Забагато масла. Львівські підприємці десять років привчали українців їсти суто американський продукт.  Історія бренду «ТОМ»

📈Підприємці Михайло Бойко і Тарас Фітьо пройшли шлях від крафтового виробника арахісової пасти до системного бізнесу, що продається в ритейлі і e-commerce на понад 100 млн грн на рік. Як «ТОМ» привчили українців їсти арахісову пасту?

🤔До 2012 українці могли бачити арахісову пасту хіба що в американських фільмах, але спробувати її не було можливості.

💁На початку свого підприємництва у 2012 році засновники «ТОМ» виробляли арахісову пасту вдома на кухонних комбайнах. Продавали пасту на різдвяних ярмарках та виставках. В листопаді 2023 року «ТОМ» вже виробляли близько 500 000 одиниць продукції.

📍Яким був перший пуш? У 2014-му «ТОМ» інвестували у професійне виробництво у Львові та запустили власний інтернет-магазин.

«ТОМ» став першим брендом, який формує культуру арахісової пасти, – розповідає СЕО креативного агентства Grape Юрій Гладкий. – Це дорога стратегія, але її перевага в тому, що ти можеш сам навʼязувати правила і стандарти що таке арахісова паста і який це бренд». 

🤝У «ТОМ» близько 800 оптових партнерів, серед яких кафе, спортклуби та пекарні.

💰За даними YouControl, виторг компанії за 2022 рік сягнув 38 млн грн, що на 2 млн грн більше за попередній.

🧮2023-й співзасновники планували закрити з виторгом в 110 млн грн.

📌Двократного росту у 2023 році вдалося досягнути за рахунок запуску нових продуктів, розширення асортименту в ритейлі та активності в соцмережах. Які ще складові масштабного зростання «ТОМ»?

Шлях на полиці

🧩Декілька років поспіль підприємці брали участь в ярмарках, але це максимум два місяці активних продажів на рік, що недостатньо для системного бізнесу. Тому підприємці почали вкладатися в свій інтернет-магазин, який дозволяв працювати безперервно.

💡Переломним моментом став вихід в мережу Metro Cash & Carry п’ять років тому. Представники рителейра самі знайшли інформацію та звернулися до підприємців.

📊Наразі компанія реалізує свою продукцію в мережах Novus, Сільпо, Metro Cash & Carry та намагається закріпитися в АТБ.

🔎Шлях на полиці «Сільпо» зайняв чотири роки. Близько трьох місяців «ТОМ» були на експерименті в АТБ. Експеримент виявився невдалим. Підприємці зробили висновок, що 45 грн за баночку солоної карамелі для клієнтів АТБ задорого і вони розробили дешевший продукт.

📝Наразі 35% продажів ТОМ припадає на роздрібні мережі, 60% – e-commerce, та 5% – соцмережі.  

Креатив та технології

🗣Інтернет-магазин «ТОМ» не тільки перетворився на потужний канал продажів, але став інструментом отримання фідбеку від клієнтів і базою даних для аналізу поведінки клієнтів. 50% нових категорій продуктів зʼявляються завдяки спілкуванню з клієнтами.

😍Таким чином, наприклад, в 2023 році «ТОМ» запустили нову категорію — шарові десерти в баночках. Протягом року компанія продала 50 000 таких десертів. «Вони завірусилися в TikTok та Instagram, люди божеволіли», – розповідає Бойко.

🤯Соцмережі генерують бізнесу клієнтів, розповідає підприємець. Twitter приносить від 1000 до 3000 замовлень в місяць. Після публікації промокоду зі знижкою в TikTok за три дні компанія отримала 3500 замовлень із середнім чеком 250-300 грн. 

💁В листопаді 2023 року компанія провела колаборацію з українським письменником та драматургом Лесем Подервʼянським, де презентувала новий десерт та подарунковий бокс «Масла до*уя».

💼У 2023 році «ТОМ» перенесли своє виробництво на нову локацію — Port Lviv. «Ми купили площу на виріст, тому що хочемо заводити нові категорії та продукти». – каже Бойко. Інвестиції в обладнання, складали близько $200 000. Підприємці планують запустити виробництво шоколадних батончиків «БаТОМчики» і вже придбали лінію для їх виготовлення.

🧐У 2024 році компанія планує вийти в ритейл з іншими категоріями продуктів. «Зараз в ритейлі ми продаємо 5% нашого асортименту, але плануємо збільшувати цю частку до 10-20-30%», – каже співзасновник «ТОМ». 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

3.6KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається