Репортаж з Atlas United: нові локації, криптодонати від WhiteBIT й рекордні благодійні збори

Atlas Weekend - найбільша музична подія літа, яка неодноразово збирала десятки тисяч відвідувачів. Цього року фестиваль повернувся вперше після повномасштабного вторгнення, хоча й дещо відрізнявся від звичного для всіх формату. Як пройшов фестиваль і що зробило його унікальним - далі в статті. 

Новий формат Atlas Weekend

Вже з самого анонсу стало зрозуміло, що цьогорічний захід буде відрізнятися від звичного, адже знайому всім назву було змінено на ATLAS UNITED. Також для постійних відвідувачів не секрет, що фестиваль традиційно проходив на ВДНГ, але цього разу локація була перенесена на територію ТРЦ Blockbuster Mall. Така зміна дещо негативно вплинула на враження від заходу, оскільки територія ТРЦ дещо менша за ВДНГ, що суттєво позначилося на сприйнятті виступів артистів. 

Окрім того, раніше фестиваль постійно залучав світових зірок, таких як Том Оделл, The Prodigy, ASAP Ferg тощо. Однак, незважаючи на те, що цього разу склад іноземних артистів був в рази меншим, відвідувачі мали гарну нагоду познайомитися з українськими виконавцями різних жанрів: від Пивоварова та Dantes до хейтспіч та діти інженерів. Також гостей чекало безліч крутих колаборацій та анонсів від артистів: DOROFEEVA анонсувала свій великий концерт у Палаці Спорту, YAKTAK потішив несподіваним дуетом зі Святославом Вакарчуком, DANTES представив свою нову пісню з Jerry Heil, а Сергій Жадан виступив з Іреною Карпою. 

Однак окрему увагу привернули зони відпочинку партнерів, серед яких були такі великі компанії, як monobank, "Укрнафта", "Аврора", Uklon, криптовалютна біржа WhiteBIT та інші. Також відвідувачів пригощали прохолодними напоями партнери заходу - Captain Morgan, Johnnie Walker, Живчик та hike. Якщо порівнювати з попередніми роками, коли зони партнерів являли собою своєрідні намети, де вони пропонували свою продукцію, цього разу це були великі місця для відпочинку з шезлонгами, баром та фотозонами. Гостям заходу пропонували взяти участь у різноманітних активностях та розіграшах призів. Наприклад, у Capitan Morgan за замовлення коктейлю можна було отримати фірмовий капелюх. 

Компанія WhiteBIT надала зареєстрованим та верифікованим користувачам можливість взяти участь в акції та отримати подарункові картки номіналом 200 UAHg, якими можна було розплатитися в будь-якому барі ATLAS UNITED, де був термінал Whitepay. Також відвідувачі могли придбати коктейль за криптовалюту, а саме USDT і UAHg, безпосередньо в партнерській зоні WhiteBIT. Додатково користувачі, верифіковані на біржі, мали привілей входу на територію ATLAS без черги, а співробітники компанії допомагали всім іншим, хто бажав скористатися цією акцією, пройти процедуру ідентифікації на місці.

Варто також зазначити, що на заході була облаштована спеціальна VIP-зона для людей з інвалідністю. Додатково, завдяки додатку Дія, батьки з неповнолітніми дітьми та люди з інвалідністю мали можливість показати QR-код свого цифрового документа працівнику івенту і потрапити на фестиваль швидше. 

Презентація інклюзивних заходів на фестивалі відбулася в рамках Програми сприяння громадській активності "Долучайся!", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Також їх було проведено за підтримки Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна та Групи активної реабілітації.

Благодійна мета заходу та збір донатів 

Найбільшою відмінністю фестивалю стала його мета - зібрати 100 мільйонів гривень на підтримку Збройних Сил України. З самого початку продаж квитків здійснювався через додаток monobank, завдяки якому 15% від кожного придбаного квитка йшло безпосередньо на збір коштів. 

Серед лотів для благодійних аукціонів на фестивалі UNITED24 представили художню писанку з відстріляних гільз, ексклюзивний комікс "Шлях до перемоги" з автографом амбасадора платформи Андрія Шевченка, рукавички з автографом чемпіона світу з боксу Олександра Усика, 3 браслети "Азовсталь - “Символ незламності" з останньої довоєнної партії легендарного "Азовсталь", а також 5 наборів мерчу UNITED24.

Ба більше, музиканти також активно допомагали у зборі коштів. Після кожного виступу запрошені стендапери проводили аукціони з лотами, наданими самими артистами. Серед них були підписані прапори, квитки на концерти, одяг, розмальовані гільзи, шеврони та багато іншого. Наприклад, "Курган & Agregat" та хейтспіч розігрували свої футболки, група діти інженерів - можливість повечеряти з ними, а комік Василь Байдак - прогулянку з ним. Водночас на великому екрані за сценою постійно з'являлися повідомлення з пожертв, надісланих відвідувачами: назви міст, освідчення в коханні, меми та багато іншого.

На вході на фестиваль стояв хлопець у футболці Третьої окремої штурмової бригади, який тримав скриньку для збору коштів і закликав донатити на потреби бригади. Також на великому підземному паркінгу була встановлена сцена, де волонтерські організації розповідали про тактичну медицину та актуальні питання збору коштів.

Кілька бойових підрозділів, в тому числі Третя штурмова та бригада НГУ «Хартія», теж мали свої локації на паркінгу. На їхніх локаціях було розміщено чимало дронів, такмодів, спорядження, маскувальних костюмів та листівок з інформацією про підрозділ.  Зокрема, відвідувачі мали змогу потренуватися на симуляторах FPV дронів. У стенду "Хартії" зібралося немало людей, і причиною цьому став письменник та військовий бригади Сергій Жадан, який роздавав автографи та фотографувався з шанувальниками. 

Особливі сюрпризи чекали й на тих, хто активно жертвував на потреби Збройних Сил, від партнерів "ATLAS UNITED 2024". Найголовнішим лотом стала квартира в сучасному житловому комплексі "Нова Англія" від ЛУН та Royal House. На аукціон також була виставлена пляшка шампанського з Бахмута, розлита 23 лютого 2022 року. Ціна за неї склала 235 000 гривень. 

Партнери заходу пропонували відвідувачам придбати фірмові футболки за донат, а "Аврора" - купити будь-який їхній брендовий товар за благодійний внесок. На фестивалі також була можливість зробити пожертвування у криптовалюті завдяки партнеру WhiteBIT. 

У результаті спільних зусиль відвідувачів та партнерів фестивалю було зібрано мегазбір в 100 млн грн, який був закритий завдяки як звичайним переказам, так і криптозбору від WhiteBIT на суму понад 5 млн грн. Зокрема, з початку повномасштабного вторгнення біржа неодноразово підтримувала та допомагала закривати збори коштів для армії та постраждалих сімей. За словами генерального директора WhiteBIT Володимира Носова, за два роки повномасштабної війни компанія пожертвувала понад 415 млн грн на допомогу українській армії та мирному населенню.

У серпні 2023 року компанія взяла участь у зборі коштів на операцію "Єдність" від UNITED24, "Повернись живим" та monobank, який було закрито за три дні завдяки внеску WhiteBIT у розмірі 5 млн грн. Тоді до ініціативи долучилися численні українські бізнеси, зібравши 235 мільйонів гривень разом з пересічними українцями. 

Щобільше, криптопроцесингова платформа Whitepay, яка є частиною екосистеми компанії, забезпечила благодійним організаціям можливість приймати криптовалютні пожертви. Загалом за допомогою рішення Whitepay у 2023 році десятки благодійних фондів, організацій та ініціатив отримали пожертви на суму 500 тис. USDT, серед яких "Таблеточки", Дім Рональда Макдональда в Україні, Birds of Magyara, Rescue Now, Front-U та інші.

Криптоіндустрія суттєво допомогла у підтримці армії, адже криптовалютні пожертви приймаються майже з першого дня війни. Лише за перший день військової агресії Міністерство цифрової трансформації зібрало понад $7 млн за допомогою цифрових активів. У звіті аналітичної компанії Crystal Blockchain, опублікованому ексклюзивно для CoinDesk, йдеться про те, що з початку повномасштабного російського вторгнення Україна отримала $225 млн криптовалютних пожертв. Зокрема, такі благодійні фонди, як "Повернись живим", "КОЛО" та Фонд Сергія Притули, активно приймають пожертви у віртуальних активах.

Роман Сініцин, один з керівників Благодійного фонду Сергія Притули, повідомив, що в перші дні війни Фонд отримав $1 млн одним платежем у криптовалюті. А на благодійному аукціоні #StefaniaForUkraine, проведеному Фондом Притули спільно з переможцями пісенного конкурсу "Євробачення-2022" "Kalush Orchestra" у травні 2022 року, приз - кришталевий мікрофон - був проданий за $900 000 у крипті. Власником кубка став генеральний директор WhiteBIT Володимир Носов.

Чому проведення ATLAS UNITED - це важливо?

Цьогорічний ATLAS UNITED відзначився не лише як масштабна музична подія, а і як значущий благодійний захід. Всупереч суттєвим змінам у форматі та локації фестивалю, які вплинули на традиційне сприйняття події, він все ж продемонстрував свою унікальність та важливість. Зокрема, присутність численних українських виконавців, криптоплатежі, партнерські заходи та інклюзивні ініціативи змогли забезпечити відвідувачів неповторними враженнями.

Проте найважливішим аспектом ATLAS UNITED стала його благодійна мета - зібрати 100 мільйонів гривень на підтримку Збройних Сил України. Продаж квитків, благодійні аукціони, пожертви відвідувачів та партнерів допомогли досягти цієї мети. Зусилля організаторів та учасників підкреслили важливість єдності та підтримки у складний для країни час, зробивши ATLAS UNITED 2024 не лише музичною подією, а й значущою соціальною та благодійною.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Владислав Гринів
Владислав Гринів@hryniv_vlad

Digital-журналіст

982Прочитань
3Автори
8Читачі
На Друкарні з 8 лютого

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається