Від зльоту до падіння Skype: історія найвідомішої платформи для відеодзвінків

📲Skype вважають першопрохідцем в онлайн-спілкуванні. Проте з роками популярність Skype падала. Ситуацію не виправила навіть пандемія: вона стала зірковою годиною для інструменту відеодзвінків Zoom.

❓Що сталося із платформою, яка колись була лідером ринку? Згадаймо історію Skype і які фактори призвели до її зростання та подальшого занепаду.

Розквіт Skype

🧩Skype було створено у 2003 році двома розробниками з Естонії. За плечима Ніклас Зеннстрем і Янус Фрііс вже мали успішний проект — однорангову програму Kazaa для обміну файлами. Вони використовували частину коду Kazaa у Skype для розробки власної однорангової архітектури, яка допомогла забезпечити більш надійний та якісний аудіо- та відеозв'язок.

⚡️Спочатку Skype називався Skyper. Пізніше засновники зрозуміли, що ця назва вже використовується в деяких інтернет-доменах, і прибрали одну літеру. Skype швидко завоював популярність завдяки інноваційним функціям і чудовому інтерфейсу користувача, що відрізняв його від конкурентів.

Чим відомий Skype?

🗣️Skype дозволяв користувачам спілкуватися безпосередньо, не покладаючись на центральний сервер. Це дозволило людям з усього світу насолоджуватися високоякісним голосовим та відеозв'язком. На початку 2000-х це був той переломний момент, який був необхідний Skype, щоб завоювати собі ім'я.

📍На відміну від багатьох конкурентів, Зеннстрем і Фрііс прагнули мінімалізму. Замість того, щоб перевантажувати Skype функціями, вони зосередилися на тому, щоб досягти успіху в одній області - спілкуванні.

🌍До середини 2000-х Skype захопив світ штурмом. Здавалося, за ним було майбутнє.

Що спричинило крах Skype?

📈Популярність Skype стрімко зростала, і в кінцевому підсумку в 2005 році eBay купив його за $2,5 млрд. Угода принесла великі гроші, але швидко стало очевидно, що компанія щосили намагалася монетизувати Skype і не змогла повністю інтегрувати його у свої послуги. При цьому eBay був не надто зацікавлений у зростанні та розвитку Skype.

🛒У центрі уваги компанії, як і раніше, був напрям e-commerce, і Skype не отримував ресурсів, необхідних для подальшого зростання. Це заважало впроваджувати інновації та конкурувати з іншими засобами комунікації.

🤔Ще гірше було те, що в eBay назвали Skype переоціненим. Відносини між засновниками та керівництвом eBay погіршувалися, і на початку 2008 року Фрііс та Зеннстрем покинули компанію. Після цього eBay перестала приділяти увагу Skype.

💰У 2011 році Microsoft запропонувала купити Skype за $8,5 млрд. Microsoft покращила свої комунікаційні функції, придбавши Skype, що зрештою призвело до створення корпоративної версії Skype для бізнесу. І це, можливо, було єдиним добрим результатом угоди.

📌Одна з проблем, пов'язаних з придбанням, полягала в тому, що Microsoft відійшла від того, що робило Skype особливим, - VoIP. Натомість, щоб випередити конкурентів, вони додали функції, які не відповідали позиції Skype як інструменту спілкування та спільної роботи. Роздмухуючи продукт, Microsoft послабила основні переваги Skype та його бренд. Це призвело до того, що користувачі зіткнулися з проблемами продуктивності, до того ж до все більш заплутаного інтерфейсу користувача.

Поточний стан та цікаві факти про Skype

💁У 2021 році Microsoft відправила Skype для бізнесу на полицю. Замість того, щоб обслуговувати корпоративних користувачів, компанія вирішила зосередитися на персональній версії сервісу.

💡Ідея полягала в тому, щоб спонукати людей залишатися на зв'язку зі своїми близькими незалежно від того, в якій точці світу вони знаходяться. Ідея спрацювала. Хоча Skype, можливо, вже не той потужний сервіс, яким був колись, йому, як і раніше, вдається залишатися на плаву на конкурентному ринку.

📊Сьогодні у Skype понад 300 млн. активних користувачів. Сервісом користується понад 52,9 тисячі компаній.

🔎За даними Statista, серед користувачів сервісу найбільше жителів США – 13,6%, жителі Індії – 5,92%.

📝Тим не менш, незважаючи на свій культовий статус, очевидно, що Skype стагнує. З появою нових, більш гнучких конкурентів (включно з власною платформою Teams від Microsoft) Skype стає все важче залишатися актуальним, і це помітно. Skype відіграв важливу роль у поєднанні людей та підвищенні продуктивності. Навіть якщо він припустився кількох грубих помилок на цьому шляху, він проклав шлях для інших чудових інструментів, які з'явилися після нього.

Діліться вашим ставленням до Skype в коментарях! Чи використовуєте ви його в своїй діяльності?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

3.5KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається