Перший переносний зенітно-ракетним комплексом (ПЗРК) світу - німецька пускова установка “Fliegerfaust”.

Більшість людей не бачили й не чули про “Fliegerfaust (Флигерфауст)”.

“Fliegerfaust” (“кулак пілота”, “кулак літака” або “кулак авіатора”), також ще відомий як “Luftfaust (Люфтфауст)(“повітряний кулак”), був німецьким прототипом переносної ствольної некерованої ракетна установка, призначена для ураження штурмовиків противника та мала стати ракетною установкою “земля-повітря”.

Люфтфауст, розроблений Hugo Schneider AG (HASAG) з Лейпцига в 1944 році, випускався у двох різних версіях.

Перша версія, яка отримала назву “Luftfaust A” , мала чотири однометрові 20-міліметрові стволи, складені один на інший. Вони стріляли снарядами калібру 20 мм (вагою 90 г і вмістом 19 г вибухівки), які були стандартними 20-мм снарядами Minengeschoss , які використовувалися в німецьких авіаційних гарматах, які приводилися в рух невеликою ракетою та стабілізувалися ребрами. Це була одноразова зброя.

Друга версія, “Luftfaust B”, перейменована на “Fliegerfaust” у лютому 1945 року, збільшила кількість стволів до дев'яти, розташованих по колу, і збільшила довжину стволів. Загальна довжина становила 150 см, а вага з навантаженням – 6,5 кг. Послідовність стрільби включала чотири постріли з кожного другого ствола, а потім п'ять, що залишилися, із затримкою в 0,1 секунди. Затримка мала на меті запобігти пошкодженню снарядів вихлопними газами попередніх запусків, які також могли заважати їхньому курсу. Деякі джерела, стверджують, що стволи стріляли окремо із затримкою в 2 секунди між кожним запалюванням.

Також був створений шестиствольний 30-мм прототип.

“Fliegerfaust” не був успішною зброєю через малу ефективну дальність. Розсіювання його снарядів - до 20% дальності - виявилося занадто великим, і очікувана дальність 500 м так і не була досягнута.

Хоча в 1945 році було замовлено 10 000 пускових установок і 4 мільйони ракет, їх було вироблено небагато. Близько 80 одиниць цієї зброї було використано в бойових випробуваннях підрозділом, що базувався в Саарбрюккені в квітні 1945 року.

Виявилося, що він був не дуже ефективним у враженні швидкісних штурмовиків, що літають низько, і в 1945 році німці не встигли масово його використовувати.

Однак на фотографії 1945 року готелю Adlon , прямо навпроти Бранденбурзьких воріт у Берліні, чітко видно принаймні 3 відпрацьованих “Fliegerfaust B”, які лежать під уламками.

Джерела:

pinterest.es

en.m.wikipedia

wikiwand.com

quora.com

Канал залізна душа: https://t.me/+VFLow6OVTvM5ZGIy

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Залізна Душа
Залізна Душа@ZaliznaDuha

Пишемо обережно про небезпечне

914Прочитань
0Автори
5Читачі
На Друкарні з 24 січня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається