Розрахунки ФОП через WISE та PAYONEER: податківці вкотре змінили свою позицію

🔎Ще на початку 2022 р. податківці були не проти, щоб дохід, отриманий на рахунок, відритий за кордоном, оподатковувався за обраною ставкою єдиного податку. 

📍Але, після початку повномасштабного вторгнення, коли Нацбанк запровадив обмеження на перекази за кордон та все більше ФОПів почали відкривати  рахунки в іноземних банках, ДПС змінила свою позицію та уточнила, що у випадках, коли гроші з іноземного рахунку не перекидають на український підприємницький рахунок, то такі суми не можна оподатковувати за підприємницькими правилами.

🤔Згодом ДПС зайняла зовсім фіскальну позицію. Податківці наполягали, що кошти, отримані від нерезидентів за зовнішньоекономічними контрактами на рахунок, відкритий у системі WISE та Payoneer не включаються до складу доходу підприємця, а оподатковуються як доходи фізосіб. Тобто, з таких коштів слід сплатити 18% ПДФО та 1,5% ВЗ.  При цьому, податківці не брали до уваги той факт, що це кошти, які отримує підприємець за послуги, надані у рамках своєї підприємницької діяльності. Зараз ця консультація переведена у стан недіючої. 

💡❗️Тепер у ЗІР з'явилося нове роз'яснення. Податківці повертаються до попередньої версії та стверджують, що у випадках, коли кошти, отримані від здійснення зовнішньоекономічної діяльності, зараховані на рахунок, відкритий у системах Payoneer і WISE, та в подальшому перераховуються на рахунки, відкриті у банківських установах в Україні для здійснення підприємницької діяльності, то такі кошти включаються до доходу фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку.

❗️Але якщо зазначені кошти залишаються на кінець звітного податкового періоду на рахунках у системах Payoneer та WISE, тобто не зараховуються на підприємницькі рахунки у банках України або зараховуються на рахунки в Україні, відкриті для власних потреб, то такі кошти оподатковуються за правилами, встановленими для платників податків – фізичних осіб.  Тобто, 18% — ПДФО та 1,5% — військовий збір.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

3.6KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається