дуже якісну рекомендацію того, на які товари звернути увагу при пошуку конкретних типів товарів. 

Діалоги. Як і у випадку з ChatGPT, ви зможете поставити додаткові питання до штучного інтелекту і отримати більше інформації. При цьому ШІ буде запам’ятовувати контекст питання. 

Google використовуватиме штучний інтелект, щоб зрозуміти, що користувач шукає щось пов’язане з попереднім запитом. 

Як це працює? Технології під капотом 

За повідомленнями Google в основі нового елементу лежить кілька LLM (лінгвістичних моделей), серед них MUM та PALM2. 

GSE цілеспрямовано навчений виконувати типові для пошуку задачі. Він  визначає високоякісні сайти і контент на них. 

Де Google не генеруватиме відповіді. За словами Ліз Рід, віцепрезидента з пошуку, Google генеруватиме відповіді не на всі запити. Компанія намагається бути обережною. Тому, ШІ генеруватиме відповіді лише на безпечні запити. 

Видача за запитами з категорії YMYL залишиться звичною. Наприклад, якщо ви спитаєте чи можна дитині чотирьох років давати ті чи інші ліки, то побачите звичну видачу. 

Більше того, заявлено, що Google навіть розширить категорію YMYL, додавши туди інформацію про громадянську активність. 

Загалом Google не генеруватиме відповіді на відверті та небезпечні запити. Це особливо важливо, адже ШІ зараз далекий від досконалості і представники компанії заявляють, що усвідомлюють можливі ризики. 

Підхід Google до генеративного ШІ в пошуку грунтується на п’яти принципах:

  • Задоволення інформаційних потреб. Google прагне зменшити кількість кроків, необхідних користувачеві для досягнення мети, зробити цей процес більш плавним і безперешкодним.

  • Якість інформації. Інформація, яку надає Google, має бути якісною, а спосіб реагування ШІ — на високому рівні. 

  • Обмеження безпеки. Про це багато говорять, проте неясно, чи буде Google давати відповіді від першої особи, наскільки Google буде спроможним перевірити та забезпечити точність відповідей. 

  • Екосистема. Google хоче забезпечити трафік і посилання джерелу контенту. Google декларує прагнення заохотити і пошукачів глибше копатися в цих джерелах. Примітка: цей принцип має заспокоїти маркетологів та SEO-спеціалістів.

  • Реклама. Google прагне, щоб реклама була релевантною і надавала додаткову інформацію користувачеві.

Цитати і посилання

Після створення BARD всі були неприємно здивовані тим, що інструмент не посилався на авторів контенту та джерела інформації. У GSE підхід більш здоровий та логічний. Тут ми бачимо посилання на авторів контенту, а це корисно, щоб підтримати інтерес до Google як екосистеми та гарантувати точність і достовірність інформації. 

Втім, Google не цитує інформацію безпосередньо. ШІ компілюватиме відомості з кількох джерел, оцінюватиме якість інформації за комплексом ознак, які напрацьовано за десятиліття роботи. 

Висновки 

Отже, поки схоже на те, що Google проводить експеримент дуже обережно і намагається не розвалити те, що працює. 

Користувацький досвід, безумовно зміниться. Однак, це все ще той Google, який ми знаємо. 

Напевно, це не останні революційні зміни. З часом і з розвитком AI на пошукові системи очікують інші оновлення. 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Volodymyr Zhyliaev
Volodymyr Zhyliaev@digitalowltop

4.2KПрочитань
56Автори
22Читачі
На Друкарні з 7 травня

Більше від автора

  • SEO for a New Website: 10 Easy Steps

    Embarking on the creation of a new website is an exciting journey filled with grand aspirations, including securing a top position in Google search results.

    Теми цього довгочиту:

    Seo
  • WordPress Automation Plugins To Boost Productivity

    WordPress plugins which will help you with automation and productivity of your website. Features pros and cons. Read and find the best for you

    Теми цього довгочиту:

    Wordpress
  • Мови програмування для веброзробки та супутні технології

    Що таке мови програмування для веб-розробки? Які технології існують у цій сфері? Дізнайтесь більше про основні технології створення сайтів

    Теми цього довгочиту:

    Веб-розробка

Вам також сподобається

Коментарі (11)

Вітаю! Вашу роботу опубліковано в Twitter та на Facebook Друкарні.

🔸https://www.facebook.com/drukarniaua

🔸https://twitter.com/drukarniaua

Ваш довгочит дуже цікавий! 🫶

Вам також сподобається