Аналізуючи ефективність маркетингових інструментів, які підприємці використовують для свого бізнесу, бачимо, що вони часто отримують невідповідність між трафіком на сторінках та кількістю заявок. Причиною цьому може бути недостатня залученість споживачів та відсутність стимулу залишати контактні дані. На щастя, є інструмент, здатний конвертувати до 22% трафіку відвідувачів у заявки.

Що таке квіз?

Квіз – це веб-сторінка з онлайн-опитуванням, призначена для отримання інформації про користувачів та їх контактів. Контактні дані – це і є ліди (заявки).

Квізи можуть стати незамінними помічниками спеціалістів відділу продажів, тому що генерують ліди, що мають не лише контакти потенційних покупців, а й вичерпну інформацію про їх потреби та вподобання, тобто всі дані для підготовки оффера.

Досвідчені маркетологи активно застосовують квізи у різних ситуаціях: якщо потрібно швидко протестувати гіпотезу, з’ясувати рівень попиту на товар чи послугу, сформувати портрет представника цільової аудиторії тощо.

І, звісно ж, важко переоцінити роль квізів у генерації якісних заявок. Чому ми говоримо саме про якість? Бо проходження квіза вимагає часу та уваги респондента, і якщо вже людина готова витратити ці ресурси на ваше опитування, то є велика ймовірність, що її зацікавить ваша пропозиція. Тому квізи мають значний відсоток конверсії.

Розглянемо два можливі сценарії збору заявок, щоб додатково переконатися в доцільності використання квізів.

Сценарій перший. Користувач залишає на сайті контактну інформацію. Тепер фахівець з продажу має зателефонувати йому, щоб з’ясувати потреби, смаки, принципові характеристики, комфортні умови оплати та доставки, а також зрозуміти, чи доцільно запропонувати людині додаткові товари чи послуги. Тобто перший дзвінок відбуватиметься у форматі “питання – відповідь”, а комерційну пропозицію можна буде озвучити лише під час другого дзвінка. Повторний контакт знизить ймовірність продажу, адже людина матиме час продумати аргументи “чому ні”.

Сценарій другий. Уже під час першого контакту спеціаліст відділу продажів готовий озвучити конкретну пропозицію потенційному клієнту, адже орієнтується і в його потребах, і у вподобаннях. Він телефонує не для того, щоб ставити питання, а з метою здійснити продаж тут і зараз.

Звісно ж, конверсія за другим сценарієм буде вища. А спрямувати ситуацію у цьому напрямку допоможе квіз.

Види квізів

Можна виокремити кілька основних видів квізів відповідно до функцій, які вони виконують:

  1. Квіз для збору контактних даних. Наприкінці квіза попросіть користувача залишити контакти, які ви будете використовувати для комунікації з ним у майбутньому.

  2. Розважальний квіз покликаний збільшити лояльність вашої аудиторії, зробити наповнення вашого сайту чи профілів у соцмережах більш різноманітним, а також довідатися більше про вашу аудиторію в ігровій формі.

  3. Квіз-анкета знадобиться у ситуаціях, коли для підготовки оффера потрібно багато інформації. Створіть достатню кількість питань, а в кінці залиште форму для контактів. Так ви значно швидше довідаєтеся все, що вас цікавить, аніж під час телефонної розмови. Квіз-анкета також допоможе HR-спеціалістам у пошуку ідеальних кандидатів, адже можна створити опитувальник, застосовний для конкретної вакансії, обмеживши цим нерелевантну інформацію, яку вказують у резюме.

  4. Квіз, що продає, має стимулювати продажі. Зробіть клієнту бонус за проходження квіза – і ваші шанси на отримання заявки значно зростуть.

“Правильний” квіз може виконати кілька функцій (наприклад, розважальний квіз може спонукати до придбання товару чи послуги, а квіз для збору контактів цілком може бути розважальним). Тому важливо детально продумати, яким буде ваш опитувальник, визначити його зміст і цілі. А ми розповімо основні етапи його створення.

Структура квіза

При створенні квіза варто орієнтуватися на таку структуру:

  1. Стартова сторінка;

  2. Запитання квіза;

  3. Сторінка контактів;

  4. Сторінка подяки.

Стартова сторінка або перший екран має переконати людину пройти ваше опитування. Як це зробити? Покажіть, що ви цінуєте час респондента – повідомте, скільки питань налічує квіз та скільки хвилин йому треба на це витратити. Відмінно спрацює невелике заохочення за проходження квіза: безкоштовне пробне заняття, відеоурок, чек-лист, гайд тощо.

Ви можете пропустити стартову сторінку, якщо вся ця інформація уже зазначена у рекламному повідомленні, з якого людина потрапляє на квіз.

Тепер час створити запитання. Їх має бути небагато, адже довгі опитування люди проходитимуть неохоче і, відповідно, ви отримаєте менше заявок. Проте запитань має бути достатньо, щоб ви довідалися все, що маєте знати для підготовки пропозиції. 4-6 питань цілком вистачить.

Ретельно продумайте відповіді на питання. Вони мають бути максимально короткі та конкретні. Надайте користувачеві варіанти відповідей (в тому числі варіанти “так”/”ні”). Якщо раптом ви будете спостерігати низьку якість заявок з квіза, додайте 1-2 питання у форматі “вільне поле”, щоб респондент вписав відповіді самостійно. Незацікавлені люди просто не проходитимуть такий квіз.

Радимо розміщувати на слайдах з питаннями короткі текстові блоки з інформацією про вашу компанію, досвід, кейси, унікальність вашого товару чи послуги, щоб додатково переконати користувача стати вашим клієнтом.

Подбайте й про естетику: оберіть єдиний стиль для всіх слайдів та зображень.

Наприкінці нагадайте про бонус, який обіцяли. Його користувач отримає, якщо залишить заявку.

Після всіх питань іде сторінка контактів. На цьому етапі ви вже маєте все необхідне, щоб підготувати пропозицію та озвучити її потенційному покупцеві.

Коли користувач залишив свої контактні дані, подякуйте йому за приділений час на сторінці подяки. На цьому слайді можна залишити посилання на свої соціальні мережі або портфоліо. Замість сторінки подяки можна налаштувати редірект на ваш сайт.

Готово! Вітаємо зі створенням квіза!

Інтеграції

Після підготовки квіза варто налаштувати всі необхідні інтеграції, щоб оптимізувати роботу із лідами. Це не потребує багато часу.

Всі ліди автоматично опиняються у вбудованій CRM-системі сервісу квізів. Можна користуватися нею, якщо у вас немає власної, але якщо є, то радимо дублювати заявки туди або хоча б на e-mail чи в Telegram.

Чому? Справа у швидкості обробки заявок. Коли вони надходять у канал зв’язку, який ви маєте у швидкому доступі, ви одразу їх бачите та реагуєте. Дуже бажано зателефонувати людині протягом 20 хвилин після того, як вона залишила свої контакти. За такий короткий час вона не встигне передумати або придбати товар або послугу в іншого продавця, а вам цього часу цілком достатньо, щоб сформувати оффер.

Електронна пошта або Telegram – найпростіший спосіб продублювати заявки. А для зв’язку з вашою CRM-системою та безліччю інших сервісів доцільно застосувати Webhook.

Інструменти аналітики

Якість рекламного трафіку з квіза можна аналізувати за допомогою Facebook Pixel, Tik-Tok Pixel, Google Analytics та Tag Manager.

Ви будете мати доступ до даних про кількість кліків, переходів, час перебування користувачів на сторінці, джерела трафіку, аудиторію (стать, вік, геолокація, рівень доходу, професію і т.д.) тощо. Ці інтеграції налаштувати нескладно, а результат вартий зусиль.

Інтеграція квіза у сайт

Заявки можна отримувати прямо на сайті, якщо інтегрувати квіз у ваш сайт. Потрібно лише скопіювати скрипт квіза та додати його у код.

Квіз можна встановити в тіло сайту, як Pop-up та як кнопку.

Увесь цей функціонал доступний у конструкторі квізів ADS quiz. Цей сервіс – розробка українських маркетологів, яка поєднує потужний функціонал із інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом.

Запуск реклами на квізи

Як ви вже здогадалися, на ваш квіз можна налаштувати рекламу.

При створенні рекламної кампанії обирайте ціль Конверсія, веб-сайт як джерело генерації лідів та обирайте категорії інтересів.

Доцільно оптимізувати рекламу на подію “Лід”, щоб вона таргетувалась на споживачів, які ймовірно залишать заявки. У конструкторі квізів ADS quiz ця подія обирається автоматично.

Підсумки

Давайте підіб’ємо підсумки та ще раз наголосимо на ефективності квізів для вашого бізнесу:

  • Квіз – це короткий опитувальник, який дозволить вам довідатися інформацію для формування оффера та контакти потенційного покупця;

  • Створення квіза не потребує допомоги дизайнера, програміста чи будь-якого іншого фахівця. Ви можете це зробити самостійно за 10-15 хвилин;

  • Досвідчені маркетологи радять орієнтуватися на певну структуру квіза, щоб він приносив очікувані результати, а саме: стартова сторінка, запитання, форма контактів, сторінка подяки;

  • Питання квіза мають бути максимально корисними для вас. Не слід ставити питання заради питань. Робіть квіз якомога простішим та коротшим – такі квізи не дозволять респонденту втратити інтерес та найімовірніше приведуть його до заявки;

  • Конструктори квізів мають широкі можливості інтеграції з безліччю сервісів. Заявки з квізів можна відправляти на електронну адресу, в Telegram-бот, у вашу CRM-систему, а для аналізу якості рекламного трафіку призначені інтеграції з Facebook Pixel, Tik-Tok Pixel, Google Analytics та Tag Manager.

  • Грамотно створений квіз стане незамінним помічником спеціалістам з продажу та допоможе ближче познайомитися з потенційними покупцями, дізнатися їх проблеми та потреби, сформувати базу контактів і, звісно ж, збільшити продажі.

Квізи дійсно працюють! Поспішіть переконатися!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

615.1KПрочитань
11Автори
461Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається