Огляд ринку: Біткоїн відновлюється, альткоїни зростають

Шок від виплат Mt.Gox зійшов нанівець у той час як ринок повертається в зону “жадібності”. Та чи продовжиться позитивна тенденція?


Початок липня виявився не найкращим періодом для криптовалютних інвесторів. Mt.Gox – одна з найбільших криптовалютних бірж “десятих” зі скандальною історією банкрутства – оголосила про виплату біткоїнів їх власникам у якості компенсації. Це зумовило падіння першої криптовалюти нижче за $60 000 та різкий негативний тренд на ринку.

Тим не менш, із початком виплат, біткоїну вдалося відновитися та подолати ключовий бар'єр у $60 000 15 липня. Ринок відреагував на це безліччю зелених свічок і наближенням індексу страху та жадібності до позначки 70.

Про те, як німецький уряд підштовхнув біткоїн до відновлення і що чекає на альткоїни – у статті нижче.

Чи повернеться біткоїн до $70 000?

У період з 15 по 17 липня біткоїн (BTC) зріс на понад 8,8%, торгуючись на рівні $64 413 на момент написання статті. Тим не менш, тренд першої криптовалюти змінився на бичачий ще минулого тижня – якраз у той час, коли німецький уряд вилучив свій запас біткоїнів на суму $50 000.

Цей крок, схоже, стане вирішальним для довгострокової бичачої перспективи біткоїна, про що свідчать як метрики, так і графік.

Зокрема, згідно з індикатором вершини цикла (Pi Cycle Top), біткоїн наближається до позначки $65 000, перетнувши ринкове дно в $64 000. Згідно з графіком, враховуючи постійність висхідного руху, BTC має всі шанси торкнутися своєї ринкової вершини в понад $89 000 в найближчі місяці.

Pi Cycle Top, також відомий, як індикатор Pi, визначає ринкові максимум і мінімум біткоїна за допомогою спеціального осциллятора.

Індикатор вершини цикла біткоїна. Джерело: Glassnode
Індикатор вершини цикла біткоїна. Джерело: Glassnode

На вірогідність позитивних прогнозів указує й зростаючий тиск з боку покупців. За даними CryptoQuant, чистий депозит біткоїна на біржах зменшився за 7 днів, що підтверджує попередню тезу.

Загальний депозит біткоїну на біржах. Джерело: CryptoQuant
Загальний депозит біткоїну на біржах. Джерело: CryptoQuant

Крім того, ставка фінансування біткоїна також була високою, що свідчить про те, що трейдери з відкритими лонг-позиціями домінували над ведмедями.

У той же час, згідно з тижневим графіком BTC/USDT, ціна досягла основного опору на рівні $64 000, що робить $69 000 наступною ціллю. Закріплення ціні на рівні $65 000 і вище може усунути перешкоду на шляху до $70 000.

Чарт BTC/USDT, таймфрейм: 1 тиждень. Джерело: WhiteBIT TradingView
Чарт BTC/USDT, таймфрейм: 1 тиждень. Джерело: WhiteBIT TradingView

Що показово, подібна цінова динаміка спостерігалася й у 2021 році. Після досягнення нового історичного максимуму (ATH) на рівні $64 854 біткоїн зіткнувся з різким відкатом до $30 000 і продовжував консолідуватися протягом кількох місяців. Далі ціна вирвалася з патерну і призвела до зростання на 60%, досягнувши нового ATH близько $69 000.

Таким чином, всі фрактали вказують на величезну ймовірність запуску нового бичачого тренду, який може не тільки підняти рівні до $75 000, але й знайти новий максимум набагато вище. Ціна BTC зазнала лише 25% корекції, що становить лише половину від тієї, з якою вона зіткнулася в 2021 році, а отже, очікується, що верхня межа також залишиться вищою, ніж раніше.

Більше того, в довгостроковій перспективі ринкові настрої також можуть бути на боці "биків", оскільки 90% трейдерів очікують зниження процентних ставок Федеральною резервною системою (ФРС) США у вересні, що може сприяти зростанню ризикових активів, включаючи біткоїн та інші криптовалюти.

Ймовірності зменшення відсоткової ставки на засіданні ФРС 18 вересня. Джерело: CME Group
Ймовірності зменшення відсоткової ставки на засіданні ФРС 18 вересня. Джерело: CME Group

Стриманий тренд TON

Наслідуючи загальний настрій ринку, альткоіни в основному зафіксували пристойне зростання. У той час як Pepe (PEPE), dogwifhat (WIF) і Notcoin (NOT) зросли приблизно на 20%, деякі активи продемонстрували відхід від тренду. Однією з таких криптовалют виявився Toncoin (TON).

Попередній тиждень виявився позитивним для TON, в основному завдяки лістингу монети на криптовалютній біржі WhiteBIT. З 8 по 15 липня актив подорожчав на 10%.

Проте, денний графік показав, що TON торгується в межах висхідного клину з того моменту, як він розвернув тренд з мінімумів нижче $5. Це послужило причиною для відкату, незважаючи на те, що нижня зона підтримки між $6,97 і $7,11 досить міцно утримувала рівні.

Чарт TON/USDT, таймфрейм: 1 день. Джерело: TradingView
Чарт TON/USDT, таймфрейм: 1 день. Джерело: TradingView

Технічні індикатори також натякають на ведмежу перспективу, оскільки ковзаюча середня конвергенція дивергенція (MACD) зафіксувала сильне падіння, а індекс відносної сили (RSI) опинився в низхідній зоні консолідації.

Важливо, що індикатори вказують на те, що тиск на продаж TON повільно зростає. Таким чином, поки ціна TON не закріпиться вище зони підтримки, бики можуть спровокувати відскок, який може підняти ціни знову вище $8.

Ripple в центрі уваги

Не дивлячись на те, що більшість активів демонструють позитивний тренд, саме XRP несподівано опинився в центрі уваги інвесторів.

Хоча більш ніж 36% тижневий стрибок приголомшив учасників ринку, причини бичачого руху XRP лежали на поверхні.

Зокрема, зростання ціни і подальший тиск з боку покупців були явно стимульовані рухами великих інвесторів – “китів” і “акул”. Станом на момент написання статті вони встигли скупити 85% від загального обсягу пропозиції XRP, що стало найвищим показником для монети за останні 11 місяців.

Джерело: Santiment
Джерело: Santiment

Що важливо, транзакції китів підштовхнули токени XRP, що перебували в стагнації, до руху. Так, відкритий інтерес (Open Interest) до активу сягнув 233,85 млн доларів - найвищої позначки з 12 квітня.

Метрика “Open Interest” (OI) становить загальну кількість відкритих позицій з певним активом.

Відкритий інтерес до Ripple (XRP). Джерело: Santiment
Відкритий інтерес до Ripple (XRP). Джерело: Santiment

Тижневий графік також виявив бичачу перспективу, оскільки ціна відновила рівні в рамках висхідного паттерну. Ціна увійшла у висхідний паралельний канал після того, як зросла з мінімумів більш ніж на 45% всього за пару днів.

Чарт XRP/USDT, таймфрейм: 1 тиждень. Джерело: WhiteBIT TradingView
Чарт XRP/USDT, таймфрейм: 1 тиждень. Джерело: WhiteBIT TradingView

Наразі тижневий балансовий обсяг (on-balance volume, OBV) спровокував позитивну дивергенцію, що свідчить про те, що цінова динаміка потрапило під вплив “биків”.

Індикатор “on-balance volume” (OBV) показує напрямок руху ціни на основі обсягу торгів.

Проте, після зростання до верхньої межі каналу очікується, що ціна XRP не прорветься через верхній опір, а збереже здорову консолідацію між верхньою і середньою смугами паралельного каналу.

Якщо “бики” збережуть здорову консолідацію до кінця року, ціна Ripple (XRP) може досягти позначки в 1 долар до кінця 3 кварталу 2024 року або на початку 4 кварталу.


Хоча ринок випромінює бичачий тренд, інвесторам слід бути обережними через ризики тиску з боку продавців і памʼятати про надмірну волатильність криптовалютного ринку в останній час.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Павло Осадчук
Павло Осадчук@paul_osadchuk

пишу про крипту та блокчейн

2.6KПрочитань
17Автори
29Читачі
На Друкарні з 3 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається