Минула згадка про подібне явище можна почитати у минулій нашій статті (див. ‘‘Айсберг вірту” ).

Розглянемо актуальність та соц. значимість слюрів, стереотипність і малопомітність їх впливу. Зосередимося на таких аспектах:

1: Культура мовлення, роль слюру.2: Наглядні приклади. 3: Самовираження чи агресія?4: Етика. Запобігання.
Слюри у мові: що це?

Культура мовлення, роль слюру.

Слюр (від англ. slur) — це загальна назва образливих слів які вживаються проти когось певної раси, стану, сексуальної приналежності, статі, хвороби тощо.

• Як усе почалося?

Слюри поступово набували все більшого поширення в мові через культурні та соц. зміни. Вони відображали коротко і ясно емоційний підтекст і ставали інструментом для вираження певної ненависті та домінування.

Але чи все дійсно так погано? — можна запитати.

Зрештою, у сучасному світі ширення медіа, і соц. мереж сприяло частішому вживанню слюрів, оскільки вони ставали частиною популярної культури, зокрема у музиці, фільмах та ін.

Причина, чому все більше людей почали використовувати та толерувати ці вирази, полягає в їхньому посиленому емоційному ефекті. Для деяких груп вони стали частиною мови та ідентичності, своєрідним інструментом для визначення "свій-чужий". Це дозволяє відокремити себе від інших, окреслити межі та захистити свою ідентичність через креативність і гумор.

Також слюри можуть бути засобом протесту проти встановлених норм, способом вираження незгоди та протидії системі чи соціальному невдоволенню.

Слюри у мові: що це?

• Приклади слів та фраз.

Слова:

Проблематичність:

Чурка, жид, чорний та ін.

— Расові та етнічні слюри, расові стереотипи і упередження, расизм.

П*дарас, сука, трансуха та ін.

— Сексуалізм, гомофобія та трансфобія, які підживлюють ненависть до ЛҐБТК+ спільноти.

Папіст, єретик та ін.

— Релігійні слюри, що поширюють релігійну нетерпимість та провокують конфлікти.

Жиртрест, криворукий, гном та ін.

— Бодішеймінг та дискримінація людей на основі зовнішності.

Даун, аутист, дебіл та ін.

— Стигматизація медичних діагнозів, дискримінація та негативні стереотипи.

• Фрази:

Є немало виразів, кажучи які, ми можемо навіть не помічати проблематичність, наприклад:

— “ Ти як дівчисько! “ - пряме знеціненння жінок, тому що, стверджуючи, що бути “як дівчина” - є чимось поганим та недолугим.

— “ Як же дратують ці цигани, усі вони однакові. “ - йдеться про нерівність та приписування поганих умов життя та поведінки, що часто є помилковим. Походить про стереотипи про ромську громаду.

— “Поводиш себе немов шизик.” - використовується для визначення дивної або/та неадекватної поведінки людини. Це образа для людей з шизофренією та або іншими псих. розладами.

— “Боже, ну ти й істеричка.” - вживається до жінок, які емоційно реагують на ситуацію абощо. Це має секситське походження та знецінення.

— “Хаха, ти що, глухий?” - образа для людей з порушенням слуху.

— “Ну і що він, морозиться?” - (у значенні ухилятися від чогось) - походить від слово “мороз”, яке використовується для позначення людей з розумовою відсталістю.

Тут зібрані найпопулярніші та короткі приклади слів та фраз, яких звісно є набагато більше. (Повний список ви знайдете внизу статті за посиланням.)

Слюри у мові: що це?

Самовираження чи агресія?

Тож, переходимо до другого, не менш важливого пункту, де розглянемо наступні питання:

• Якщо казати коротко, в чому ж сенс цього всього?

Чому деякі використовують слюри та “живуть щасливо і легко”, а інші — постійно дорікають та сприймають це ніби на “особистий рахунок”?

• Що ж, роз’яснимо це питання:

Всі слюри напряму пов’язані з негативними стереотипами та/або упередженнями щодо певних груп людей, таких як ті, хто має іншу національність, расу, сексуальну орієнтацію та фіз. властивості. Тобто так, те що для деяких щось звучить як просте та нейтральне, будь то жарт чи якийсь вираз, для деяких це поширює ворожість та несправедливість і роблять так чи інакше боляче та неприємно, що завжди призводитиме до непорозумінь, конфліктів та ненависті.

Чи справді це потрібно при звичайній розмові чи варто замінити та уникнути?

Не варто нехтувати почуттями інших людей. Коли використовується слюр, людина може навіть не уявляти наскільки сильно це може мати негативного впливу. Тим самим розповсюдження ненависті створює враження що певна група людей менш цінна, що не тільки неправильно, але й небезпечно.

Навіть задля власного розвитку варто замислитись над звичайними наслідками цього.

Слюри у мові: що це?

Етика. Запобігання.

Не забуваймо, що зміни можливі, і вони починаються з нас самих. Щоб запобігти використанню несправедливих фраз та слів і створити більш ввічливе та підтримуюче мовне середовище, можна впровадити кілька стратегій і використовувати замінники.

Ось деякі поради:

• Вивчення теми та усвідомлення.

Є гарним кроком почитати деякі ресурси(-онлайн), книги, які можуть допомогти.

• Використання позитивної мови.

Замість, “дебіл” — “невдачливий”, або “слабкий у цьому питанні”, абощо. Не забуваймо підключати фантазію і те, що є безліч інших слів, варто лише краще заглибитися у це вирішення.

• Висловлювання підтримки.

Використовуйте фрази, які підтримують і заохочують:

“Я ціную твою думку.”

“ Дякую за щиру відповідь.”

“Я радий що ми краще змогли зрозуміти одне одного.”

“Мені важливо дізнатися, що саме ти маєш на увазі.”

• Сприяння розвитку.

Підтримка толерантності та залучення до ввічливого діалогу є дуже прогресивним. І виявлення та виправлення власних помилок є частиною прогресу, тож варто це сприймати як щось позитивне. Без помилок немає розвитку.

Примірювати та демонструвати добрий приклад є тим, що може надихнути інших діяти так само!

Слюри у мові: що це?

ВИСНОВОК.

Підсумуймо результат:

Кожен з нас може зробити свій внесок у створення ввічливості та справедливого середовища, де кожна людина себе відчуває цінною та важливою. Пам'ятаймо, що мова, яку ми вибираємо, має значення. Це може стати потужним поштовхом для позитивних змін не тільки для всіх навколо, але й для нас самих.

Більше цікавого та корисного ви зможете знайти на каналі “Побалайкаймо”! До нових зустрічей.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Савуель В.
Савуель В.@Sawjek

He/they.

113Прочитань
3Автори
3Читачі
На Друкарні з 22 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

В плаксивих сніжинок стільки слів та явищ на які вони хором ображаються що довелося для того всього вигадати додаткове слово :)

Вам також сподобається