Що означає патерн подвійне дно у трейдингу?

Як і більшість графічних патернів, «double bottom» прийшов до нас із Заходу. У перекладі з англійської термін означає подвійне дно. Ймовірно, ви зустрічали цю модель, схожу на латинську букву W, торгуючи на фінансових ринках.Формування ціни на графіку у вигляді цієї літери означає швидку зміну тенденції на ринку і є сигналом для відкриття довгих позицій активу. Котирування досягають рівня основи, якою проходить сильна лінія підтримки з боку «биків». Тобто критичний рівень, нижче за який ціна не може спуститися, марно намагаючись двічі його пробити. Іншими словами, це зона інтересу для покупки активу з подальшим розворотом тренду на дні та фіксацією прибутку на вершині.

Фігура «подвійне дно» - це цінова модель, яка формується на основі активу і сигналізує про швидкий розворот ціни нагору. Цей графічний патерн належать до методики технічного аналізу  Price Action, яка має на увазі аналіз руху ціни без використання додаткових технічних індикаторів.

Суть фігури подвійне дно полягає в назві. Патерн характеризується утворенням двох ден, розташованих приблизно одному рівні. Між цими двома точками формується невелика висхідна корекція, яка надає патерну остаточного вигляду літери W.  

Фігура є розворотною і сигналізує про можливу зміну низхідної тенденції на висхідну. Патерн можна зустріти на будь-яких фінансових ринках, у тому числі на ринку цінних паперів, Форекс, криптовалютному та товарному ринках.

Критерії визначення моделі «подвійне дно»

  • патерн формується на основі активу, отже, його необхідно шукати після зниження тренду за інструментом;

  • перше дно по патерну, з погляду психології учасників ринку, є тією критичною точкою, нижче за яку ціну не пропускають. Тобто це перший мінімум, від якого ціна розгортається нагору;

  • найвища точка опору при відскоку ціни від першого мінімуму є першою спробою «биків» протестувати стійкість «ведмедів». Як правило, при цьому обсяги торгів зростають;

  • промацавши стелю, ціна падає назад до попереднього мінімуму, формуючи друге дно у спробі пробити його. У тому випадку, якщо ціна пробивається успішно, патерн втрачає чинність і перестає вважатися «подвійним дном». Однак, якщо ціна розгортається і починає знову відновлюватися до рівня опору, це означає, що сили «биків» і «ведмедів» врівноважуються, але з невеликою перевагою у бік покупців. При цьому обсяги аналогічно зростають;

  • Щоб переконатися в остаточному розвороті ціни, важливо дочекатися прориву лінії опору і закріплення котирувань вище. При цьому актив може протестувати пробитий рівень, а може продовжити рости безвідкатно.

Як торгувати "подвійне дно"?

Перше, в чому потрібно переконатися, виявивши щось, схоже на подвійне дно - це в правильності формування моделі. Часто щось схоже можна побачити у боковику. Але це зовсім не означає, що зараз станеться розворот. Моделі обов'язково має передувати низхідний тренд.

По максимуму між першим та другим дном необхідно провести опір. Цей рівень умовно називають лінією шиї. Він важливий, оскільки після його пробою можна буде відкривати угоду.

Торгується подвійне дно завжди на покупку. Для цього потрібно дочекатися, поки свічка, що пробиває, закриється вище рівня шиї. На наступній, яка відкриється вище за рівень, можна відкривати угоду на покупку. Альтернативним і безпечнішим буде вхід на відкаті після того, як пробиту лінію шиї ціна підтвердить як підтримка.

Метою для зростання ціни буде відстань, що дорівнює висоті подвійного дна. Його необхідно виміряти та відкласти вгору від лінії шиї. В ідеалі цієї величини брати 75-90%.

Стоп-наказ необхідно винести під пробитий рівень за мінімуми відкату або за лоу свічки, що пробиває. Іноді в подвійному дні лінія шиї не пробивається і ціна відкочує вниз. І тут можливе формування третього дна, після якого відбудеться розворот. Це буде ще одна фігура зміни тенденції.


Довгочит підготував для Вас адмін. Telegram-каналу “Грамотний Трейдинг” ТИЦЬ Підпишіться, будь ласка, на нього і на мій акаунт в Друкарні, якщо вважаєте цю статтю корисною. Реакції нижче теж вітаються 😉

Всього Вам найкращого!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ЮК
Юлія Копитко@yulia_artmanager

184Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 14 лютого

Більше від автора

  • Торгова Стратегія Samurai cats

    Ми пропонуємо стратегію, яка підтримує стабільний та постійний прибуток. Ви навчіться розуміти ринок, а не лише сліпо копіювати операції. З нами ви отримуєте: 🕯 Професійну аналітику 📊Постійну підтримку та консультації 🤫 Ексклюзивний доступ до ринку найкращих стратегій

    Теми цього довгочиту:

    Трейдинг
  • Фігура "Вимпел": що це таке і як з нею торгувати

    Патерн вимпел - це фігура продовження, що формується, коли фіксується суттєвий рух угору чи вниз, після чого відбувається короткострокова консолідація, та  продовжується рух у початковому напрямі. Залежно від напрямку тренду патерн вимпел може бути як ведмежим, так і бичачим.

    Теми цього довгочиту:

    Трейдинг
  • Відкриття та Закриття: Розгляд Фігури Клину в Технічному Аналізі

    Фігура "клин" - одна з ключових формацій, яка привертає увагу трейдерів та інвесторів у сфері технічного аналізу. Ця фігура вказує на можливість зміни тренду та надає корисну інформацію щодо відкриття та закриття позицій на ринку. Розгляньмо цей феномен детальніше.

    Теми цього довгочиту:

    Трейдинг

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається