Крипта та спорт. Що в них спільного?

Чому криптокомпанії так активно впроваджують колаборації зі спортивними організаціями?

Зображення стоворено автором у графічному редакторі Canva. Джерело вихідного фото: Shai Pal, Unsplash © Автор бере на себе авторські права та відповідальність за походження

Зазвичай, я пишу статті про криптовалюту з точки зору її впливу на соціум та економіку. Тим не менш, сьогодні ми виокремимо один із ключових елементів крипти у маркетинговому вимірі.

Не дивлячись на те, що криптомаркетинг використовує звичні для діджитал-маркетингу метрики та канали просування, він залишається унікальним видом PR’у. Його вирізняє дві особливості, які водночас можна назвати й викликами: це технічні труднощі у відстеженні конверсій і таргетування цільової аудиторії, а також сумнівна репутація крипти серед мас. І якщо перша проблема нівелюється виключно новим програмним забезпеченням, то зниження репутаційних ризиків досягається за доволі складнішою стратегією. 

Правда в тому, що створення позитивного іміджу для крипти – це найголовніший елемент кожної криптокомпанії та водночас пріоритетна місія для індустрії в цілому. І насправді, цифрові біржі та проєкти напрочуд вдало виконують таке завдання, адже за десять років криптобуму зуміли не тільки покращити репутацію цифрових активів і вивести їх на рівень мейнстріму, а й закласти канони криптомаркетингу. Серед них зокрема: ейрдропи/ретродропи, освітні хаби та всеохоплюючі комунікаційні стратегії. Однак найбільш унікальним елементом стали саме колаборації

Наріжні камені криптомаркетингу, колаборації в криптовалюті сприяють в основному досягнення масового прийняття індустрії, і саме тому суттєво відрізняються за своїм характером. Це може бути як співробітництво з брендами (як-от “Polygon” і “Bentley”) і відомими особистостями (“Binance” і Кріштіану Роналду), так і повноцінне співробітництво з освітніми організаціями та державними органами (як, зокрема, спільна діяльність “WhiteBIT” із сервісом “Дія” та Міністерством закордонних справ України). 

Тим не менш, окреме місце в переліку обʼєктів криптоколаборацій займає спорт. Чи не кожна криптобіржа співпрацює зі спортсменами, спортивними командами й організаціями, та останній рік став дійсно проривним для такого просування. 

2022 і 2023 – роки спортивних колаборацій

Мабуть, чи не найголоснішим у цьому році стало партнерство “Binance” із відомим португальським футболістом Кріштіану Роналду, який узяв участь у декількох рекламних промо від біржі та навіть створив на ній NFT. У цілому, футболіста можна вважати частковим амбасадором Binance. 

Публікація Кріштіану Роналду в X/Twitter із просуванням власної NFT-колекції на "Binance”

Тим не менш, у світ футболу активно інтегрована і європейська криптобіржа з українським корінням “WhiteBIT”, яка минулого року стала офіційним криптопартнером ФК “Barcelona”, а цього року – партнером турецкього ФК “Trabzonspor”, не кажучи вже й про офіційне партнерство з Українською збірною командою з футболу. 

Спеціальний проєкт у рамках партнерства “WhiteBIT” і ФК “Barcelona”
Більш того, нещодавно “WhiteBIT” оголосив про можливість придбати за крипту квитки на футбольний матч Україна-Англія, що відбудеться 9 вересня у Вроцлаві. Пропозиція діє до середи, 16 серпня, тож поспішіть!

Окрім футболу, неймовірно популярним видом спорту є автоперегони, і неабиякі – низка популярних криптобірж утворюють партнерства з командами Формули 1. Зокрема, американська біржа “Kraken” спонсорує команду F1 “Williams Racing”, “Binance” спонсорує “Alpine”, “OKX” i “Tezos” – “McLaren”, а “ByBit” – “Redbull”. 

Болід McLaren у рамках партнерства з OKX. Джерело: HYPEBEAST

Та найбільш пріоритетними напрямками з точки зору доцільності просування залишаються криптоколаборації з представниками царини esports. Наприклад, ByBit виступав спонсором великої кількості кіберспортивних турнірів і навіть влаштовував власні, а згадана вище криптобіржа WhiteBIT є партнером організацій DreamHack і Faceit, із якими часто влаштовує спільні ініціативи.  

Чому спортивні колаборації такі важливі для криптомаркетингу?

Насправді, тенденція популяризувати продукт чи послугу за рахунок колаборації зі спортивною організацією або спорстменами абсолютно не нова (гадаю, що український читач одразу згадає реклами чипсів Lay’s із Ліонелем Мессі, або ж короткі метри Turkish Airlines із ним і баскетболістом Кобі Браянтом). Тим не менш, така приголомшива популярність виду просування в межах єдиної сфери властива тільки для криптоіндустрії.

Причин на успіх спортивних криптоколаборацій декілька, і для того, щоб їх визначити, варто згадати ключовий напрям PR в індустрії, а саме покращення репутації. 

Так, спортсмени завжди асоціювалися з успіхом і стійкістю, а спорт у цілому – ще й із престижем. Сприйняття спорту разом із криптою, очевидно, додає індустрії цифрових активів репутації чогось визначного, унікального та при цьому нелегкого – тобто сфері, у якій досягають успіху лише наполегливі. 

Більш того, як спортивні команди, так і окремі особистості сфери мають неабиякий публічний авторитет. Це означає, що вони задають тренди, а люди до них прислуховуються. Такий стан речей грає на користь криптовалюті, якій люди одночасно починають довіряти, апелюючи до певного спортивного авторитету. 

Варто також зазначити, що спортивні криптоколаборації мають під собою й більш обʼєктивне підґрунтя. Спорт – це інтерес, що притаманний, мабуть, найбільш широкому та різноманітному колу аудиторії. З огляду на це, стає очевидним той факт, що спортивне просування є доволі ефективним методом підвищення впізнаваності бренду, покращення його репутації, а також прискорення масового прийняття крипти на інституціональному та культурному рівнях. 

Більш того, спорт як інтерес дає можливість більш чітко сегментувати аудиторію, спираючись на його види, популярність команд серед певних груп людей і інші не менш важливі критерії. Наприклад, таку перевагу використовує й індустрія криптовалюти, час від часу акцентуючи просування на сферу esports, у якій зацікавлена молода, схильна до використання та розуміння IT публіка. 


Крипта дійсно змінила маркетинг. Додавши величезну кількість нововведень і створивши власну теоретичну базу, крипто-PR має все право називатися окремим напрямом, а не лише елементом маркетингу.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Павло Осадчук
Павло Осадчук@paul_osadchuk

пишу про крипту та блокчейн

2.1KПрочитань
17Автори
23Читачі
На Друкарні з 3 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Ваш довгочит дуже цікавий! 🤩

Cьогодні його буде опубліковано в Twitter та на Facebook Друкарні.

🔸https://www.facebook.com/drukarniaua

🔸https://twitter.com/drukarniaua

Вітаємо!

Вам також сподобається