Telegram-канал з нуля: як наростити аудиторію і скільки можна на ньому заробити

У 2020 році в ТГ було понад 400 мільйонів активних користувачів по всьому світу (особливо в Індії та Африці). У червні 2022 року Telegram перевищив 700 мільйонів щомісячних активних користувачів.

Telegram-канал - це інструмент у Telegram для створення тематичних груп і трансляції будь-якого контенту підписникам. Telegram-канал за своєю концепцією схожий на групу у Facebook. Там ви можете ділитися будь-яким контентом: постами, текстами, зображеннями, спеціальними пропозиціями тощо. Різниця лише в тому, що користувачі не можуть публікувати свій контент або повідомлення на каналі. Усі публікації можуть робити тільки адміни - це інструмент односторонньої трансляції. Але підписники можуть переглядати ваші пости (ви можете бачити, скільки з них переглянуло кожен пост), брати участь в опитуваннях і переходити за посиланнями.

Як створити канал за 10 000 гривень

Оскільки бюджет у нас не такий вже й великий, всього 10 000 грн, нам потрібно вибрати тематику, в якій підписники обходитимуться максимально дешево, але в той самий час щоб проблем із продажем реклами не було. Загалом, попит дуже важливий, його ми завжди враховуємо при виборі тематики.

Отже, за актуальних умов і бюджету ми зупиняємося на гумористичній тематиці з ухилом на жіночу цільову аудиторію.

Чому саме жіночий гумор:

  • По-перше, вартість залучення підписників у цій тематиці на самому старті може бути нижчою за 5 грн!

  • По-друге, хоч у цьому сегменті й немає відносно серйозних рекламодавців, нам, із бюджетом 5 000 грн, вони поки що й не світять. Тому не переживаємо.

  • По-третє, схожих каналів у цьому сегменті дуже багато, і вони закуповують рекламу один в одного.

Отже, починаємо створювати канал. У правому верхньому кутку натискаємо квадратик з олівцем, а далі - "Новий канал".

Далі обираємо обкладинку і назву для каналу та наповнюємо його першими постами. І звісно, ми не будемо самі створювати жарти, бо не всі хочуть генерувати їх і не завжди є ідеї. Де ж тоді брати жарти і контент для каналу? З будь-яких відкритих джерел.

У нашому випадку вибираємо непошлі креативи. Часто адміни чіпляють аудиторію якимись дуже вульгарними жартами, користувачам хочеться відразу дочитати до кінця, але в підсумку ця аудиторія не затримується на каналі. І з цієї ж причини краще вибрати максимально лайтові тематичні пости.

Після того як ви створили низку рекламних креативів, дуже важливо їх протестувати. Для цього ви вибираєте кілька каналів, витрачаєте на них приблизно 300-500 грн. Але важливо домовитися з адміном каналу про те, що необхідний перевипуск рекламного посту за 10 хвилин, для того, щоб протестувати і залишити найкращий креатив.

Однак 10 хвилин може не вистачити, щоб оцінити ефективність першого поста, адже другий буде в стрічці набагато довше. Краще спробувати повторити прийом з різницею в кілька днів - так, доведеться знову оплатити рекламу, але зате ви швидко знайдете найефективніший креатив.

Від того, наскільки конверсійний і вдалий креатив ви підберете, і залежатиме термін окупності каналу. Наприклад, перший креатив показав 9% конверсії, а другий - 11%. І таким чином можна підібрати максимально плюсове і робоче крео з мінімальним зливом бюджету, враховуючи те, що він у нас обмежений.

Після тесту і підбору крутого рекламного матеріалу розподіляємо бюджет і вибираємо канали для розміщення реклами.

Розберемо на прикладі. Отже, на два дні ми розподілили бюджет на рекламу. Відповідно, ми витратили частину суми на тест креативу, а решта піде на рекламу. Важливо підібрати канали на плюсовій статистиці з хорошими віддачами.

Отже, за два дні за цією стратегією вдається залучити майже 2000 підписників. Своєю чергою, підписник нам виходить по 5 грн - це дуже хороший результат! Але не всім і не завжди так щастить - вартість підписника може злетіти і до 20 грн, якщо не провести тести і не наповнити канал цікавим контентом.

Скільки вийде заробити

За два дні закупів отримуємо 5000 охоплень на одному протестованому креативі за добу. Рекламу спокійно можна продавати по 150 грн за 1000 переглядів, оскільки у нас свіжозалитий канал і попит на нього буде хороший. Попит буде хороший - тому-то віддача плюсова.

Наше завдання на цьому етапі полягало в тому, щоб ті гроші, які вдалося заробити під час продажу реклами в перші кілька днів, вкласти назад у розвиток каналу. Наприклад, за перший день реклами продаємо 5 рекламних місць на 1000 грн (200 грн за пост). І ми їх вкладаємо назад у свій канал, тим самим нарощуючи оборотку. Охоплення дають зростання каналу, а разом з тим зростає кількість підписників і ціна реклами. Це робиться, щоб через місяць у нас уже було стабільне охоплення, а не те, що впаде після припинення закупівлі реклами.

Саме тому ми здійснили таку швидку закупівлю реклами і не стали розтягувати її на тиждень-два, щоб стався мікробум. Мікробум - це дуже швидке зростання охоплень і підписників, яке помітить решта аудиторії, що відобразиться в статистиці та покращить ваші рекламні продажі.

Однак стратегія мікробуму може бути небезпечною - різкі сплески зростання аудиторії часто трапляються в накручених каналів, тому краще все ж таки підтримувати приблизний рівень зростання хоча б протягом кількох тижнів.

Математика проста: якщо продовжувати цю саму стратегію нарощування каналу, то вже через місяць може бути приблизно 15 000-30 000 підписників, а ERR - 15-30%.

ERR - відсоток від загальної кількості підписників, які дивляться наші пости.

Отже, нам цікаво, як вирости до 100 000 підписників і який прибуток приноситиме такий канал.

Копіюємо посилання на канал, заходимо на сайт Telemetrio, дивимося інформацію про перегляди за 24 години.

За добу канал із гумористичною тематикою переглядають 5160 користувачів. Скільки коштує реклама в цій ніші?

Від 110-150 CPM (CPM - це вартість реклами за 1000 переглядів).

Отже, рахуємо: при 5000 охоплень середня вартість 600 грн, приблизна кількість продажів реклами варіюватиметься від 100 до 200 грн. Беремо середню кількість реклам на місяць - 50×600 = 30 000 грн.

Важливо розуміти, що це приблизні цифри і гарантій аналогічного результату немає і не може бути. Якщо не вливати гроші в просування каналу регулярно, він почне тухнути - тематика не найпопулярніша, утримати користувачів самими лише смішними картинками нереально. Але водночас цілком очевидно, що, якщо вливати гроші в телеграм-канал, він практично напевно буде приносити якісь результати, тож сенс цим займатися точно є.

Висновок

Сьогодні ми описали максимально реалістичну стратегію і фінансову модель розвитку Telegram-каналу зі стартовим бюджетом 10 000 грн. Звичайно, ми не гарантуємо рекламний креатив, який принесе підписника по 5 грн і хорошу віддачу з тих каналів, де ви будете закуповувати рекламу. Однак, якщо зробити все грамотно і ретельно проаналізувати, ви з невеликим бюджетом зможете зробити неймовірні результати, приклад яких ми навели в статті. Успіхів!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Заробіток. Крипта
Бізнес. Заробіток. Крипта@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

379.8KПрочитань
10Автори
353Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається