Депозити залишаються улюбленим інструментом українців для збереження своїх коштів. Тим більше, що під час дії воєнного стану банківські вклади фізичних осіб гарантуються державою на 100%.

Тому основним критерієм під час вибору банку стали не його репутація, стабільність та інші показники, а відсоткова ставка, яку банк пропонує вкладникам. Чим вона вища, тим краще.

Finance.ua зібрав всю необхідну та актуальну інформацію та допоможе визначитися, в якому банку краще оформити депозит у грудні 2023 року.

Щомісяця до 10-го числа ми готуємо текст, у якому представляємо до вашої уваги від 5 до 10 найкращих (на наш погляд) варіантів депозитів у національній валюті на 3, 6 та 12 місяців.

Критерії відбору депозитів

Відбираються кілька депозитів для кожного строку дії (3, 6 та 12 місяців), які відповідають таким вимогам:

1. Мінімальна сума депозиту – не більше ніж 25 тис. гривень. Якою б привабливою не була відсоткова ставка, але якщо для такого депозиту потрібно буде покласти до банку щонайменше 100 тис. гривень (або навіть 50 тис. гривень), ми його розглядати не будемо.

Наша мета – зібрати найдемократичніші умови, які влаштують усіх.

2. Оформити депозит може будь-який українець, незалежно від того, був він раніше клієнтом банку чи ні, а також бере він участь у зарплатному або будь-якому іншому проєкті банку чи ні. Тобто всі депозити мають оформлятися на загальних підставах.

Параметри депозиту

1. Банк, назва депозиту чи депозитної програми
2. Мінімальна сума, гривень
3. Максимальна сума (якщо вона вказується)
4. Процентна ставка за депозитом, % річних
5. Можливість поповнення
6. Умови виплати відсотків – щомісяця, наприкінці строку, авансом.
7. Можливість оформлення онлайн.

Всі дані занесені до відповідних таблиць і ранжуються за розміром відсоткової ставки в порядку зменшення – від найвищої до нижчої.

У разі, якщо з однаковою процентною ставкою буде кілька депозитів, будуть вказані всі, але за умови, щоб загальна кількість позицій у таблиці не перевищувала 7-8.

Якщо депозит буде зберігати перше місце в таблиці більше ніж один місяць, про це вказуватиметься додатково. Для другого та наступних місць подібний аналіз не проводитиметься.

Депозити строком на 3 місяці

*ставка при оформленні через інтернет-банк CIB-online

**ставка включає 1,5% авансової винагороди

Депозити строком на 6 місяців

*ставка при оформленні через інтернет-банк CIB-online

**ставка включає 1,5% авансової винагороди

***ставка для нових клієнтів Оксі Банку

Депозити строком на 12 місяців

*ставка при оформленні через інтернет-банк CIB-online

**ставка включає 1,5% авансової винагороди

Зниження в грудні облікової ставки Національного банку України до 15% і зменшення ставки за тримісячними депозитними сертифікатами НБУ до 19% спонукало банки відновити зниження відсоткових ставок за депозитами в національній валюті.

Майже всі банки, що розглядаються нами, знизили відсоткові ставки. Водночас максимальна процентна ставка на 3 місяці знизилася з 19% до 18% річних, на 6 місяців залишилася на рівні 17,5% річних, але завдяки тому, що Оксі Банк в межах акції для нових клієнтів підвищив процентну ставку за депозитами на 6, 9 та 13 місяців на 1%.

Максимальна відсоткова ставка за депозитами на 12-13 місяців знизилася з 17,25% до 16,5% річних.

Як було зазначено ще у вересневому огляді, найжорстокіша конкуренція змушує банки вирівнювати відсоткові ставки з аналогічними ставками конкурентів. Як наслідок, бачимо кілька схожих пропозицій від різних банків з однією і тією ж процентною ставкою: 2 депозити терміном на 3 місяці, 2 депозити терміном на 6 місяців та 3 депозити терміном на 12 місяців з процентною ставкою 16% річних.

Практично всі банки (виняток становив банк Український капітал), слідуючи в ногу з часом, пропонують можливість оформити депозити онлайн. Причому Комінбанк дає +0,5% річних до процентної ставки у разі оформлення депозиту не у відділенні, а через інтернет-банк (це знайшло відображення у таблиці).

У січневому огляді ми додали незаслужено втрачений раніше Банк Альянс; у табличці зазначена за ним відсоткова ставка включає винагороду у розмірі 1,5% від суми депозиту, що сплачується авансом.

Можливість поповнення депозиту, як і раніше, пропонують лише чотири банки:

  • Юнекс Банк;

  • Банк Кредит Дніпро;

  • Sportbank;

  • Оксі Банк.

Водночас лише у трьох із них можна оформити такий депозит віддалено, без відвідування відділення.

Щодо лідерів рейтингу, Акордбанк четвертий місяць поспіль зберігає лідерство у категорії «Депозити на 3 місяці». У категорії «Депозити на 6 місяців» перше місце вийшов Оксі Банк завдяки акції нових клієнтів. У категорії «Депозити на 12 місяців» на першому місці у січні – Комінбанк із процентною ставкою 16,75% річних.

Джерело
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

612.8KПрочитань
11Автори
459Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається