Анкор-лист - це список усіх наявних анкорів сайту, що просувається. Він відіграє велику роль у визначенні позиції ресурсу у видачі. Його невміле складання може призвести до того, що сайт потрапить під фільтри, і, як наслідок, його власник втратить прибуток. Тому від того, наскільки правильно складено цей список, залежить успішне SEO-просування проєкту.

Що означає термін «анкор»

Анкор - це сам текст посилання, який під час розмітки сторінки укладають у теги. На нього клікають користувачі для переходу на сторінку. Можна виділити такі види анкорів:

безанкорні. Являють собою посилання у форматі «http://www...» або картинку;

  • з точним входженням. Це ті ключові фрази, які використовуються для просування сторінок;

  • з розбавленим входженням. Складаються з ключового слова та інших важливих слів.

  • Іноді доцільно використовувати непросувні ключі («тут», «тут»). Це робиться для того, щоб отриманий анкор-лист мав природніший вигляд і не був заспамлений.

Що таке анкор лист сайту та правила його складання

Що таке анкор-лист? Це перелік усіх наявних посилань, які ведуть на сторінки сайту. Він містить частоту використання та адреси, на які за ними можна перейти.

Як домогтися природності під час складання списку? Кожен фахівець із просування має свої секрети та напрацювання. Вибір стратегії залежить від того, чи просувався сайт раніше, від наявної посилальної маси, особливостей ключових слів і багатьох інших чинників.

Загальні принципи для складання списку мають такий вигляд:

  • більшу частку мають становити безанкорні посилання (до 60 % для нових ресурсів, 30-40 % для сайтів, що просувалися раніше);

  • наступними за популярністю мають бути короткі анкори, що складаються не більше ніж із трьох слів, наприклад, ті, що містять тільки назву компанії;

  • рідше за інших зустрічаються довгі анкори, що складаються з чотирьох-п'яти слів. Їхня частка не повинна перевищувати 15 %.

Як перевірити, які анкори вже використані для просування сайту? Для цього існують спеціальні сервіси, наприклад Ahrefs та Serpstat.

Як виглядає анкор-лист у сервісі Ahrefs
Як виглядає анкор-лист у сервісі Serpstat

Як скласти анкор-лист: алгоритм 

Початківці можуть використовувати універсальний спосіб розподілу анкорів. Надалі його реально адаптувати під свої потреби.

  • Визначте частоту запитів, які будуть використані для просування. У цьому вам допоможуть сервіси пошукової аналітики. Отримані дані для зручності можна зберегти у файл Excel.

  • На найчастотніші запити ставте по 3 анкори, на наступні 5 - по 2.

  • Для зручності розмістіть поруч запити на одній сторінці. Для тих, у яких кількість анкорів дорівнює трьом, поставте два розбавлених анкори. Якщо анкорів два, виберіть один розбавлений анкор.

  • Загалом на сайт потрібно розмістити до 60 безанкорних посилань, 50 % на головну сторінку, а решту розподілити рівномірно.

  • Усього має вийти близько 100 анкорів.

Складання анкор-листа - важливий етап у SEO-просування сайту. Від його продуманості залежать позиції ресурсу у видачі за запитами, що просуваються.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Dmytro Shevchuk
Dmytro Shevchuk@dshevchuk

SEO-спеціаліст

106Прочитань
131Автори
6Читачі
На Друкарні з 24 липня

Більше від автора

  • Як розкрутити інстаграм-магазин

    Хочете розкрутити Instagram-магазин? Відкрийте для себе ефективні методи, як залучити більше підписників, збільшити продажі та підвищити впізнаваність бренду.

    Теми цього довгочиту:

    Instagram
  • Тетяна Лукинюк очолила Google Україна: нове обличчя компанії

    Тетяна Лукинюк призначена директоркою Google Україна. Її багаторічний досвід зміцнить позиції компанії та сприятиме розвитку технологій в Україні.

    Теми цього довгочиту:

    Google
  • Що таке мета-теги та як їх використовувати для SEO просування сайту

    Дізнайтесь, що таке мета-теги, їхні типи та як правильно використовувати їх для покращення SEO вашого сайту та залучення більше трафіку.

    Теми цього довгочиту:

    Seo

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається