Скільки треба відкладати від доходу ? База про норму заощаджень

Норма заощаджень — це різниця між доходами та витратами.

Норма заощаджень це База в інвестуванні, тож настав час зануритися глибше. Висока норма заощаджень — це головний секрет досягнення фінансових цілей - це може бути фінансова свобода, пасивний дохід, або ранній вихід на пенсію (мається на увазі рух FIRE). Зауважте, я не говорю про вибір між акціями чи ОВДП, активним або пасивним інвестуванням, або про вибір стратегії інвестування. Усе це, безперечно, важливо, але не є головним. Водночас у книгах про інвестування про норму заощаджень майже нічого не написано. А те що написано, зводиться до речення «Заробляй, інвестуй 10% свого доходу і будеш багатим». Щось схоже, наприклад, написано в книзі Найбагатший чоловік у Вавилоні (доречі, хороша книжка для початківців). Але, нажаль, 10% не зроблять дива складного відсотку. 10% — це дуже маленький відсоток. За такого підходу на вас чекає дуже скромний капітал, можливо приємний бонус до пенсії або капітал на покупку авто, не більше.

Спробую пояснити простими словами й цифрами. Нехай ви заробляєте 10 000$ на рік і відкладаєте 10% — це 1000$ на рік. Ви витрачаєте залишок - 9 тисяч $. За 9 років ви накопичите 9 тисяч доларів — цієї суми вистачить на 1 рік життя. Тобто, за 9 років інвестицій ви отримаєте 1 рік життя з капіталу. Прихильники руху FIRE (фінансова незалежність і ранній вихід на пенсію) порахували, що для життя з капіталу треба накопичити 25 річних витрат. Порахуємо, скільки років треба накопичувати, щоб вийти на фінансову незалежність. 9 років інвестування дають 1 рік пенсії. Значить, вам потрібно 9 років помножити на 25 — отримуємо 225 років 🫠, але наш горизонт інвестування — 20-30 років, можливо, 40 у кращому випадку.

Важливий момент — у всьому варто шукати баланс, і не варто урізати свої витрати драматично, не треба доводити до 95% і обмежувати себе геть в усьому, адже це може призвести до втрат у інших сферах життя — здоров'я, відносини, друзі. Я переконаний, що ви досягнете своєї мети, навіть якщо норма заощаджень буде 30-70%. Це вже супер. В цьому питанні треба рухатись спокійно і розмірено, але впевнено.

#норма_заощаджень #інвестиції

Телеграм-канал

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Записки про інвестування
Записки про інвестування@InvestNotesUA

Інвестиційна База

7Прочитань
3Автори
0Читачі
На Друкарні з 12 січня

Більше від автора

  • Скільки треба заробляти, щоб інвестувати?

    Відкладати по $100 на місяць і вже за кілька років ви досягнете фінансової свободи або навіть станете мільйонером. Але це — небезпечна ілюзія.

    Теми цього довгочиту:

    Інвестиції

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається