У вчорашній статті ми розібрали те, як отримати “перше побачення” з компанією. Ви приглядаєтеся, аналізуєте загальну інформацію і робите перші висновки. Однак окрім поверхневого якісного (тобто такого, який базується не на цифрах, а на якості суджень) аналізу, інвестування ще потребує від вас і кількісного. Сьогодні ми розкажемо вам, як швидко читати річний звіт 10-k. Ми не будемо заглиблюватися в аналізі бухобліку компанії, а пройдемося по стратегії швидкого аналізу (тобто діагностики) компанії, що дозволяє вам якщо не знайти “ту саму” вибухову компанію, то хоча б з’ясувати, що вона розвивається стабільно і не намагається “намалювати” прибутки. Давайте розпочинати.

Вступ до фінансового аналізу

Фінансовий аналіз у своїй природі дуже нагадує візит до лікаря. Робота фінансового аналітика аналогічна роботі лікаря, який аналізує стан «здоров’я» пацієнта (фірми) за різними показниками, після чого він виносить діагноз фірми. Саме тому фінансовий аналіз підприємства називають «діагностикою підприємства».

Слід зрозуміти, що як і в медицині, фінанси, на відміну від бухгалтерського обліку – це не дуже точна наука, у якій найважливіше не результат, а інтерпретація. Наприклад, при замірі температури пацієнта, результат 39.5 чи 39.7 не змінить вашого діагнозу, тоді як в бухгалтерському обліку активи повинні до копійки дорівнювати пасивам + власному капіталу.

Саме тому інвестиції є досить важким заняттям, адже будь-хто може проаналізувати одну й ту ж саму компанію за одними й тими ж самими показниками, однак якість інтерпретації буде вирішальною в прийнятті розумного рішення.

Фінансова діагностика

Фінансова діагностика – це покроковий процес аналізу підприємства на основі тих даних, які воно зобов’язане надавати.

Кожне підприємство має два основних документи, які служать джерелом інформації для фінансової діагностики: баланс (balance sheet) та рахунок прибутків і витрат (income statement). У деяких випадках існує також звіт по грошовим потокам підприємства (cash flow statement), однак це залежить від країни і методу звітності компанії. Якщо ви інвестуєте в американські компанії, вони обов’язково надають cash flow statement.

Підприємство – це як людина, здоров’я якої ми можемо проаналізувати почастинно та покроково, зосереджуючись на різних сторонах її життя та діяльності. Отож Ваша фінансова діагностика має бути зосереджена на трьох частинах:

1.    Фінансова структура підприємства (баланс)

2.    Діяльність підприємства (рахунок прибутків і витрат)

3.    Грошовий потік підприємства (грошові потоки підприємства або просто аналіз реальних потоків грошей за певний період)

Діагностика зазвичай базується на цих трьох частинах, але глибина аналізу залежить від Вашого часового ресурсу, розміру компанії, бажання та вміння заглиблюватися в діяльність підприємства, у яке Ви хочете вкласти кошти. А ми представимо Вам традиційний набір показників та їх інтерпретацію для проведення якісної діагностики компанії.

1.    Фінансова структура підприємства

Фінансова структура компанії визначає, як розподілені її активи, пасиви і власний капітал на балансі. Це важливо для інвесторів, оскільки це може вказувати на фінансову стійкість та ризики. Деякі показники для аналізу цього включають співвідношення між активами і пасивами, а також структуру власного капіталу. Наприклад, високий рівень боргу може збільшити фінансовий ризик.

Детальніше про конкретні показники ми розповімо пізніше, щоб не перетворювати цю статтю в сухий теоретичний курс, але для прикладу наведемо один показник:

Співвідношення власних коштів до загальних активів (Equity to Total Assets Ratio):

Формула: (Власний капітал / Загальні активи) * 100%

Інтерпретація: Цей показник показує, яка частина активів покрита власним капіталом. Високе значення вказує на більшу фінансову стійкість, оскільки менший обсяг боргу.

Цей показник справді важливий в епоху buybackів, коли власний капітал компанії може дійти до нуля або навіть стати негативним (як у випадку з Philipp Morris)

2.    Діяльність підприємства (рахунок прибутків і витрат)

Рахунок прибутків і витрат вказує на те, як компанія заробляє гроші та як вона їх витрачає. Це допомагає інвесторам оцінити доходність та ефективність компанії. Бухгалтерський облік визначає три види діяльності підприємства:

  • Операційна діяльність. Це по суті те, чим займається підприємство (Якщо це виробництво машин - то туди входитиме все, що пов‘язано із цим).

  • Фінансова діяльність. Усе, що пов‘язано з кредитами комусь чи взяті кредити в інвесторів або банків та сплата відсотків за них.

  • Виключна діяльність. Єдина цінність цієї статті - визначення впливу на результат всієї діяльності компанії. Що менша ця стаття, тим краще. Наприклад, продаж одного ресторанів Львівський Круассан відобразиться на їхньому результаті саме в цій статті. Це по суті прибуток - чудово, однак це по суті зароблені гроші в ціну втрачених прибутків у майбутньому, тому потрібно бути уважним.

3.  Грошовий потік підприємства (грошові потоки підприємства або просто аналіз реальних потоків грошей за певний період)

Грошовий потік важливий, оскільки він вказує на те, скільки грошей компанія генерує та як вона ними керує. Це може бути критичним для платежів за боргами та інших фінансових зобов'язань. Важливі показники включають грошовий прибуток, грошовий витрати та грошовий потік від операційної діяльності.

Галузевий аналіз. Що таке індустрія ?

Галузевий аналіз допомагає порівнювати компанію з іншими гравцями в тій же галузі. Це допомагає зрозуміти, наскільки компанія виконує порівняно з конкурентами. Зазвичай, для знаходження “тієї самої” компанії, вам потрібно вже зрозуміти галузь, в яку ви хочете інвестувати. Про список галузей та ефективний аналіз перспективних галузей ми напишемо пізніше. Однак головна ідея - порівнювати компанію тільки зі схожими компаніями. Тобто жодних порівнянь компанії Тесла і Нібулон. Вони знаходяться на різних ринках і займаються різною діяльністю. Більш того, якщо структура компанії сильно відрізняється, то навіть знаходження в одній і тій самій індустрії не дає можливість для порівняння. Наприклад, ви не можете порівняти Найк і компанію, яка виробляє кросівки. Тому що Найк не виробляє кросівки - їх виробляють його підрядники, відповідно Найк не є виробником кросівок, а їхнім грамотним розробником і продавцем. Тому краще порівнювати таке підприємство з Under Armour чи Puma.

Бенчмарк та чому це важливо.

Бенчмаркінг важливий для визначення сильних та слабких сторін компанії. Бенчмарк (benchmark) - означає приблизно “середній по цеху”. Тобто всередині індустрії середній показник становить Х шт/доларів/кг. Для галузевого порівняння використовуються саме бенчмарк-показники, адже реальні грошові значення не мають жодного сенсу. Найк у декілька разів більший за Under Armour, але це ж не означає, що якщо у Найк більший прибуток за Under Armour, то це краща компанія. Важлива саме ефективність використання капіталу, і тому прирівняння усіх показників до таких, які вимірюють ефективність, а не розмір, дасть вам набагато краще розуміння сильних та слабких сторін компанії в порівнянні з її конкурентами.

These Community Benchmarks Will Help You Build A Better Strategy | FeverBee
Приклад аналізу компаній за бенчмарком від Fever Bee

Висновок

Сьогодні ми зрозуміли, як розбити на чіткі етапи аналіз величезних компаній, при тому ця поетапна модель дозволяє вам приділяти стільки часу, скільки ви хочете (від 30 хвилин мінімум звісно). Результат буде напряму залежати від того, наскільки “глибоко” ви дійшли до аналізу слабких і сильних сторін компанії. Це звісно не дасть вам скоріше за все знайти “виключну” і “недооцінену” компанію і стати Ворреном Баффетом, тому що такі компанії дуже швидко знаходяться і ця інформація уже відображається в ціні акцій компанії, але це дуже корисно для ідентифікації компаній, які в майбутньому можуть впасти в ціні на фоні глобальної кризи - тоді ви будете готові підібрати справжню “зірку”, у чому й бажаємо нам усім вдачі і наснаги.

Автор: Віталій Красюк

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Останній Капіталіст
Останній Капіталіст@OstanniyCapitalist

Українська націонал-буржуазія

103.2KПрочитань
0Автори
736Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Енергетичні підсумки червня

    Через переведення частини енергоблоків українських АЕС у плановий ремонт (що забезпечить їх стабільну роботу взимку) та збільшення середньодобової температури, частота та довжина стабілізаційних відключень у червні значно зросла.

    Теми цього довгочиту:

    Енергетика
  • Франція - чому на виборах палає ?

    Цієї неділі пройде перший тур парламентських виборів, і це буде мати неабиякий вплив на майбутнє Пятої Республіки. Бажаємо приємного читання.

    Теми цього довгочиту:

    Франція
  • Ближчий погляд на іноземні інвестиції в казначейські облігації США

    Казначейство США нещодавно почало публікувати зміни в оцінці як частину нової розширеної форми TIC щодо довгострокових цінних паперів (TIC SLT), щоб відрізняти зміни в транскордонних інвестиціях, пов'язані з чистими надходженнями, від тих, що пов'язані з оцінкою.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Було б круто кожен пункт розглянути детально в окремій статті

Вам також сподобається