Тест Шушунчика — тестуємо новий ШІ від Гугл

Дякую за зображення: https://t.me/oorraannuuss/22647

Вступ

Пройшов вже певний час відколи на хвилі хайпу ChatGPT Гугл анонсував свій власний ШІ чат-бот і ось на днях цей витвір інженерської думки став доступний на території України. Штучним інтелектом зараз може скористуватися будь-хто, хто має обліковий запис Гугл, доступ до інтернету та проживає на території України.

Отже, Bard — модель штучного інтелекту від Google, який вміє спілкуватися українською та є прямим конкурентом ChatGPT. Цих два штучних інтелекти можна та потрібно порівнювати, адже новіший з них був створений під впливом першого, що помітно в багатьох аспектах.

Метою цієї статті є порівняти ботів поверхнево та трішки зупинитися на креативному аспекті. Також я планую порівняти їх у написанні коду, але давайте це колись пізніше, тоді коли до мене прийде натхнення.

Порівняння

Інтерфейс

Хоч я і хотів зосередитися на самій роботі моделей, але це момент на який варто звернути увагу, адже це те — через що ми спілкуємося з ШІ.

І що ж я можу сказати — вони однакові. Це очікувано, адже боти позиціонуються як “чат-боти“, тому інтерфейс і виглядає наче месенджер з різними діалогами.

Інтерфейс ChatGPT
Інтерфейс Google Bard

Привітання

Оскільки це чат-боти, розпочнемо з привітання і запитаємо що вони вміють. (Перших декілька відповідей будуть у вигляді скріншотів, далі для зручності читання все буде текстом, гадаю ви мені довіритеся що текст взятий з чат-ботів).

Бард представляє себе в повному світлі, заходить з козирів, кажучи що навчений на великій кількості даних та вміє писати текст подібний до людського.

В той час GPT дуже не розхвалював себе, але згадав важливий момент, те ради чого ми зібралися тут — “анекдоти“.

Шушунчик

Шушунчик? Анекдоти?

Без жартів, одне з першого що я робив коли обидва чат-боти стали доступними, перевіряв їхні навички в складанні та розповіданні анекдотів. Для штучного інтелекту гумор це специфічна річ, адже він не знає поняття “Смішно“, він лише вивчив інші історії, які люди називали смішними.

Я буду просити не просто скласти анекдоти, а скласти анекдоти про Шушунчика. В чому різниця? В тому, що часто самі люди не знають хто такий Шушунчик. Це мем що зародився відносно недавно на просторах #УкрТг, своєрідний шітпост та прикол для своїх.

Хто такий Шушунчик?

Як вже говорилося — персонаж анекдотів, дуже своєрідних та по-своєму смішних анекдотів. Шушунчик — маленька миша (або щось схоже, хом’ячок, тхір), в сюжеті анекдоту зазвичай фігурує в як маленька істота, що сидить в чемодані (валізі) або в іншому місці де можна сховатися, там вона п’є чай та читає газету. В композиції анекдоту Шушунчик появляється зазвичай в кінці замінюючи своєю появою якусь логічну або звичайну подію. Канонічною кінцівкою анекдоту зазвичай є “…а там сидить Шушунчик, п’є чай та читає газету“.

Приклад анекдоту про Шушунчика

Приходить хлопчик додому і скаржиться мамі:
- Мама, всі говорять, що у мене рожа на жопу схожа.
- Та що ти, синку, брешуть. Піди у тата запитай. Він в кімнаті.
Підходить до тата синку і каже:
- Папа, всі хлопці кажуть, що у мене рожа, як жопа.
- Та що ти, синку, брешуть. Піди у діда запитай. Він колодязь чистить.
Синок підходить до колодязя і кричить вниз:
- Дідусь, дідусь ......
Дивиться - а там Шушунчик з дідом сидіть та чаї гоняють під газету

Джерело: https://t.me/oorraannuuss/21820

Анекдоти

Феномен Шушунчика не одразу всі зрозуміють, але з іншої сторони це звичайний шітпостинг, який і не потрібно розуміти. А чи вдасться це зрозуміти штучному інтелекту ми зараз перевіримо.

Запити штучному інтелекту

ШІ — це така річ, чим точніше ти ставиш запит, тим точнішу відповідь отримуємо, тому спочатку я спробую просто об’яснити хто такий Шушунчик, а потім і навести приклад анекдоту.

Для чистоти експерименту кожен запит виконувався в окремому чаті, тобто запити не могли доповнювати один одного і цим покращувати результат.

Запит №1

Давайте спочатку спробуємо запитати просто про Шушунчика, Bard має доступ до Інтернету в реальному часі, можливо він знає щось про нього? ChatGPT не має таких привілеїв, тому для саме для цього запита я використаю модель що використовується в Microsoft Bing.

(Відповіді прикріпляю в вигляді скріншотів)

Google Bard:

Microsoft Bing:

Цей запит буде націлений на те, що можливо ШІ зможуть знайти принаймні щось про Шушунчика в інтернеті, для цього я замість ChatGPT використав модель інтегровану в Microsoft Bing, але в подальших запитах використовується модель з чату chat.openai.com, адже все-таки більшість використовує саме її.

Бард приємно мене здивував, я не повністю зрозумів цей анекдот, але він використав емодзі мишки, тобто принаймні якісь догадки в нього є або він щось знайшов. До речі, GPT ніколи не використовував емодзі, а Bard можна сказати в цьому плані просунутіший і за це ми кладемо лайк.

Тепер я вирішив попросити пояснити анекдот, після певного діалогу ми дізнаємося сумну правду про шушунчика:

…Але також анекдот можна зрозуміти так, що Шушунчик не хоче ходити до школи, тому що там багато інших Шушунчиків. Це тому, що Шушунчик – це дуже самотній персонаж, і він не любить бути з іншими людьми…

А також поправляємо бота, адже під “Шушунків“, він мав на увазі “Шушунчиків“.

Запит №2

Запит:

Привіт, давай разом проявимо креативність. Є персонаж анекдотів - мишка Шушунчик. Це маленька миша, її особливість в тому, що вона появляється в кінці анекдоту в неочікуваному місці. Вона любить сидіти пити чай і читати газету. Зазвичай Шушунчик сидить в чемодані, там він п'є чай та читає газету, але в залежності від ситуації та сюжету анекдоту може появитися в іншому місці. Тепер базуючись на цьому, склади анекдот про Шушунчика.

Цей запит був з загальним описом та не містив прикладу анекдоту. Що ми отримали від Google Bard:

Звісно, ось анекдот про Шушунчика:
Шушунчик сидить в чемодані, п'є чай і читає газету. Раптом він чує, як хтось відкриває двері. Він ховається під газету, але занадто пізно. У чемодан заходить величезний ведмідь.
Ведмідь дивиться на Шушунчика і каже: "Що ти тут робиш?"
Шушунчик відповідає: "Я п'ю чай і читаю газету".
Ведмідь дивиться на нього здивовано: "Чи ти не боїшся мене?"
Шушунчик відповідає: "Ні, я не боюсь тебе".
Ведмідь каже: "Чому не боїшся?"
Шушунчик відповідає: "Бо я знаю, що ти не зможеш мене з'їсти".
Ведмідь дивиться на Шушунчика ще кілька секунд, а потім каже: "Ти правий, я не зможу тебе з'їсти".
Ведмідь виходить з чемодану і Шушунчик продовжує пити чай і читати газету.
Сподіваюся, Вам сподобався анекдот!

Від ChatGPT:

Звичайно, радий долучитися до творчого процесу! Ось анекдот про Шушунчика:
У селі жив мишолов Іванко, якому постійно доводилося боротися з надокучливими мишами. Він використовував усілякі способи, але миші все одно потроху розмножувалися. Одного разу вирішив він влаштувати їм пастку – в чемодан поставив смачний шматочок сиру і чекав, що миші впадуть в пастку.
Пройшло кілька хвилин, і раптово почувся легенький чайовий шумок з чемодана. Іванко здивовано підійшов до нього і чує:
- Хей, хлопці! Хто тут замкнувся? Я вже з часопису добрий анекдот прочитав!
І з чемодана вилізає маленька мишка Шушунчик, тримаючи в лапках чашку чаю та читаючи газету. Всі миші враз замерли, не вірячи своїм очам.
- Ти хто такий? - запитує Шушунчика Іванко.
- А я Шушунчик, - відповідає мишка, - ви просто не уявляєте, як скучно було мені в тому чемодані. Вирішив трохи розважитися, читаю анекдоти та п'ю чай. Але ви мене лякали, ходіть звідси!
І так, Шушунчик відіграв неймовірно несподівану роль в цьому анекдоті, змінивши хід подій і перетворивши нудну мишоловку на забавний момент для всіх мишей.

Анекдоти доволі специфічні, хочеться сказати “А де сміятися?“. Це вже діло смаку, моєму молодому братові сподобався анекдот від Bard, тому саме йому ми та кладемо лайк.

Запит №3

Я вирішив просто дописати попередній запит, у вікні чату ми можемо вводити доволі багато символів, тому приклад анекдоту не проблема. Особливого сенсу займати корисний простір в статті величезним запитом я сенсу не бачу, тому перейдемо до результатів.

Bard:

Приходить жінка до стоматолога
- Докторе, у мене болить зуб!
- Не бійтеся, я вам допоможу. Сядьте в крісло.
Стоматолог починає оглядати зуби жінки.
- Я бачу, що у вас тут карієс. Я можу вам його запломбувати.
- Добре, докторе.
Стоматолог починає пломбувати зуб.
Тим часом Шушунчик, який сидить у чемодані стоматолога, п'є чай і читає газету.
- Ось і все, - каже стоматолог. - Зуби як новенькі.
Жінка платить стоматологу і виходить з кабінету.
Тим часом Шушунчик закінчує чай і витирає губи серветкою.
- Ну що ж, - каже він, - пора йти.
Шшунчик виходить з чемодана і зникає.
Жінка дивиться на місце, де стояв чемодан, і бачить, що там лежить маленький листочок.
Вона піднімає листочок і читає:
"Дякую за чай! Шушунчик"

ChatGPT:

Ішов якийсь чоловік у парку і раптом почув крикливий голос:
Допоможіть! Мене вже чотири години переслідує велетенська кішка!

Чоловік злякався і швидко побіг дивитися, хто кричить. Доходить до дерева, а там сидить Шушунчик, п'є чай і спокійно читає газету.

Здивований чоловік запитує:
Ви сказали, що вас переслідує велетенська кішка, а тут ви сидите і чай п'єте?

На що Шушунчик відповідає з посмішкою:
Так, так, вона дійсно мене переслідувала. Я швидко заліз у чемодан, затягнув його, а кішка навіть не здогадується, що я тут!

Анекдоти що я показав в результаті, це не найперші відповіді, змін в запити я не вносив, але декілька разів генерував відповідь знову, в обох випадках. Доки я шукав “той самий“ анекдот я перечитав їх десяток від кожного бота і можу сказати що приклад справді допоміг.

В Bard мені подобається саме його мовний аспект, як він пише анекдот, розставляє пунктуацію та слова що він використовує, але чомусь декілька разів виліз артефакт у вигляді подвоєння букв. Тим часом ChatGPT трішки краще справлявся з самим сюжетом в анекдотах, на мою суб’єктивну думку, але часто він лив багато води, писав не пойми що та дуже великі історії, які анекдотами не назвеш.

Висновок

Якщо брати ШІ в сьогоднішньому вигляді, це лише інструмент, яким потрібно вміти користуватися. В контексті теми статті чат-боти показали себе гідно, але і підтвердили, що навчити машину розуміти емоції буде складно, а можливо це і не потрібно.

В будь-якому випадку я хотів провести таке своє “дослідження” і поділитися його результатами. В коментарях чекаю ваші варіанти анекдотів.

Дякую за прочитання!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Владислав
Владислав@yavorskui

2KПрочитань
0Автори
6Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

  • Як вивести текст кирилицею в консолі C++?

    Гайд буде корисним та актуальним для початківців в справі кодингу, а особливо знадобиться бідним студентам, яких почали грузити величною та

    Теми цього довгочиту:

    Програмування
  • Лаунчер для Minecraft Bedrock

    MCLauncer — програма для управління версіями Minecraft Bedrock на системах Windows 10/11

    Теми цього довгочиту:

    Ігри

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Ваш довгочит дуже цікавий! 🤩

Сьогодні його буде опубліковано в Twitter та на Facebook Друкарні.

🔸https://www.facebook.com/drukarniaua

🔸https://twitter.com/drukarniaua

Вітаємо!

Вам також сподобається