На просування сайту впливають багато складових, однією з яких є мета-теги. Під ними розуміють спеціальні елементи, інтегровані в HTML-код. Багато в чому, саме від них залежить успіх розвитку веб-ресурсу. Якщо відмовитися від використання мета-тегів, сайту буде вкрай важко піднятися в пошуковій видачі.

Під час використання цих елементів необхідно дотримуватися певних правил. Про які поговоримо у цій статті.

Що таке мета-теги

Як було сказано вище, це HTML-теги. Від стандартних елементів вони відрізняються своїм призначенням. Їхнє головне завдання - зберігати службову інформацію про сторінки. Вона недоступна пересічним користувачам, оскільки не виводиться на екран.

Мета-тег Title

Відповідає за заголовок веб-сторінки та містить інформацію про її вміст. У HTML-коді він вказується одним із перших, і розташовується всередині іншого тега зі службовою інформацією head. Побачити його вміст користувач може на вкладці браузера, розташованій у верхній частині екрана.

Багато в чому цей тег можна порівняти з назвою глави у звичайній книзі. Під час написання його вмісту необхідно орієнтуватися як на відвідувачів, так і на пошукові системи. Як правило, title відображається в результатах пошуку і в сніпеті сайту. Дивлячись на нього, користувач приймає рішення про перехід на ресурс, тому він досить сильно впливає на клікабельність.

Особливості оформлення тега Title

Головна вимога - це довжина тега. Вона має бути не більше 60-70 символів. Не менш важливим аспектом є ключові слова. Найважливіші з них слід вставляти на самому початку, а менш важливі - ближче до кінця. Трапляються ситуації, коли сайт мовою, де слова читаються справа наліво. У цьому разі розташування ключів буде строго протилежним.

Важливо, щоб ключі були простими, зрозумілими та лаконічними. Не варто використовувати прийменники (але, a, і). Вони можуть перетворити заголовок на повноцінне речення, чого не слід допускати.

Під час написання тега title рекомендується уважно стежити за ключами, що містять назву бренду або компанії. Найчастіше такі слова додаються в самому кінці. Багато фахівців взагалі не радять вказувати найменування бренду в цьому тезі, проте в деяких випадках, воно є важливою частиною ключа і без нього не обійтися.

Також не потрібно створювати однакові теги для кількох сторінок. У кожної веб-сторінки має бути свій унікальний title. Якщо цю умову не буде виконано, пошукові системи гірше індексуватимуть ресурс і його позиції у видачі навряд чи піднімуться. Хороший title - це релевантний title, який коротко і зрозуміло пояснює вміст сторінки.

Мета-тег Description

Цей метатег більш докладно описує сторінку. Завдяки йому, пошукові алгоритми розуміють, що саме міститься на сторінці. Як показує практика, оптимальний розмір description близько 150-160 символів. Як і в попередньому випадку, вміст тега не відображається на сторінці. При цьому, на його основі пошуковики створюють сніпети.

Сніпет являє собою невеликий фрагмент тексту, витягнутий пошуковими роботами з інформаційних блоків на сайті. Він відображається на сторінці видачі, де описує посилання на ресурс, з якого був узятий. Це допомагає користувачеві сформувати перше враження про контент, який його чекає на сайті.

Не потрібно створювати занадто великий description. Якщо довжина перевищуватиме 160 символів із пробілами, то він не зможе повністю відобразитися в сніпеті, що негативно позначиться на показниках клікабельності.

Пошукові системи не розглядають description з погляду ще одного фактора ранжування. Про це на офіційному рівні заявляла компанія Google. За її словами, ключі в цьому тезі ніяк не впливають на роботу пошукових роботів. Однак більшість SEO-фахівців стверджують протилежне. Тому сюди також варто додавати основні ключові слова.

Одним із показників, на які точно впливає description, є CTR сніпета. Ця метрика відображає відсоток відвідувачів, які перейшли на сайт за посиланням із пошуку. Чим грамотніше складено тег, тим більше користувачів побачать веб-ресурс у результатах видачі та перейдуть на нього.

Алгоритми Google влаштовані таким чином, що вони можуть автоматично генерувати description. Якщо пошукові роботи вважатимуть, що опис сторінки недостатньо повний, вони самостійно його доповнять.

Ознаки якісно оптимізованого description:

  • Наявність важливих ключових слів;

  • Довжина від 80 до 160 символів із пробілами;

  • Кількість слів - не більше 17-18.

Коректно заповнений тег відіграє важливу роль у SEO-оптимізації сторінки. Він допоможе залучити нових користувачів і поліпшити позиції сайту у видачі.

Під час роботи з ключовими словами в description, фахівці радять інтегрувати їх якомога органічніше. Важливо не допускати переспаму і пам'ятати, що вміст цього тега може відображатися на сторінці з результатами пошуку. Іншими словами, цей фрагмент тексту може стати вирішальним фактором для переходу на сайт.

Як зробити Description релевантним

Як уже було сказано вище, не варто створювати опис, що перевищує позначку в 160 символів з пробілами. В іншому разі пошуковики його просто обріжуть. Водночас краулери сприймають увесь вміст у пікселях, тому вимір довжини в символах було придумано для зручності SEO-фахівців. Перевірити description на оптимальну довжину можна за допомогою різних сервісів.

У тезі має обов'язково бути присутня найважливіша ключова фраза. Пошукові алгоритми формують сніпет таким чином, щоб у ньому містилася інформація, яка максимально відповідає користувацькому запиту.

Ключі мають бути вжиті на початку тега. Це допоможе привернути увагу потенційних відвідувачів. При цьому не слід допускати переспаму. Деякі помилково вважають, що багаторазове використання ключів допомагає просунути сайт. Насправді все з точністю навпаки. Велика кількість ключових слів сприймається роботами, як сигнал про спамний ресурс. Іноді сайт навіть може піддатися санкціям.

Крім цього, не варто забувати про релевантність. Опис має виглядати привабливим для потенційних відвідувачів, але водночас не виходити за рамки контенту, розміщеного на сторінці. Простіше кажучи, поглянувши на сніпет, має скластися чітке уявлення про вміст.

Поліпшити description можна шляхом заклику до здійснення цільової дії. Для цього використовуються слова на кшталт: «дізнатися», «читати далі» та інші. Подібні слова мотивують користувача перейти на сайт, тому їх цілком можна додавати до вмісту тега.

Висновки

Щоб якісно оптимізувати веб-ресурс зовсім не обов'язково сильно заглиблюватися в тему метаданих. Цілком достатньо розуміння базових принципів. Це знання тегів title, description, robots, h1-h6 і viewport, а також розуміння правил розмітки Open Graph.

Тема метатегів вкрай важлива, оскільки вони відіграють далеко не останню роль в оптимізації сайту. Під час роботи з ними, необхідно ставити себе на місце користувача, щоб зрозуміти, наскільки цікаво і зрозуміло викладено інформацію в мета-тегах.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Dmytro Shevchuk
Dmytro Shevchuk@dshevchuk

SEO-спеціаліст

106Прочитань
131Автори
6Читачі
На Друкарні з 24 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається