Продаж шаурми як бізнес-ідея

Зміст

Де торгувати шаурмою

Варіантів для продажу шаурми безліч. Це має бути місце з високою прохідністю людей і відсутністю конкурентів. Останнє є дуже непростим завданням. Кіоски з шаурмою зараз ледь не на кожному розі. Якщо вам вдасться знайти відповідне місце без конкурентів - чудово. Але спершу дізнайтеся, чому їх там немає, можливо, адміністрація не дає дозвіл на розташування точки з фаст-фудом на цій території.

Так де ж вигідно розташувати точку з шаурмою?

На жвавих вулицях, біля торгових центрів, станцій метро та інших місць, де багато перехожих. Це може бути мобільна точка продажів на колесах або стаціонарний прилавок на вулиці.

Торгові центри можуть бути гарним місцем для продажу шаурми, оскільки люди тут проводять багато часу, особливо в обідній час. Кіоски можуть бути розміщені в зонах фудкорту або на окремих майданчиках усередині торгового центру.

Ресторани та кафе. Це може бути повноцінний ресторан або кафе, де шаурму пропонуватимуть як одну зі страв на меню. Ресторани і кафе можуть бути розташовані в центрі міста, в торгових центрах або на інших популярних місцях.

Доставка додому та в офіс. Нині дедалі більше людей вважають за краще замовляти їжу додому або в офіс. Це може бути окремий бізнес або частина наявного бізнесу з продажу шаурми.

Біля університетів і гуртожитків. Студенти, негласно, вважаються головними споживачами шаурми.

Вибір приміщення для торгівлі шаурмою

Приміщення може бути як стаціонарним, так і мобільним. Обидва варіанти мають свої переваги та недоліки, тому вибір залежить від конкретної ситуації та потреб бізнесу.

Робимо висновок, що стаціонарний павільйон все ж таки вигідніший. Мобільні кіоски хороші, якщо ви плануєте відкривати мережу.

Основні вимоги до кіоску шаурми включають в себе наявність:

  • Туалетної кімнати або туалету для персоналу не далі, ніж у радіусі 0,1 км від вашої торгової точки;

  • Ємностей із кришками для збору сміття;

  • Договору з утилізації відходів і заходів, що забезпечують епідеміологічне благополуччя торгової точки (дератизація, дезінфекція, дезінсекція);

  • Холодильного обладнання для зберігання продуктів, які можуть швидко зіпсуватися.

Ще деякі правила:

  • Столові прилади та посуд для клієнтів мають бути одноразовими.

  • Напої можна готувати з бутильованої води відповідної якості.

  • Для точок подібного розмаху дозволено обходитися без центрального постачання води і врізки в централізовану каналізаційну мережу. Але вода має постачатися безперебійно.

  • Персонал торгової точки повинен неухильно дотримуватися правил особистої гігієни.

До приміщення необхідно провести електрику, для цього потрібно буде звернутися в місцевий офіс ДТЕК і підписати договір на надання послуг електропостачання.

Обладнання для кіоску з шаурмою

Для відкриття кіоску з шаурмою вам знадобиться таке обладнання:

  • Гриль для шаурми - це основне обладнання для приготування шаурми. Купуйте як мінімум два, для різних видів м'яса. Ціна в середньому від 7 000 грн/шт.

  • Контактний гриль (подвійний) - для підігріву і підсушування лаваша - від 8 000 грн.

  • Овочерізка електрична - для швидкого шинкування овочів - від 4 000 грн.

  • Фритюрниця - вона необхідна для смаження картоплі фрі як для начинки шаурми, так і як для розширення асортименту в меню - 2 000 грн.

  • Блендер і міксер - для приготування соусів - 2 000 грн.

  • Ріжучий стіл - для нарізки інгредієнтів (м'яса, овочів, сиру тощо) - 5 500 грн.

  • Холодильник - для зберігання продуктів та інгредієнтів - 15 000 грн.

  • Витяжка - для видалення запахів і парів, які виділяються під час приготування їжі - 6 000 грн.

  • Касовий апарат - для оформлення замовлень і обліку продажів.

  • Стіл і стілець - для відпочинку продавця - 4 000 грн.

  • Різне кухонне приладдя - ножі, обробні дошки, каструлі, сковорідки, лопатки, тарілки, столові прилади тощо. - від 15 000 грн.

  • Крафт-пакети для шаурми - 500 грн.

  • Автономна мийка з підігрівом - для доступу до води, від 4500 грн.

  • Кондиціонер із тепловим насосом - для охолодження та опалення приміщення, його середня ціна 30 000 грн.

Крім того, вам також можуть знадобитися інші матеріали та інгредієнти, як-от приправи для їжі, соуси, олія та інше.

Персонал

Найміть досвідчених працівників: шукайте працівників із досвідом роботи в обслуговуванні клієнтів, кулінарії та/або швидкого харчування. Вони повинні бути готові працювати у швидкому темпі та мати високий ступінь уважності до деталей.

Вимоги до співробітників: працівники зобов'язані мати санітарні книжки, проходити медогляд як під час вступу на роботу, так і в процесі. У медкнижках мають бути зазначені висновки медкомісії та атестаційна інформація про знання кожного працівника щодо санітарних норм і гігієни. Працювати продавці шаурми при приготуванні страв повинні в одноразових рукавичках.

Зазвичай для стандартного кіоску з шаурмою потрібно 2-3 людини.

Обов'язки менеджера візьміть на себе. На старті бізнесу достатньо буде найняти одного кухаря/продавця, в обов'язки якого входитиме і прибирання приміщення. Зі збільшенням кількості клієнтів, наймайте додаткових співробітників.

Заробітна плата у продавця шаурми найчастіше складається з окладу і відсотка з продажу в день. Середня зарплата у продавця в кіоску - 14 000 грн.

Асортимент продукції та собівартість

Традиційна містить у собі такі інгредієнти:

  • Лаваш, тонкий хліб або піта.

  • М'ясо (зазвичай курка, яловичина, баранина або свинина).

  • Овочі (зазвичай помідори, огірки, цибуля і зелень).

  • Соуси (зазвичай майонез, кетчуп, часниковий соус або гірчиця).

На додаток до цих основних інгредієнтів шаурма може містити й інші додатки, такі як сир, салати, оливки, мариновані овочі або смажена картопля. У деяких місцях також пропонуються вегетаріанські та/або грибні шаверми.

Розрахувати собівартість однієї шаурми складно, ми можемо лише приблизно прикинути.

Припустимо, у нас класична шаурма в лаваші, з куркою, свіжими овочами і соусом (майонез і кетчуп). Середня ціна лаваша в магазині - 20 гривень за 4 листа -1 лист 5 гривень; соус (майонез і кетчуп) - 2,5 грн.; Курка 120 гр. - 23 грн.; овочі (помідор, огірок, цибуля і зелень) - 15 грн. Амортизаційні відрахування, комунальні та інше ще близько - 5 грн. Отже, собівартість 1 шаурми становитиме 50 грн, при націнці в 250 % (125 грн.) чистий прибуток вийде - 75 грн.

Продукти найкраще використовувати свіжі та якісні, тому робіть закупівлі щодня. Не розраховуйте на великий потік клієнтів одразу і закуповуйте продуктів на день максимум на 1000 гривень. На цю суму ви можете продати 20 шт, і отримати 2 500 грн. доходу на день, або 77 000 грн. на місяць. Надалі, у міру впізнаваності вашого бізнесу - сума витрат на продукти зросте, але це принесе більше прибутку.

Розширте асортимент напоями: соки, вода. Надалі можна придбати кавомашину і термопот для приготування гарячих напоїв.

Як зробити бізнес упізнаваним

Конкуренція в цьому бізнесі величезна, і щоб виділитися серед усієї сірої маси точок із продажу шаурми, ви маєте приділити особливу увагу рекламі.

  • Соціальні мережі. Створіть сторінку в соціальних мережах і регулярно публікуйте фотографії своїх страв та інформацію про свій бізнес. Також можна запустити рекламні кампанії на цих платформах, щоб залучити більше підписників.

  • Знижки та акції. Пропонуйте клієнтам знижки та акції на свої страви, щоб залучити більше людей. Наприклад, ви можете запропонувати безкоштовний напій при купівлі шаурми або знижку на другу шаурму.

  • Зовнішня реклама. Розмістіть вивіску зі своїм логотипом і назвою на видному місці. Також можна використовувати флаєри або брошури, щоб поширювати інформацію про свій бізнес.

  • Партнерство. Співпрацюйте з іншими бізнесами, щоб розширити свою аудиторію. Наприклад, ви можете домовитися з місцевим кафе про те, щоб пропонувати вашу шаурму в їхньому меню.

Прибутковість бізнесу з продажу шаурми

Як видно з розрахунків, сума щомісячних витрат перевищує доходи більш ніж на 5 000 грн. Цей проєкт не окупиться і буде збитковим. Єдиний вихід - нарощувати клієнтів.

Розрахуємо точку беззбитковості. Для цього нам знадобляться постійні витрати, вони становлять 31 450 грн. і змінні - 57 000 грн. Виручка на місяць 77 000 грн.

77 000х31 450/(77 000-57 000)= 121 082 грн.

Тобто, точка беззбитковості - 121 082 грн на місяць. З цього виходить, що продаючи в день на 3 250 грн. (26 шт. шаурми) бізнес вийде в 0.

Для того, щоб проєкт приносив чистий прибуток, продавати треба більше 26 штук на день. Наприклад, вам вдалося наростити обсяги до 40 шт. на день. У такому разі чистий прибуток на місяць становитиме 71550 грн. Термін окупності складе 5 місяців.

Причини збитковості

Розглянемо основні причини збитковості.

Недостатній обсяг продажів. Якщо обсяг продажів недостатній, щоб покрити витрати на оплату праці, закупівлю інгредієнтів та інші витрати, бізнес може стати збитковим.

Неправильний вибір місця розташування. Місцезнаходження має велике значення для бізнесу з продажу шаурми. Якщо бізнес розташований у місці, де немає достатнього потоку перехожих або транспортного руху, він може стати збитковим.

Неправильна цінова політика. Занадто високі ціни на продукцію можуть відлякати покупців, а занадто низькі ціни можуть не покрити витрати на виробництво і стати причиною збитковості.

Низька якість продукту. Якщо якість продукту погана, клієнти не повертатимуться, і бізнес може стати збитковим.

Високі витрати на інгредієнти. Якщо витрати на інгредієнти занадто високі, вони можуть перевищити виручку від продажів і зробити бізнес збитковим.

Низька ефективність управління. Недостатня ефективність управління та планування бізнесу може призвести до збитковості, наприклад, якщо витрати на виробництво перевищують виручку від продажів.

Відмовлятися від ідеї?

Так, цей бізнес дуже ризикований і вимагає детального планування. Але якщо ви всерйоз задумалися над відкриттям власної точки з продажу шаурми, то проведіть заздалегідь дослідження ринку. Вибір місця і відсутність прямих конкурентів - це вже половина справи. Визначившись із територіальним розташуванням проведіть опитування серед перехожих повз. Запишіть скільки людей ви опитали і скільки з них купили б зараз смачну шаурму. Якщо кількість згодних понад 50, є сенс запускатися.

Висновок

Прибуток бізнесу з продажу шаурми безпосередньо залежить від обсягу продажів. Якщо бізнес знаходиться в хорошому місці і має постійний потік клієнтів, то доходи можуть бути високими. Якщо ви не впевнені, що зможете продавати вдвічі більше мінімуму (26 шт.), то не варто витрачати на цей бізнес свої сили і гроші.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

624.1KПрочитань
11Автори
464Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається