Чому тобі потрібно інвестувати або перше фундаментальне правило фінансів


І. Вступ


Попри відсутність нормально діючого фондового ринку в Україні, українців не можна назвати далекими від сфери інвестицій. Тим паче, нас не можна назвати нерозумними чи лінивими.

Вітчизняні веб-ресурси найпоширенішими активами українських інвесторів (перш за все молоді) називають нерухомість, крипотовалюти, акції, гривневі ОВДП, а також банківські депозити. У минулому році Україна навіть посіла 12 місце в світі за розміром чистого прибутку від криптоактивів, який становив 850 млн. дол. США.

Попри наведені показники, нам ще є куди рости. У першу чергу це стосується рівня залученості українців до питань інвестицій. У цьому плані статистика інших країн є більш зразковою. Наприклад, станом на 2023 рік 61% дорослих американців володіють акціями, тобто майже дві третини працездатного населення.

Тому в цьому довгочиті поговоримо з тобою про необхідність інвестицій, перепони на шляху до них та основну мотивацію вкладати гроші.


ІІ. Скільки насправді коштують твої гроші

Завтра твої гроші не будуть коштувати стільки ж, скільки сьогодні. Хоча, для багатьох це вже, мабуть, не секрет. Уяви, що ти маєш автомобіль, кожен день з якого хтось забирає якусь деталь. Першого дня — маленький гвинтик, потім — бампер, згодом — кермо і так далі. Прийде день, коли від твоєї автівки залишиться тільки калюжа від масла. Або ж ти маєш торт, маленький шматок з якого кожен день забирає злодюжка.

Те саме відбувається з твоїми грошима. Попри те, що вони лежать в дуже надійному сховку (спойлер: ні), через якийсь період часу від них не залишиться нічого. Не в прямому сенсі, просто ти не зможеш купити за них навіть коробку сірників. Причина тому — інфляція.

За останні 10 років середня інфляція в Україні була на рівні 15,49%. Уявімо, що ти маєш 1000 грн у 2014 році, що, на секунду, становило 125 дол. США. У 2023 році купівельна спроможність цієї суми (обсяг товарів, які ти можеш купити на цю суму) зменшилась до 236,89 грн, що становить 6,47 дол. США. Тобто в 2023 році 236,89 грн мають таку ж цінність як 1000 грн у 2014 році.

Виглядає боляче, знаю. Це називається вартістю грошей в часі. Перше, з чого починається будь-який курс з корпоративних фінансів. Це і є першою і основною причиною інвестувати. Гроші, які ти отримав і тримаєш в кишені, насправді потихеньку перетворюються на пил.

Інвестиції — головний інструмент протидії цьому.


IІІ. Твій мозок завжди шукає причини уникати змін

Основна ціль нашого мозку — зекономити ресурси нашого тіла. Його активні намагання її досягти призводять до того, що ми всіляко уникаємо змін. Зміни дорівнюють зусилля. Зусилля дорівнюють витрати енергії.

Шлях інвестицій непростий і довгий. Він повʼязаний із навчанням, практикою та втратами, чи то часовими, чи то матеріальними. В принципі, як і інші сфери нашого життя: спорт, здорове харчування чи відносини.

Проте, чим більше ти заглиблюєшся в сферу інвестицій, тим більше ти будеш бачити переваги свого вибору: фінансова незалежність та освідченість, впевненість в собі, нове оточення, знайомства та багато чого іншого. Проблеми поступляться рішенням, а програші затьмаряться хоч маленькими, але перемогами.

Інвестування — варте того, аби спробувати.


IV. Головна мотивація — не втратити, а не заробити

В інтернеті можна знайти сотні відео, авторських курсів, телеграм-каналів, основною метою авторів яких є навчити тебе заробити мільйони дол. США. Зробити це автори пропонують буквально за якись короткий проміжок часу: за рік, за місяць або, навіть, за день. Все підкріплюється «наглядними прикладами», догорогими автівками, купою «кешу» на дивані — загалом багатим багатством, як я це називаю.

Для людини, середній заробіток якої складає умовних 300 дол. США на місяць, це звучить переконливо. У когось вийшло, а чому в мене не має?

Для таких у мене є зустрічне питання. Якщо в тебе з будинку крадуть телевізор, чи буде твоєю першою реакцією сісти за компʼютер і почати заробляти на інший? Гадаю, що першим ділом захочеться дати по макітрі крадію і зберегти свою стару річ. Страх втрати завжди більший від бажання отримати потенційний виграш.

Основною мотивацією інвестувати є та завжди буде в першу чергу збереження статків, а потім вже їх примноження. Якщо ти не готовий прийняти цю думку — інвестиції не для тебе.


V. Висновок

Великі зміни починаються з маленького рішення. Хоча таке рішення може вплинути на все твоє життя. Присвятити частинку себе інвестиціям є якраз одним із таких.

Тому давай разом подолаємо цей шлях до фінансової незалежності.


Поділись в коментарях своїми думками про причини інвестувати, чи інвестуєш ти, а також чому або що зупиняє тебе робити це.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Inside of Finance
Inside of Finance@Inside_of_Finance

Все про інвестиції та фінанси

43Прочитань
1Автори
0Читачі
На Друкарні з 8 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається