Історія про те, як Шанхайський дракон вирішив трохи "підігріти" події

28 серпня Піднебесна опубліковувала нову версію національної карти. Така процедура проводиться кожного року з 2006 для виправлення територіальних кордонів.
В цей раз Пекін вирішив використати це для створення прецеденту. На новій опублікованій карті Сі претендує на Південно-Китайське море
Китай вирішив додати до себе індійський штат Аруначал-Прадеш і плато Аксай Чін. Окрім цього Дракон забрав собі спірні території з рашкою - о. Великий Уссурійський.

Коли мова заходить про Південно-Китайське море, одразу згадується "Лінія дев'яти пунктирів" (nine-dash line), яка відображає територіальні зазіхання Пекіну. Сі сьогодні використовує пунктирну лінію, щоб окреслити:

  • острови та скелі в Південно-Китайському морі, над якими Китай стверджує територіальний суверенітет

  • морські зони, які регулюються Конвенцією ООН з морського права (тобто територіальне море, прилегла зона, виключна економічна зона , континентальний шельф)

  • води, на які Сі заявляє певний ступінь невиключних «історичних прав».

Майже місяць тому (28 квітня) з'явилась заява від берегової охорони Філіппін про конфронтацію з китайським флотом на "Другій мілині Томаса". І звісно ж реакція Філіппін не забарилась: спільно з США та Австралією відбулись військові навчання, плануючи організацію патрулювання в спірних водах. У свою чергу на новій карті Сі вирішив показати своє незадоволення та наміри, "графічно захопивши" значну частину Південно-Китайського моря.

З Делі ситуація має інший характер. Дві країни завжди вели протистояння через кордон. Усіх їхні публічні заяви та домовленості, враховуючи 19 раунд переговорів, нещодавню зустріч Моді та Сі у Південній Африці, публічну домовленість щодо деескалації напруженості на кордоні, це лише ширма. Вона лише маскує прагнення Індії та Китаю бути гегемонами глобального півдня. Зміни карти також, на мою думку, несуть протестуючу та рішучу реакцію на зближення Індії з США. Чого коштує чотиристоронній діалог з питань безпеки: Японія, США, Індія, Австралія. Окрім цього, США схвалив продаж озброєння індусам, а саме їх передовий ударний безпілотник MQ-9. Думаю якщо б США на пару днів швидше схвалили продаж Японії крилатих ракет, то Острови́ Сенка́ку (спірні території) на карті були б "исконно китайскими".

Трохи детальніше зупинюсь на рашці: Уссурський не є якимось стратегічним об’єктом, там немає рідкісних копалин. Можна вести полеміку про плацдарми до Хабаровська, але це безглуздо. Це є не більше як жестом, проте якщо іншим Китай таким жестом нагадав про себе, до для рашки це може мати трохи інше підґрунтя:
можливо Китай як яскравий приклад тоталітарної дипломатії, перевіряє реакцію МЗС рашки, хоче збільшити ставки, щоб побачити що буде за "загарбання територій". Відповідь - НІЧОГО. Реакція рашки не була гучною, вона просто була. Я натякаю на те, що впливові політики дали мовчазну згоду. А що тут скажеш, коли Китай є єдиним сильним союзником, а їх "товари подвійного призначення" дуже допомагають втримувати ВПК.

Підтримати:
BuyMeACoffee: https://www.buymeacoffee.com/ConflictCapital
Patreon: patreon.com/user?u=100268319

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
✙CONFLICT CAPITAL✙
✙CONFLICT CAPITAL✙@conflictcapital

ми "кухарі" аналітичних статей

376Прочитань
3Автори
13Читачі
На Друкарні з 4 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Чудовий виклад! Вражає!

Вам також сподобається