Оренда вантажників і різноробочих

Зміст

У цій статті торкнемося таких страшних понять, як аутсорсинг, аутстафінг і лізинг персоналу. А якщо простими словами, то - поговоримо про те, як можна створити бізнес з оренди персоналу.

Почнемо з того, що оренда персоналу для різних фірм - це шлях зниження витрат. Банальний приклад. Будівельна компанія тримає в штаті тільки проєктувальника й основну робочу бригаду. А різноробочих - не тримає. Чому? Тому що замовлення є не завжди. А оклад усім робітникам потрібно платити завжди. Що ж їй робити, коли замовлення є і необхідні руки вантажників, яких у штаті немає? Наймати одноразово. Так, так буде трохи дорожче на перерахунок одного робочого дня для власних працівників. Але якщо протягом місяця замовлень припустимо на 5-10 днів, а не на тридцять, то за фактом буде економія.

І так працює величезна кількість фірм. Просто, тому що можна економити. Тому й попит у цій категорії теж великий. Утримання персоналу - значна стаття витрат для будь-якої фірми.

Тому й існують на ринку так звані агрегатори персоналу, зокрема й робочого. А підприємець-початківець може взяти за основу цю ідею, розвинути її, або звернути свій погляд на наявні пропозиції від франшиз. Про все це і поговоримо в статті.

Агрегатор персоналу

Існує кілька варіантів роботи з такими компаніями. Найпростіший приклад - агрегатор послуг вантажоперевізників по місту. Фактично такий бізнес являє собою володіння базою контактів. Створюється рекламна сторінка в інтернеті, де публікується контактний номер. Набирається база людей, які мають свій особистий вантажний автомобіль і готові бути частково зайнятими у вантажоперевезеннях. Коли з'являється замовлення на перевезення, воно передається власнику авто за невелику комісію. У підсумку ви отримуєте прибуток, автомобіліст - замовлення, а клієнт - послугу.

Це найпростіша початкова схема бізнесу на оренді персоналу. У якої є незаперечні плюси. Але також є і незаперечні мінуси. Так, наприклад, ви не можете знати, чи буде вільний ваш «працівник», коли з'явиться замовлення. А якщо нікого буде на нього підрядити, то клієнт просто відмовиться від ваших послуг. Тому що на ринку - ви не один.

Аутсорсинг, аутстафінг, лізинг персоналу простими словами

Зараз послуги з оренди персоналу - розвинена інфрастуктура. На ринку діє безліч фірм, які надають не тільки подібний сервіс, а й схожі послуги. Наприклад, оформляють співробітників фірми до себе в компанію (причини у цього можуть бути різні). На різноманітність накладається і бажання «модно обізвати» свою сферу діяльності. У підсумку що ми маємо. Під час пошуку цілком конкретних послуг, крім власне оренди персоналу, зустрічаються такі слова, як аутсорсинг, аутстафінг і лізинг персоналу. Зрозуміло, що всі вони - калька з іноземних слів. Але ситуацію це простіше не робить. Тому коротко пройдемося по кожному з термінів.

Аутсорсинг персоналу

Аутсорсинг персоналу простими словами - це коли одна фірма зобов'язується виконати для іншої певні види робіт силами своїх фахівців.

Насправді - це і є оренда персоналу. Фірмі потрібно, щоб малярі пофарбували всі стіни в приміщенні. Але в неї немає своїх малярів. Вона звертається в компанію, яка займається аутсорсингом персоналу, озвучує потребу, платить гроші. А компанія привозить своїх фахівців і робить цю озвучену роботу.

Аутстафінг персоналу

Аутстафінг персоналу простими словами - це коли фірма хоче мати в штаті фахівців, але не може з якоїсь причини собі це дозволити (наприклад, система оподаткування не дозволяє). Тоді вона звертається в компанію аутстафер і та оформляє всіх фахівців на себе. При цьому працювати вони продовжують у фірмі.

Лізинг персоналу

Лізинг персоналу - за фактом та сама оренда персоналу. І взагалі не зовсім коректний термін. Бо він прийшов з економіки і означає довгострокову оренду з правом подальшого викупу речі. А людина як, сподіваємося, всі розуміють - не річ. Але термін все одно використовується. Ба більше, в теорії співробітник дійсно може надалі піти у фірму, якій надається послуга. Але такі випадки вкрай рідкісні.

Ми коротко пройшлися сучасними термінами, які багато фірм люблять використовувати, щоб вам надалі легше було здійснювати пошук, якщо ви націлені на відкриття власного бізнесу в індустрії оренди персоналу.

Що потрібно знати перед тим, як відкривати свій бізнес з оренди персоналу

  • Затребуваність

  • Напрямок. Який персонал пропонувати в оренду

  • Конкуренція

Попит на послуги найманого персоналу дуже великий. Як ми вже згадували вище, багато фірм не можуть або не хочуть утримувати в штаті певну посаду. З різних причин. Так, наприклад, величезна частина невеликих компаній передає ведення бухгалтерії сторонньому співробітнику, або фірмі. Це якраз чистий аутсорсинг.

Інший приклад - будівельні фірми. Річ у тім, що багатьом будкомпаніям вигідніше наймати на певні види робіт бригади робітників. Переважно це різноробочі та вантажники. Особливо актуально, коли йдеться не про постійну роботу, а про періодичні замовлення. Компанія може складатися з кількох фахівців високого рівня і основної бригади, яка займається вузькопрофільними роботами. Але коли береться замовлення, мається на увазі, що робота буде виконана комплексна. Аж до прибирання будівельного сміття. А таких - 99 відсотків замовлень.

Ось і виходить, що орендні робітники - вкрай затребувана тема. Тому ті, хто вирішують запускати власний бізнес у цьому напрямі, найчастіше зупиняються на наданні послуг різноробочих і вантажників.

  • Тут завжди є попит на послуги

  • На такі послуги не потрібні фахівці профільного рівня

  • Проста організація

Але там, де є великий попит, звісно ж є і велика пропозиція. Конкуренція у сфері оренди вантажників і різноробочих дуже велика. Свої послуги пропонують як невеликі бригади робітників, так і великі компанії, що займаються наданням персоналу в найм великим компаніям. І вижити на цьому ринку зможуть лише ті, хто надаватиме послуги якісно.

Ось тут ми і підходимо до основної проблеми фірм оренди вантажників і різноробочих. У цій справі нерідкі випадки, коли люди не можуть виходити «на роботу» за першим викликом, або ставляться до такого підробітку без будь-якої відповідальності.

У підсумку людина (фірма), яка зголосилася надати послуги найманих вантажників, ризикує просто не виконати замовлення, або виконати його дуже погано. І той, і інший варіанти ведуть до одного й того самого - втрати клієнта і набуття поганої репутації. В індустрії, де настільки сильна конкуренція, такі обставини неприпустимі і найчастіше можуть призвести до плачевних результатів для підприємця. Аж до згортання бізнесу.

У цьому і полягає основна складність для підприємців-початківців у цій сфері. Потрібно дожити до такого моменту, коли у своїх бригадах робітників ви будете впевнені на сто відсотків. Тоді і репутація будуватиметься успішно, і замовлення з'являтимуться дедалі частіше і частіше, і можна буде розширювати зону охоплення потенційних клієнтів.

Але є й варіант - побудувати бізнес не з нуля, самостійно долаючи всі перешкоди та досліджуючи граблі цієї індустрії. А скористатися пропозицією компанії, яка продає франшизу.

Франчайзинг у сфері оренди персоналу

Розвиток франчайзингу закономірно призвів до того, що в будь-якій індустрії можна знайти пропозицію зі створення бізнесу на основі вже наявної схеми і популярного бренду. І якщо для того ж громадського харчування це масово і характерно, то для такої послуги як оренда персоналу - швидше несподіванка. Але такі компанії є. Переважно це ті фірми, які домоглися вже на своєму терені певних успіхів і тепер розглядають франчайзинг як інструмент для розширення власного впливу на ринку.

Для підприємця-початківця, у якого досвіду побудови бізнесу немає взагалі, - це буде гарною підмогою. Бо на руку гратиме великий досвід франчайзера.

Але, як і завжди, у франчайзингу потрібно бути акуратним. Фірма, яка пропонує купити франшизу, щоб викликати довіру, повинна відповідати кільком критеріям:

Перший - мати досвід. Якщо компанія почала пропонувати франшизу щойно сама з'явилася на ринку, то ні про який досвід не може бути й мови. Не з'ївши собаку у власній справі, навчити чогось іншого - неможливо.

Другий - франчайзингова пропозиція. Компанія, яка нічого, крім роботи під власним «брендом», не може запропонувати за гроші франчайзі, - просто хоче заробити грошей, а не розвинути власну мережу, зробивши і себе, і свого партнера успішнішими. Досвідчені франчайзери пропонують комплексний супровід, юридичну консультацію, допомогу в підборі персоналу, навчання та інші послуги, з яких власне і набирається сума паушального внеску (так, вона береться не зі стелі).

Третій - конкретна схема заробітку. Якщо франчайзер не може сказати, від чого саме ви отримуватимете прибуток, покриваючи власні інвестиції, то постає питання - а що, власне такий франчайзер продає?

Оскільки в індустрії оренди персоналу франчайзингових пропозицій у принципі не так багато, як в інших сферах (наприклад, кав'ярні), то будьте подвійно акуратнішими під час пошуку. Не зупиняйтеся тільки на загальній інформації, запитуйте у представників спеціалістів, зв'язуйтеся з ними, ставте запитання й оцінюйте.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Заробіток. Крипта
Бізнес. Заробіток. Крипта@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

432.3KПрочитань
11Автори
379Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Як люди заробляють понад $15 000 за допомогою Pinterest

    У той час як Instagram і TikTok часто називають головними платформами для монетизації соціальних мереж, Pinterest залишається потужним, але недооціненим каналом для отримання доходів.

    Теми цього довгочиту:

    Заробіток З Нуля
  • ТОП 70 інструментів криптана-початківця

    Сьогодні розберемо базові інструменти для різних напрямків діяльності, які зроблять криптовалюти зручнішими, а також підвищать ефективність та зручність роботи. Матеріал буде корисний як новачкам, так і тим, хто вже освоює конкретний тип активностей.

    Теми цього довгочиту:

    Криптовалюта

Вам також сподобається

  • Елементи впливового бренду

    Якщо ви займаєтесь фрилансом, стартапом або підприємницькою діяльністю будь-якого типу, ваш бренд є ключовою складовою вашого успіху.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • Ліцензії для бізнесу: що потрібно знати

    Відкрити власну справу в Україні можна після реєстрації в державному реєстрі та вести діяльність відповідно до законодавчих нормативів. Але згідно з Цивільним кодексом України для надання певних послуг чи продажу окремих категорій товарів необхідно мати дозвіл від держави.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Елементи впливового бренду

    Якщо ви займаєтесь фрилансом, стартапом або підприємницькою діяльністю будь-якого типу, ваш бренд є ключовою складовою вашого успіху.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • Ліцензії для бізнесу: що потрібно знати

    Відкрити власну справу в Україні можна після реєстрації в державному реєстрі та вести діяльність відповідно до законодавчих нормативів. Але згідно з Цивільним кодексом України для надання певних послуг чи продажу окремих категорій товарів необхідно мати дозвіл від держави.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес