Ордери в криптотрейдингу. Частина 1: Limit і Market ордери | Whitebase Trading №7

Зображення стоворено автором у графічному редакторі Canva. Джерело вихідного фото: WhiteBIT © Автор бере на себе авторські права та відповідальність за походження

Минулі статті серії Whitebase Trading ми присвятили тому, як правильно та безпечно почати торгувати криптовалютами. Тепер, коли для вас не виникає жодних проблем у розумінні функціоналі біржі та видів торгівлі, час перейти до наступного рівня та заглибитися у світ професійного трейдингу.

Сьогодні ми поговоримо про ордери, їх роль у криптоторгівлі, та розберемо деякі види з них. Stay tuned!

Ця стаття входить у серію Whitebase Trading – рубрику навчальних статей про криптоторгівлю, заснованій на однойменному тренінгу від криптобіржі WhiteBIT. Матеріал є продовженням минулих довгочитів, тож рекомендую ознайомитися з ними перед прочитанням цієї статті.

Що таке ордер

Ордер — це угода, яку ви укладаєте з іншими трейдерами про покупку або продаж криптовалюти. Така угода доволі спрощеною, причому настільки, що для її виконання потрібно натиснути лише декілька кнопок. 

Є два основних типи ордерів, на яких базуються всі інші. Це лімітні ордери та ринкові ордери

Лімітний ордер (Limit Order)

Лімітні ордери (Limit Order) — це угоди з купівлі чи продажу активів, які передбачають здійснення за конкретну ціну.

Фактично, Limit Order дозволяє встановити ціновий ліміт, за яким операція буде виконана тільки за більш вигідною ціною, аніж ринкова. Завдяки цьому, Limit‎ дає більше контролю над заявкою — користувач сам указує ціну, за якою хоче продати або купити актив.

Коли ціна досягне цільової позначки, заявка буде частково чи повністю виконана в залежності від активності покупців/продавців на ринку.

Важливо додати, що якщо користувач прагне придбати актив за ціну вище за ринкову, або ж продати актив за ціну нижче за поточну, Limit Order буде частково чи повністю виконаний за вигідною ціною, ніж указано в ордері, тобто автоматично за ринковою ціною.

Важливо: немає 100% гарантії, що ваш ордер буде виконано. Якщо ринкова ціна ніколи не досягне зазначеної вами, то й угода залишиться невиконаною. Окрім того, Limit‎ Order одразу потрапляє до книги ордерів й залишається там, через що існує ризик, що заявка не буде виконана одразу.

Переваги лімітного ордеру

  • Вам не потрібно постійно моніторити ринок, щоб не пропустити зміни в ціні. Якщо ви прагнете придбати чи продати якусь криптовалюту за конкретною ціною, ви можете просто виставити Limit Order і “забути” про торгівлю на деякий час. Натомість ви можете повернутися до торгівлі та побачити власний результат без відповідних ризиків.

  • Економія вашого часу – не єдина перевага ордеру. При низькій ліквідності конкретного ринкового інструменту на ринку досить складно придбати актив без «проковзування ціни» (особливо, якщо ви оперуєте з обʼємним бюджетом). Лімітні ордери чудово допомагають в такому випадку й дозволяють отримати ту ціну, яка потрібна вам, а не ту, яку може відобразити ринок в певний момент часу.

Недолік лімітного ордеру

  • Ціна не завжди доходить до бажаного рівня. Таким чином ви можете пропустити рух ціни за потрібним вам вектором через те, що не придбали її за ринковою ціною.

Що таке ринковий ордер (Market order)

Ринкові ордери — це найпростіші угоди, які здійснюються за поточною ринковою ціною. На відміну від лімітного ордеру, ринковий ордер не передбачає встановлення бажаної ціни за актив. Натомість його ціна буде відповідати періоду здійсненні угоди купівлі чи продажу.

Важливо памʼятати, що саме ринкові ордери рухають ціни.

Перевага ринкових ордерів

  • Швидкий вхід у позицію. Швидкість операцій купівлі або продажу активу збільшить ваші шанси на фіксування руху ціни, яка виявиться прибутковою для вашої стратегії. 

Недолік ринкових ордерів

  • Ціна входу в позицію.  Якщо у вас доволі обʼємна позиція, у бажаному діапазоні цін може не вистачити ліквідності, завдяки якій ви зможете вкласти угоду. Відповідно, будуть використовуватись інші ордери, що можуть скоригувати ціну в невигідний для вас напрям.

Важливо: Для того, щоб не утворювати «американські гірки» на графіку ціни низько ліквідних активів, деякі біржі встановлюють ліміти на відкриття позицій. Таким чином, ринковий ордер не завжди може задовольнити вас як середньою ціною, так і розміром позиції.

Окрім вищезазначених ордерів, існують ще й Stop-Market і Stop-Limit опції. Вони відрізняються функціоналом і пропонують дещо інший сценарій розвитку торгівлі. Таким категоріям ми присвятимо наступну статтю серії Whitebase Trading. 

Далі – більше!


Про рубрику:

Whitebase Trading – серія навчальних статей з криптоторгівлі, заснована на відеотренінгу Whitebase Trading від компанії WhiteBIT – європейської криптобіржі, заснованої у Харкові.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Павло Осадчук
Павло Осадчук@paul_osadchuk

пишу про крипту та блокчейн

2.6KПрочитань
17Автори
29Читачі
На Друкарні з 3 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається