Що таке майнінг-пули, і як вони змінюють майнінг

Майнінг стає все менш доступним і прибутковим. Як це рятують майнінг-пули?


З моменту халвінгу біткоїна майнінгова активність значно зросла. У той же час, хешрейт мережі продовжує знижуватися, а середні доходи майнерів досягли свого мінімуму.

Оскільки майнінг залишається основним способом заробітку криптовалюти, зменшення винагороди за нього висунуло на перший план питання ефективності та стабільності. А разом із цим змусило спільноту звернутися до майнінг-пулів.

Нижче – усе, що необхідно знати про майнінг-пули і про те, як вони полегшують процес майнінгу.

Майнінг-пул – це група майнерів криптовалют, які об'єднують свої майнінг-потужності в єдину мережу задля збільшення шансів отримання винагороди за відкриття нового блоку.

Оскільки майнінг є енергоємним процесом, який вимагає значних обчислювальних потужностей, його обслуговування також є серйозною перешкодою для отримання доходу. Це змусило спільноту вигадати більш ефективний, командний підхід – майнінг-пули.

Якщо такий пул досягає успіху в знаходженні хешу блоку, його учасники отримують винагороду у вигляді відповідної криптовалюти.

Винагорода розподіляється між учасниками в залежності від частки внеску кожного учасника в обчислювальну потужність. Методи визначення цієї частки різняться. Серед найпопулярніших можна виділити наступні:

  • Pay-Per-Share (PPS) – за такою схемою учасники отримують оплату за частку блоку, які вони відкрили в рамках пулу.

  • Full-Pay-Per-Share (FPPS) і Pay-Per-Share-Plus (PPS+) в основному ідентичні і позначають пропорційне отримання учасниками майнінг-пулу частини винагороди залежно від якості наданих ними потужностей, а пул виплачує винагороду у вигляді комісії за транзакцію.

  • Pay-Per-Last-N-Shares (PPLNS). Коли хеш певного блоку розкрито, програмне забезпечення пулу знаходить останні блоки, які внесли учасники після того, як було знайдено останній і нові виграшні блоки. Кількість пробних блоків, знайдених користувачами за цей час, визначає розмір виплати. Це означає, що якщо учасники розривають зв'язок між блоками, вони, швидше за все, втратять всі внески і виплати.

Самостійний майнінг чи майнінг-пул: що обрати?

Як згадувалося раніше, для того, щоб бути прибутковим, майнінг криптовалют вимагає величезних обчислювальних потужностей, значного споживання енергії та значних витрат часу. Ці фактори разом створюють проблеми для індивідуального майнінгу, особливо з точки зору ефективності.

Однак, що дійсно ускладнює соло-майнінг, так це інтенсивна конкуренція. З роками сплеск популярності майнінгу призвів до того, що в мережі з'явився потік потужних учасників.

Майнінг-пули стали єдиною можливістю для індивідуальних майнерів із нижчим хешрейтом конкурувати з домінуванням кількох великих майнінг-груп.

Крім того, майнінг-пули знижують навантаження на обладнання та електроенергію для кожного учасника, тим самим підвищуючи шанси на покриття витрат і отримання прибутку.

Ба більше, сучасні майнінг-пули надають учасникам додаткові корисні можливості, як-от WhitePool від біржі WhiteBIT. Цей пул на основі методу розподілу виплати FPPS пропонує 0% комісію за отримання винагород, цілодобову багатомовну підтримку, а також спеціальні програми для VIP-клієнтів, які передбачають знижену плату за користування пулом.

Хоча майнінг-пули є економічно вигідною та зручною альтернативою індивідуальному майнінгу, останній досі характеризується вищою довгостроковою прибутковістю.

Тим не менш, майнінг-пули поступово витісняють індивідуальні майнерські ферми завдяки їхній вищій стабільності, економічності та енергоефективності. Об'єднуючи ресурси, майнери можуть отримувати більш стабільну і справедливу винагороду, що робить спільний майнінг більш привабливим варіантом.

Як наслідок, самостійний майнінг є опцією лише для тих, хто оперує значними бюджетами. Однак, із посиленням екологічних норм, розподіл менших обчислювальних навантажень при спільному майнінгу може незабаром стати кращим підходом для “видобутку” криптовалюти. 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Павло Осадчук
Павло Осадчук@paul_osadchuk

пишу про крипту та блокчейн

2.6KПрочитань
17Автори
29Читачі
На Друкарні з 3 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається