Після того як ми сформулювали першу ітерацію ідеї, її варто валідувати.

Як валідувати ідею?

Насправді найбільший прискіпливий критик — це я сам. І хоча моя ідея виникла з болю, її все одно треба підтвердити, довести потребу і прорахувати на реалістичність.

Чому це так важливо? Бо це гра в рулетку, коли револьвер заряджений на 5/6 набоїв. А кожне підтвердження ідеї — це мінус один набій 😇

Як я буду валідувати?

Особисто мені, як інтроверту, легше почати з підтвердження болю. Загалом правильно спитати клієнтів і отримати ще й підтвердження потреби, але я вже казав, я інтроверт, тому почну з пошуку аналогічних рішень, їх наявність покаже існування ринку.

Поверхнево ознайомившись з конкурентами, можна переходити до створення опитування, щоб підтвердити потребу.

Після цього я зроблю спрощену фінансову модель, щоб перевірити реалістичність реалізації та власні можливості для цього.

Ці три кроки не будуть ідеальними, але їх буде достатньо, щоб збудувати фасад довкола ідеї та спробувати його продати. Три маленькі кроки перед тим, як відкрити двері :)

І так, як я пишу з певним часовим розровом, то не зважай, що деякі дії уже зроблені і тому, в публікації використовуються різні часові форми

Наявність ринку та підтвердження болю

Провівши швиденький аналіз конкурентів. Це був один із тих самих цікавих і продуктивних вечорів.

Швидко пробігся по своїх основних конкурентам. Їх, прямих, аж 23 😒

А ще з них мінімум 7 — російські, і це погано. До того ж ціни на російські сервіси просто копійчані, мабуть, тому що їх щедро спонсорує уряд.

Також варто відзначити розбіжність у пакетах цін, але якщо розібрати функціонал, то виходить приблизно однаково 😁 Аж задумався зробити компанію-конкурента з іншими цінами до своєї.

Наприклад, для моїх друзів з їх кількома десятками сторінок цінник складав би сотні доларів. Я ж планую надавати той самий функціонал дешевше.

Я також планував впроваджувати freemium-модель, але серед конкурентів близько 20 надають замість цього 7 днів на тест. Цікаво, чому вони обрали стратегію швидкої конверсії, але гаразд.

Російський слід у Telegram... мабуть, не знаю. Але на західних платформах його просто немає в переліку. Я вважаю це мінусом.

Втім, як я писав раніше, моя ціль у цьому аналізі — поверхнево ознайомитися з конкурентами, щоб підтвердити тези про біль клієнтів. Так, у клієнтів є біль. І цього болю та його видів багато.

На щастя, я отримав підтвердження, що ринок існує, він живий, і є попит на рішення, які допомагають у керуванні медіаресурсами. Отримав підтвердження болей.

крута помилка в аналізі конкурентів

На жаль, я мав би більше записувати під час аналізу, а я захопився і тепер вимушений трохи детальніше пробігтися по кожному конкуренту і заповнити таблиці та результуючий документ.

Для бажаючих ознайомитись детальніше з (каракулями) нотатками я закинув їх фото в гарній якості сюди (за підписку в 46грн).

Як я зрозумів, що біль, який я описував в ідеї, наявний для клієнтів конкурентів?

Я просто переглядав основні сторінки, такі як "Про нас", "Послуги", "Рішення" або "Чому ми?". Шукав ключові слова та фрази, які вказують на те, які проблеми вони вирішують. Переглядав їхні блоги та публікації, щоб зрозуміти, на які теми вони фокусуються. Якщо вони часто пишуть про проблеми, подібні до тих, які вирішує мій продукт, то це є індикатором, що вони працюють з тим самим болем.

Чому я маю трохи розширити аналіз замість проведення опитування клієнтів тут і зараз?

Тому що ринок уже кричить про ці проблеми, і його б не існувало, якби не було попиту на їх вирішення. Але що питати у моїх клієнтів? Що мені скаже клієнт на питання "які проблеми вони вирішують за допомогою цих продуктів"? "Публікую контент"? 😁 О ні, тут краще класифікувати і розібратись зі своїми думками.

Розумієте, ринок конкурентний, а значить, має бути стратегія нішування. Треба обрати сегмент ЦА, який має специфічні потреби, що не повністю задовольняються існуючими продуктами. А щоб виявити це в опитуванні, треба під час його складання пам’ятати, що є у конкурентів по функціоналу. Тобто так чи інакше варто зробити таблицю, по ній додати питання в опитування, а за результатами опитувань зосередитись на проблемах, які не вирішуються достатньо добре іншими гравцями на ринку.

І так, моя ідея виявилась не унікальна, та й не планувалась як така, але проблеми вона має вирішувати краще за існуючі рішення.

Питання, які я хочу закрити в процесі додаткового дослідження:

🔹 Який у мого продукту ціновий сегмент?

🔹 Я хочу бути локальним продуктом, масштабуватися до рівня країни чи вийти на міжнародний ринок?

🔹 Який дохід я матиму у перспективі?

🔹 Які продукти чи послуги відповідатимуть потребам клієнтів і усунуть їхні проблеми?

🔹 Чим моя пропозиція відрізняється від конкурентів?

🔹 Яку користь мої клієнти отримають від моєї пропозиції?

І саме ці питання будуть метою дослідження.

Конкуренти та плани дослідження (якби мало бути і тепер перероблю)

Що ми маємо

Згадаймо, що будь-яка компанія має 3 види конкурентів:

🔹 Прямі — пропонують однаковий товар чи послугу вашій аудиторії (Adidas і Puma);

🔹 Непрямі — пропонують аналогічний продукт іншій аудиторії (Adidas та Запорізька взуттєва фабрика);

🔹 Неявні — продають вашій аудиторії інший схожий продукт (Adidas і Turbat (український бренд одягу та спорядження для мандрівників)).

Коли я проводив попереднє дослідження, я припустився помилки, бо так хотів швидше завершити роботу, що банально не записав "спостереження за конкурентами"

Спостереження за конкурентами

Банальна табличка у Word, яку потім перечитаєш, допоможе запам’ятати, де я знаходжусь.

Але є ще одна таблиця, основна для дослідження (фото нижче)

деатальний аналіз конкурентів

Щодо другої таблиці, то вам, дорогі читачі, краще за все робити її лише по 2 прямих конкурентах. А я буду розплачуватися за свою лінь, тому зроблю аналіз на більшу кількість конкурентів, опрацювавши спочатку тих, що мають найбільші відмінності.

Що буде далі?

А далі буде публікація-аналіз зібраних даних і серія публікацій про опитування клієнтів. Після цього ми з вами сформуємо УТП і побіжимо будувати фасад MVP та продавати.

Шаблони та заповнені зразки

Поки що прикріплюю шаблони тут (вільний доступ) https://drive.google.com/drive/folders/1QUXh8C3wnomWAW-p2eZpVo-F70TJBzIu?usp=sharing

Заповнені зразки будуть тут (доступ за мінімальною підпискою)

https://base.monobank.ua/9L6dSAgMqqVhvd

Найбільш оперативні публікації в телеграм каналі https://t.me/makeastartup

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Максим
Максим@makeastartup

Я роблю стартап

13Прочитань
1Автори
2Читачі
На Друкарні з 18 серпня

Більше від автора

  • Привіт. Давай знайомитись 😏

    Я вирішив ризикнути і створити власний стартап. Чому? Бо життя занадто коротке, щоб не спробувати. 🚀 Моя ідея: створити єдиний простір для медіарішень — від контенту до реклами. І тут я писатиму про увесь процес створення

    Теми цього довгочиту:

    Стартап

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається