Розкриття потенціалу Web3: Інтерв'ю з Френсісом Соломоном

Разом з Web3 Інтернет розвивається у напрямку децентралізованого майбутнього, створюючи широкі можливості для інновацій, керованих громадою. Порівняно з традиційними моделями, Web3 розширює можливості користувачів. Через DAO, або децентралізовані автономні організації, люди можуть співпрацювати, володіти та спільно керувати проєктами. Завдяки цим змінам інноватори створюють унікальний простір для співпраці зі спільнотами за інтересами.

Щоб дізнатися більше про переваги та особливості Web3, я поспілкувався з когнітивним дизайнером та ентузіастом Web3 Френсісом Соломоном (Blitz у X), який поділився своїм досвідом у цій сфері.

Про Web3 простір

Як давно ви у сфері Web3? Що вас сюди привело?

Я у Web3 вже три роки. Мене приваблює концепція Web3 з 2010 року, і вона привернула увагу своїм потенціалом створення децентралізованого інтернету, де користувачі мають більше контролю над своїми даними, тому я б сказав, що саме можливість контролювати свої персональні дані й привернула мене до Web3.

Які, на вашу думку, ключові особливості роблять Web3 більш безпечним порівняно з Web2?

Web3 запроваджує зміну парадигми обробки, зберігання та захисту даних, що кардинально відрізняється від централізованого підходу Web2. Децентралізація даних, безпека блокчейну, конфіденційність даних користувачів тощо в сукупності сприяють створенню більш захищеної та надійної основи для цифрової взаємодії у Web3, спрямованої на розв'язання багатьох проблем безпеки, що переважають у Web2. 

Які переваги Web3 для вас особисто?

Це найсоковитіша частина. Переваги включають володіння даними, підвищену конфіденційність і фінансові можливості через криптовалюту та DeFi. Це та частина, в якій я отримую задоволення.

Які ризики ви бачите, пов'язані з Web3?

Web3, пропонуючи ряд інноваційних функцій і потенційних переваг, також несе в собі кілька ризиків, які випливають з його децентралізованої природи й залежності від нових технологій, таких як проблеми інтероперабельності, безпеки даних і т.д.

Чи вважаєте ви, що Web3 може повністю замінити Web2?

Чи зможе Web3 повністю замінити Web2 - це все ще питання дискусії. Web3 пропонує нові можливості, але сервіси Web2 глибоко інтегровані в поточну інфраструктуру. Потенціал є. 

Досвід роботи з Web3

Я бачив, що ви є частиною спільноти Cardano. Чому ви обрали Cardano?

Люди обирають Cardano з різних причин, таких як науковий підхід до розробки блокчейну і прагнення забезпечити більш безпечну і масштабовану інфраструктуру. Я зупинився на Cardano через вищезазначені причини та підтримку спільноти. Крім того, екосистема спрямована на створення більш справедливої глобальної фінансової системи, з ініціативами, орієнтованими на країни, що розвиваються.

У вас є додаток для підвищення продуктивності. Чи стикалися ви з труднощами при його створенні? 

Щоб довести його до цього етапу, мені знадобилася вся моя енергія, але я ще не закінчив його розробку. Хоча це була не найкраща моя робота, але вона була важкою.

Ви є амбасадором Bedrock_DeFi. Як давно ви з ними співпрацюєте?

Кілька місяців. І зараз це найкращий протокол рестейкінгу, який я можу собі уявити. Перекиньте свій ETH і отримайте доступ до безлічі їхніх переваг.

Як давно ви займаєтеся криптовалютою і яким біржам віддаєте перевагу?

Я в криптовалюті з 20 року, але це були важкі часи. Я пережив 2 жорстоких ведмежих сезони. Крім того, я в основному використовую Binance, а також MEXC, OKX, KUCOIN і тепер BITRUE. 


Щоб створити ефективний Web3-проект, потрібно врахувати багато аспектів. Один з них - знайти свою нішу. Як же обрати її? Ось кілька коротких порад для вас.

Пошук своєї ніші

Розкрийте реальну потребу. Web3 - це величезний простір. Не просто кидайте ідеї в стіну. Визначте конкретну проблему або виклик, з яким стикаються користувачі в екосистемі. Чи покращує ваш проєкт масштабованість, розв'язує проблеми сумісності або сприяє фінансовій інклюзивності? Будьте конкретними, уникаючи загальних рішень. Наприклад, компанія Hiro Systems, яка створює інструменти для розробників для мережі Stacks, а також підтримує додатки та смартконтракти для Біткоїна.

Підтримуйте цінності Web3. Пам'ятайте, що Web3 - це децентралізація, прозорість і розширення можливостей громад. Переконайтеся, що ваш проєкт зміцнює ці основні принципи. Створення рішень, які контролюються користувачами, відкрито розробляються і сприяють участі спільноти, приверне увагу пристрасних юзерів. SmartMedia Technologies змінює ландшафт залучення та лояльності клієнтів, допомагаючи найбільшим світовим компаніям досягати кращих бізнес-результатів. Серед основних завдань цієї компанії - повний аналіз користувачів та їхньої діяльності на певних платформах і надання послуг для залучення нових клієнтів. 

Підтвердьте своє бажання. Не будуйте у вакуумі. Вивчіть наявні проєкти в обраній вами сфері та співпрацюйте з відповідними спільнотами Web3. Як Roblox, компанія, яка переосмислює способи спілкування людей, дозволяючи їм творити, спілкуватися і самовиражатися в захопливих 3D-досвідах, створених глобальною спільнотою.

Створення довіри до криптовалют. Активно взаємодіючи зі спільнотою, ви демонструєте прихильність до спільного розвитку і будуєте довіру з самого початку. Криптовалютні біржі також намагаються побудувати довіру серед користувачів, проводячи ряд заходів і забезпечуючи посилені заходи безпеки. Перевірки 2FA, KYC та AML можуть здаватися елементарними речами, але їх наявність дійсно забезпечує більшу довіру до криптовалют і самих бірж. Зберігання активів користувачів в холодних гаманцях ще більше підвищує довіру. Прикладами можуть слугувати біржі з найвищим відсотком зберігання в холодних гаманцях: WhiteBIT - 96%, Kraken - 95% і Coinbase - 90%. 

Підсумок

Потенціал Web3 величезний, але успіх залежить від того, чи знайдете ви свою нішу. Задовольняючи конкретні потреби користувачів, дотримуючись основних цінностей Web3 та активно будуючи довіру всередині спільноти, ви зможете зайняти своє місце в цьому ландшафті, що стрімко розвивається. Пам'ятайте, що Web3 процвітає завдяки співпраці. Вчіться на прикладі наявних проєктів, беріть участь в обговореннях і узгоджуйте своє бачення зі спільнотою, якій ви хочете служити. Маючи чітку мету, непохитну прихильність і відданість основним принципам Web3, ви зможете знайти свою нішу і зробити значущий внесок у майбутнє Інтернету.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Владислав Гринів
Владислав Гринів@hryniv_vlad

Digital-журналіст

725Прочитань
2Автори
4Читачі
На Друкарні з 8 лютого

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається