Послуги няні на дому

Розглядаючи надання послуги няні на дому як бізнес, підприємці враховують потреби батьків, які потрапили в подібну безвихідну ситуацію, пропонуючи їм скористатися підтримкою досвідчених педагогів. Перелік обов’язків такого фахівця включає не тільки навчання дитини, а й годування, прогулянки, активні ігри, розвиток побутових навичок, оздоровчі фізичні вправи. Логічно припустити, що з такою допомогою мами зможуть приділити увагу не тільки сім’ї, але і своїй професійній кар’єрі, самореалізації, що не переймаючись тим, що дитина буде рости без належного виховання та турботи.

Агентства по підбору нянь в деякій мірі схожі з компаніями, що займаються звичайним працевлаштуванням громадян: і ті, й інші створюють базу кандидатів, а потім становлять роботодавцям фахівців, що володіють необхідною кваліфікацією. Однак процес пошуку вихователів набагато складніше, оскільки батьки при знайомстві з претендентами беруть до уваги не тільки їх досвід і навички, а й поради знайомих, думка родичів, і навіть зачіску або вартість манікюру у потенційного виконавця.

У деяких випадках для замовників, зацікавлених в наданні послуг няні на дому, ціна може виявитися вторинним фактором, поступаючись в пріоритеті їх власним особистим симпатіям або наявності рекомендацій.

Для залучення нових кандидатів використовуються три основні методи: публікація анкети на сайті агентства, розміщення оголошень про вакансію в газетах або на порталах, призначених для пошуку роботи, а також дзвінки претендентам, що помістив в інтернеті своє резюме. Від кожної няні фахівця з підбору персоналу необхідно отримати відомості про стан її здоров’я, наявності необхідних документів, найбільш зручного розміру винагороди і можливий графік роботи.

Претендентів, які пройшли первинний відбір, запрошують на особисту співбесіду. Після успішного проведення такої анкети няню поміщають в базу даних і приступають до пошуку батьків, вимоги яких відповідають її очікуванням і кваліфікації. Заключним етапом стає знайомство вихователя з замовниками та укладання тристороннього договору про надання послуг.

Щоб підтримувати на висоті репутацію агентства, необхідно ретельно перевіряти всі надані претендентами рекомендації та відгуки шляхом спілкування з попередніми роботодавцями. Компанії, що працюють із забезпеченими клієнтами, для збору відомостей про особу кандидата іноді навіть встановлюють контакти з правоохоронними органами, проводять тестування на поліграфі і доручають психологам складання портрета особистості кандидата.

Задоволені замовники, як правило, стають постійними: починаючи співпрацю з підбору няні для новонародженого, вони послідовно проходять всі етапи і закінчують роботу з агентством підбором гувернантки або навіть репетитора для підлітка. Тому всі зусилля співробітників компанії повинні бути спрямовані на задоволення потреб батьків і забезпечення максимально комфортних для них умов роботи.

Няня для дитини — як вибрати? Які няні бувають: види. Як і де знайти няню  для дитини?

Які бувають няні?

Основними завданнями няні є виховна робота і догляд за дитиною, проте, ступінь її залученості в ці процеси визначається потребою батьків сторонньої допомоги: комусь досить підміни на пару годин в тиждень, тоді як інші не можуть обійтися без постійної присутності працівниці в родині. Найбільш затребуваними у клієнтів є:

Няня для новонародженого

Дітям до двох років потрібно підбирати фахівця з медичною освітою. Обов’язковою умовою є наявність досвіду і навичок догляду за немовлятами – дитині обов’язково буде потрібне годування, сповивання, купання і розвиваючі ігри. Крім того, няня повинна володіти певними знаннями в дитячій психології, оскільки саме у такому віці відбувається базове формування майбутньої особистості. Обов’язки такої працівниці припускають комплексний догляд за дитиною, що включає:

  • Дотримання режиму сну і годування;

  • Купання, загартовування, привчання дитини до гігієнічних процедур;

  • Приготування їжі та молочних сумішей;

  • Спеціальний розвиваючий масаж, фізичні вправи;

  • Прогулянки двічі в день в зазначених батьками місцях;

  • Формування у дитини базових побутових навичок;

  • Забезпечення безпеки, захист;

  • Соціалізацію дитини, підготовку до дитячого садка;

  • Миття дитячого посуду, прибирання кімнати дитини і прання його одягу.

Няня-вихователь

Дітям від двох до шести років уже потрібен педагог, фахівець з досвідом роботи в дошкільних установах, який буде займатися їхнім вихованням щодня за узгодженим розкладом (наприклад, поки батьки на роботі). У цьому віці дитина задає безліч питань про пристрій навколишнього світу і потребує присутності людини, який допоможе йому знайти відповіді. Няня також повинна володіти правильною мовою, оскільки маленькі діти схильні повторювати і запам’ятовувати слова і вирази слідом за дорослими. Її основні обов’язки:

  1. Дотримання режиму дня;

  2. Захист, забезпечення безпеки;

  3. Загартовування, фізичний розвиток дитини;

  4. Приготування їжі та годування, миття дитячого посуду;

  5. Формування побутових навичок (догляд за собою, підтримання порядку);

  6. Відвідування дитячого лікаря;

  7. Прогулянки, відвідування розважальних заходів (цирки, виставки);

  8. Догляд за дитячим взуттям та одягом, прибирання в кімнаті дитини;

  9. Навчання читання, математики, краснопису, підготовка до школи;

  10. Логічні та розвиваючі ігри.

Няня-гувернантка

Дітям молодшого шкільного віку батьки найчастіше підбирають гувернантку з вищою педагогічною освітою, що володіє необхідними знаннями в рамках шкільної програми і володіє різними розвиваючими методиками. Няня повинна зустрічати дитину зі школи, допомагати їй при виконанні домашніх завдань, супроводжувати на прогулянках і при відвідуванні різних гуртків. Її основні завдання – це:

  • Допомога в фізичному, культурному та інтелектуальному розвитку;

  • Допомога в освоєнні шкільної програми;

  • Додаткові заняття, репетиторство;

  • За домовленістю – навчання іноземним мовам і музиці.

Няня «на годину»

Будь-які батьки епізодично відчувають необхідність затриматися на роботі, виділити кілька годин «для себе», зайнятися вирішенням побутових проблем і навіть відвідати театр або концерт. У такі моменти послуги няні для дитини потрібні їм на короткий час. Відповідно, вихователь повинен забрати малюка зі школи або садочка, нагодувати, зайнятися з ним виконанням домашніх завдань або відправитися на прогулянку.

Няня з проживанням. Такий фахівець цілодобово знаходиться поруч з дитиною і займається як повноцінним доглядом за нею, так і виконанням деяких побутових обов’язків – приготуванням їжі для всієї родини, прибиранням квартири, пранням. Фактично послуги няні з проживанням передбачають поєднання функцій вихователя та домогосподарки, що дуже зручно для батьків, періодично відсутніх вдома або виховуючих ще кількох дітей постарше.

Слід пам’ятати, що при підборі няні ціна послуги визначається кваліфікацією педагога: фахівець, який володіє іноземними мовами або вміє грати на музичних інструментах, має право розраховувати на більш високу оплату.

Няня в хату — батькам легше. Як знайти ідеальну працівницю у Франківську |  Kufer

Вимоги до кандидатів

Логічно припустити, що батьки, які довіряють догляд за дитиною і забезпечення його безпеки сторонній людині, будуть вкрай скрупульозно підходити до вибору кандидата і пред’являти безліч вимог до його поведінки, утворення і наявності рекомендацій. Тому агентство, яке прагне заслужити гарну репутацію, має самостійно проводити попередній відбір і включати в свою базу нянь, що володіють не тільки високою кваліфікацією, але і необхідними для подібної роботи рисами характеру – відповідальністю, терпінням, любов’ю до дітей.

Найчастіше батьки вважають за краще нянь:

  1. У віці від 35 до 55 років;

  2. Без шкідливих звичок;

  3. Уважних і відповідальних, з урівноваженим характером;

  4. Не обтяжених сімейними проблемами або власними маленькими дітьми;

  5. Надають диплом про закінчення педагогічного або медичного (вищої або середньої спеціальної) освітнього закладу;

  6. Мають санітарну книжку і довідку про стан здоров’я;

  7. Що володіють умінням надавати медичну допомогу;

  8. З рекомендаціями і позитивними характеристиками від попередніх клієнтів;

  9. Володіють знаннями про психологію і фізіологію дитини;

  10. Які проживають недалеко від місця роботи.

Навіщо потрібен договір?

Наявність договору на послуги няні є дисциплінуючим чинником і вагомим аргументом в суперечках як для батьків, так і для вихователя: чітко обумовлені права і обов’язки сторін змушують їх діяти в рамках угоди, не дозволяючи перевищити повноваження і вимагати від опонента виконання будь-яких небажаних дій. У документі вказують всі основні деталі: скільки коштують послуги няні, яким чином відбувається оплата, чи надаються їй вихідні і відпускні дні, який порядок продовження або розірвання контракту.

Договір рекомендується доповнити додатком, в якому обумовлюються не тільки прямі обов’язки по догляду за дитиною, а й способи їх виконання:

  • Які місця для прогулянок є кращими;

  • Чи слід уникати контакту з певними дітьми або домашніми тваринами;

  • Чим потрібно і чим заборонено годувати дитину;

  • Порядок дій у разі прояву нездужання або отримання травми;

  • Коли і як довго дитині дозволяється дивитися телевізор або грати в комп’ютерні ігри;

  • Чи будуть входити витрати на проїзд у вартість послуги няні для дитини;

  • Коли і яким чином няня буде обідати.

У договорі бажано відобразити навіть незначні пункти, які можуть згодом перетворитися в предмет спору. Зміст цього документа має бути схвалено обома сторонами – і батьками, і нянею.

Ризики і переваги

Підприємець, який би розглядав можливість створення агентства, повинен чітко уявляти собі особливості і специфіку бізнесу на надання послуг приватної няні: часто навіть другорядні деталі перетворюються в серйозні перешкоди та значно ускладнюють роботу компанії. Очевидними перевагами цього виду діяльності фахівці вважають такі фактори:

  • Вимоги до розмірів стартового капіталу є досить помірними;

  • З огляду на те, скільки коштують послуги няні на годину, можна говорити про високу рентабельність бізнесу;

  • Необхідність в ліцензуванні підприємства відсутня;

  • Для організації бізнес-процесів досить вміння вести переговори і переконувати клієнтів, тоді як інші специфічні знання не потрібні;

  • Вартість послуг няні може бути скоригована в залежності від вимог клієнтів і кваліфікації виконавця.

З іншого боку, навряд чи можна уявити собі повну картину і розробити стратегію розвитку агентства без урахування характерних для цього виду бізнесу ризиків:

  • Деякі няні можуть працювати недобросовісно і навіть здійснювати потенційно небезпечні і шкідливі для дитини дії – в таких ситуаціях агентство також несе часткову відповідальність перед батьками;

  • Договір на надання послуг няні є єдиним документом, що встановлює права і обов’язки сторін;

  • Очікування батьків і їх вимоги до професійних обов’язків працівника можуть виявитися неадекватно завищеними – деякі замовники за помірну плату хочуть отримати кухаря, вихователя, санітарку і домробітницю в одній особі;

  • Як і будь-який бізнес в сфері послуг, що передбачає роботу з людьми, пошук і підбір няні для вимогливих замовників є джерелом стресу – днем ​​потрібно проводити десятки співбесід з кандидатами, а ввечері зустрічатися з клієнтами.

Няня з проживанням - правила поведінки в сім'ї | "Sweet Home"

Залучення клієнтів

Зрозуміло, найкращою рекламою агентства є позитивні рекомендації та відгуки задоволених батьків. Однак на початковому етапі надії підприємців на цей канал залучення замовників не виправдовуються: щоб з’явилися перші клієнти і перші рекомендації, доводиться вкладати чималу кількість коштів і ресурсів в маркетингові заходи. В цілому для цього бізнесу можна використовувати такі рекламні майданчики:

  1. Листівки. Одноколірні і багатоколірні буклети та флаєри поширюють в місцях скупчення людей або поблизу закладів, часто відвідуваних батьками з маленькими дітьми: поліклінік, дитячих садів, торгово-розважальних центрів;

  2. Візитки. На візитки слід нанести назву компанії, короткий перелік послуг і контактні дані. Поширювати їх слід не тільки в місцях скупчення людей, а й по домовленості про співпрацю через магазини іграшок і дитячих товарів;

  3. Блоки в газетах і журналах. Місцеві друковані видання завдяки високим тиражам є ефективний інструмент, що дозволяє в найкоротші терміни охопити досить широку аудиторію;

  4. Власний сайт. Віртуальне представництво дозволяє не тільки формувати імідж агентства, а й доносити до споживача детальну інформацію про те, скільки коштує послуга няні для дитини і в якому вигляді її можна замовити, публікувати анкети фахівців з відгуками та рекомендаціями, а також залучати нових кандидатів для внесення в базу.

Прибуток і рентабельність

Прибуток агентства не є фіксованим – його величина залежить від кількості залучених протягом місяця замовників. В цілому підприємці використовують чотири можливих джерела отримання доходу:

  • Одноразове отримання винагороди під час укладання договору про надання послуг няні на тривалий термін (сума в розмірі місячної ставки виплачується тільки замовником, тільки нянею, або замовником і нянею в певній пропорції);

  • Регулярне отримання винагороди при наданні послуг няні «на годину» (в межах 30-40% від розміру оплати);

  • Справляння одноразової або щомісячної абонентської плати з кандидатів за розміщення їх анкет в базі;

  • Проведення платних курсів підвищення кваліфікації (основи етикету, правила догляду за дітьми в забезпечених сім’ях, психологічні тренінги).

Підприємця, який бажає відкрити власне агентство, чекає напружена і клопітка робота по просуванню власного бізнесу: конкуренцію в цій сфері можуть скласти не тільки великі компанії з першокласним персоналом, але і приватники, які займаються відвертим демпінгом. Основною перевагою в цій боротьбі є виключно якісне надання послуг і високий ступінь відповідальності за результат – іншу частину роботи по залученню клієнтів зроблять вдячні батьки.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

782.2KПрочитань
11Автори
600Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається