Шанувальники криптовалюти тепер можуть інвестувати в біржові фонди,- Dr.Kryvopust

США прийняли довгоочікуване рішення дозволити біткойнам стати частиною основних інвестиційних фондів.

Були схвалені так звані спотові біткойн-біржові фонди (ETF), які можуть бути придбані будь-ким, від пенсійних фондів до звичайних інвесторів.

Оголошення голови Комісії з цінних паперів і бірж супроводжувалося суворим попередженням про ризики, пов’язані з активом.

Але шанувальники криптовалюти відреагували радісно – і меми про те, як стати багатим.

Фінансовий наглядовий орган США неодноразово відхиляв попередні запити на схвалення, посилаючись на занепокоєння щодо можливого шахрайства та маніпуляцій.

Але минулого року американський суд заявив, що його обґрунтування було неадекватним.

Добро було надано після фальстарту у вівторок, коли регулятору довелося швидко відкликати «несанкціонований» пост, в якому раніше було оголошено про рішення.

Голова SEC Гарі Генслер заявив у середу, що інвестори не повинні плутати нові дозволи з підтримкою криптовалюти.

«Біткойн — це переважно спекулятивний, мінливий актив, який також використовується для незаконної діяльності, включаючи програми-вимагачі, відмивання грошей, ухилення від санкцій і фінансування тероризму», — сказав він.

«Інвесторам слід бути обережними щодо безлічі ризиків, пов’язаних з біткойнами та продуктами, вартість яких пов’язана з криптовалютою».

Але що таке ETF?

ETF – це портфелі, які дозволяють інвесторам робити ставки на кілька активів, не купуючи жодного з них самостійно.

Котируються на фондових біржах, як акції, їхня вартість залежить від того, як працює загальний портфель у реальному часі.

ETF може включати, наприклад, комбінацію золота та срібла в злитках або суміш акцій провідних технологічних і страхових компаній.

Деякі ETF вже містять біткойн опосередковано, але спотовий біткойн ETF купує криптовалюту безпосередньо, «на місці», за її поточною ціною протягом дня.

Чому такий ажіотаж?

Близько дюжини інвестиційних компаній, включаючи Blackrock і Fidelity, місяцями чекали, поки Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) дасть їм зелене світло, щоб почати купувати біткойни для власних ETF.

І після тижнів суперечок щодо формулювань, першим тепер було схвалено.

Це означає, що нова група інвесторів тепер може увійти в спекулятивний світ біткойнів, не хвилюючись про отримання цифрових гаманців або навігацію на криптовалютних біржах.

Очікується, що мільярди доларів виллються на ринок біткойнів, оскільки ці фінансові компанії почнуть купувати цифрові монети.

Меншість аналітиків стверджує, що це незначно вплине на ціну криптовалюти, оскільки спотові біткойн ETF вже створені в інших країнах.

Але з виходом на ринок американських гігантів більшість людей очікує, що вартість біткойнів зростатиме разом із попитом.

Однак ціна, як відомо, нестабільна.

У 2021 році вона зросла майже до 70 000 доларів США (55 000 фунтів стерлінгів) за монету, а в 2022 році впала до 16 000 доларів США, оскільки індустрію потрясли скандали.

Але у 2023 році він неухильно зростав, частково через ажіотаж навколо схвалення Bitcoin ETF, і зараз становить 44 000 доларів.

На основі ідеї, опублікованої в Інтернеті в 2008 році людиною, яка називає себе Сатоші Накамото, біткойн був першою криптовалютою та залишається найціннішою та найвідомішою.

Її ціну часто сприймають як барометр для цілої індустрії тисяч інших монет, токенів і продуктів, побудованих на тій же технології блокчейн.

І з припливом нових грошей в екосистему багато хто очікує сплеску інтересу до технології криптовалюти в цілому.

Як це рішення вплине на впровадження криптовалюти?

Дехто каже, що це знакове рішення свідчить про те, що істеблішмент нарешті сприймає біткойн серйозно, принаймні як спекулятивний актив.

Для тих, хто вважає біткойн законним «цифровим золотом», що може бути кращим доказом, ніж найбільші установи з управління капіталом, які купують під наглядом регуляторів?

Інші кажуть, що криптовалюта — це відмова від традиційних фінансових систем на користь децентралізованої альтернативи, що працює від людей. Інвестиційні банкіри, які купують біткойни лише для того, щоб збагатитися на доларах США, — це зовсім не те, що мав на увазі Сатоші Накамото.

Але, судячи з ажіотажу в соціальних мережах, переважаючими настроями є надія, що грошова ін’єкція зробить існуючих інвесторів у біткойн багатими.

Які ризики для майбутніх інвесторів?

Ціна біткойна може змінюватися швидко і часто без попередження чи пояснення.

Тож інвесторам доведеться це зважити, коли вони обиратимуть ETF, пов’язані з цифровою монетою.

Але ETF часто продаються як продукти з високим ризиком і високою винагородою.

Інший потенційний ризик – кіберзлочинність.

Біткойн та інші криптовалюти піддавалися величезним і дорогим атакам, у результаті яких криптокомпанії іноді вичерпували сотні мільйонів доларів за одну ніч.

І якщо такі, як Blackrock, стануть основними власниками біткойнів, їхня кібербезпека буде перевірена незвичним для них способом.

Ще один мінус – це екологічна шкода.

Для обробки транзакцій і створення монет біткойн покладається на величезну кількість потужних комп’ютерів по всьому світу.

Використання відновлюваної енергії зростає, але ще невідомо, як інвестиційні компанії зможуть співвіднести потенційну екологічну вартість біткойна з покупцями, які хвилюються щодо відповідності вимогам екологічного, соціального та корпоративного управління (ESG).

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Служба Божа
Служба Божа@qPTJ8lRNYjunOFu

1.9KПрочитань
4Автори
3Читачі
На Друкарні з 30 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається