Програма грантів для «цивільних» проєктів на $25 000-50 000

Гранти розраховані на два роки, термін реалізації програми – до 31 грудня 2025 року. За цей час планується профінансувати 74 стартапи.

Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) протягом наступних двох років вкладе $2,5 млн у підтримку молодих українських технологічних компаній у партнерстві з Українським фондом стартапів (УФС). Про це Forbes повідомила пресслужба УФС.

Ключові факти

  • Загальний бюджет програми – $2,5 млн, кошти спрямують на підтримку перспективних українських компаній на стадіях pre-seed та seed.

  • Український фонд стартапів відповідатиме за реалізацію програми, WNISEF – виступатиме фінансовим партнером.

  • Гранти розраховані на два роки, термін реалізації програми – до 31 грудня 2025 року.

  • За цей час планується профінансувати 74 стартапи. Зокрема, 48 проєктів на стадії pre-seed матимуть змогу отримати гранти до $25 000, ще 26 компаній на стадії seed – до $50 000.

Контекст

Грантова програма від УФС та WNISEF орієнтована на широкий спектр технологічних індустрій. «У період стрімкого технологічного прогресу компанії, які працюють у сферах AR/VR, blockchain, медицині, енергетиці, фінтеху, галузі штучного інтелекту, електронного уряду, legaltech та біотехнологій, відіграють важливу роль в стимулюванні економічного зростання та посилення міжнародного іміджу України», – каже директор УФС Павло Карташов.

Програма розрахована на «цивільні» стартапи, до неї не потрапляють виробники продукції військового призначення, а також проєкти, профінансовані defence-кластером BRAVE1 та ініціативою «Seeds of Bravery» від Європейської інноваційної ради.

Для учасників існує низка інших обмежень. Отримати грант зможуть стартапи з річним доходом не більш ніж $0,5 млн. Загальна сума отриманих раніше інвестицій, грантів, державної допомоги також не має перевищувати $0,5 млн. Учасники відбору не мають фізично перебувати або вести бізнес на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України.

Український фонд стартапів запущений у 2019 році, наразі він підпорядковується Міністерству цифрової трансформації України і все ще є одним із найактивніших ангельських інвесторів. До липня 2023-го УФС видав $8,2 млн грантів 352 командам, левову частку з них – у рамках грантової програми на $25 000-50 000 грн, що фінансувалася з держбюджету. Однак після 24 лютого фонд перейшов на «військові рейки» і де-факто заморозив фінансову підтримку «цивільних розробок». З літа 2023 року активною була лише програма грантів до $35 000 на defence-проєкти, відновлення й проєкти подвійного призначення.

WNISEF – регіональний фонд прямих інвестицій на $285 млн для України та Молдови, що фінансується урядом США через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Із 2017-го WNISEF має в Україні власний «венчурний підрозділ» – фонд u.ventures, що вкладає чеки до $1 млн у технологічні стартапи на ранніх стадіях (від pre-seed до раунду А). На кінець листопада 2023 року u.ventures інвестував понад $7,5 млн у 23 українські та молдовські стартапи.

Джерело
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

615.5KПрочитань
11Автори
461Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається