Власний бізнес: як відкрити рок-клуб

Зміст

Рок-клуб складно назвати бізнес-ідеєю, що підходить для будь-якого підприємця. Однією з умов успіху подібного бізнесу є власна захопленість роком, музикою і стилем життя, який характерний для любителів року. А що може бути краще, ніж поєднувати свої захоплення і можливість добре заробляти на цьому?

Підписуйтесь на телеграм-канал

Такий формат закладів, як рок-бар або рок-клуб, є доволі популярним напрямком бізнесу. Зазвичай рок-клуби роблять ставку на "лампову", андеграундну атмосферу. Даний вид розваг став актуальним після того, як звичайні нічні клуби людям набридли або їх просто заборонили під час війни.

Виручка і відвідуваність нічних клубів впала на 90% - і власники всерйоз поставили собі за мету, як зацікавити і залучити аудиторію в свої заклади у більш підходящий час.

Рок-клуб: аналіз ринку та аудиторія

Під поняттям "рок-музика" об'єднано безліч напрямів. Характерними ознаками є використання електромузичних інструментів, власних композицій, часто експресивна подача матеріалу. Види рок-музики дуже різноманітні, починаючи з важкого року до поп-року. Часто тексти пісень мають протестний характер, що протиставляє себе традиційним політичним і моральним установкам. Втім, цей жанр настільки різноманітний, що будь-який поціновувач музики обов'язково знайде в безлічі рок-композицій щось своє, від ліричних балад до важких композицій.

По суті, рок-музика вже стала не якимось однорідним явищем у музиці, а відображенням стилю життя і способу мислення певної аудиторії.

Основну аудиторію рок-музики складають люди приблизно від 30 років. Це пов'язано з тим, що розквіт року в Україні припав на роки їхньої молодості, а смакові уподобання, сформовані в ці роки, часто стають визначальними на все життя.

Аудиторія, яка слухає рок-музику зараз, особливо в Україні, стає дедалі старшою. Молодь віддає перевагу більш сучасним напрямкам, більшу частину рок-аудиторії серед молоді "переманив" до себе реп.

З точки зору бізнесу, більш зріла аудиторія рок-музики є негативним фактором, оскільки основними платниками в індустрії розваг є молодь. Саме вони найчастіше відвідують концерти і клуби, беруть участь у фанатських рухах і вже мають звичку платити за записи. З іншого боку, більш зріла аудиторія має більші фінансові можливості, а отже, може витрачати на ці цілі значно більше коштів.

І все-таки рок-клуби збирають під своїм дахом відвідувачів різного віку і достатку.

В Україні існує безліч рок-клубів, але конкуренція на цьому ринку невелика. Загалом, індустрія розваг перебуває на початковому рівні, якщо порівнювати з більш розвиненими країнами. Говорячи про індустрію розваг, у Києві існує близько 80 нічних клубів, у середньому в місті-мільйоннику їх не більше 10-20. Тематичних же місць відпочинку, таких як рок-клуби, на порядок менше.

На сьогодні шанувальників рок-музики досить багато. А ось закладів, які б збирали людей за музичними інтересами - не так багато. Щоб досягти успіху в цьому бізнесі, потрібно створити в закладі правильну атмосферу і визначити концепцію. Чому деякі рок-клуби працюють десятиліттями, збираючи натовпи відвідувачів, а інші стоять пусткою та зачиняються через кілька років? У більшості випадків на успіх закладу впливає концепція. Тому реалізовувати ідею рок-клубу потрібно з вибору концепції свого закладу.

Як вибрати концепцію для рок-клубу

Спочатку вивчіть цільову аудиторію і рівень пропозиції у вашому місті. Рок-клуб може працювати в певному напрямку або об'єднувати різну музику всередині жанру. Інший варіант концепції - стилістична прив'язка до будь-якої групи або музичного виконавця. Однак такий підхід істотно обмежить і музичний репертуар клубу, і кількість відвідувачів. Тому найоптимальніший варіант - не обмежуватися одним напрямком, а створити майданчик для різних шанувальників жанру.

У такому разі концепцію закладу можна виразити в підборі музики, інтер'єрі, меню, організації заходів тощо.

Розробляючи формат і концепцію закладу, відштовхуйтеся від смаків і захоплень вашої цільової аудиторії, їхнього достатку, вікової категорії, соціального статусу, уподобань та інтересів.

Середньостатистичний рок-клуб, як правило, пропонує відвідувачам досить широкий вибір музичних напрямків. Є й абсолютно універсальні заклади, що влаштовують концерти для любителів рокабілі, джазу, блюзу, фанку, хард-року, готик-металу, ембієнту, постхардкору тощо.

Специфіка роботи рок-клубу

Основна аудиторія рок-клубу відвідує їх для того, щоб почути живу музику. Регулярне запрошення популярних виконавців забезпечує наповнюваність клубу. Однак невеликий рок-клуб не зможе забезпечити рентабельність виступів рок-зірок, оскільки просто не вмістить усіх охочих. Для таких цілей використовуються великі концертні майданчики, оскільки гонорари зірок досить великі. Ми ж говоритимемо саме про невеликий рок-клуб на 50-70 посадкових місць. Такий клуб зможе запрошувати, здебільшого, тільки місцеві гурти.

У будь-якому, навіть невеликому місті є кілька десятків рок-гуртів. Здебільшого, це виконавці, відомі на регіональному рівні поціновувачам цього напрямку музики.

Вартість виступу такого гурту невелика. Найчастіше вечір виступу такого гурту обходиться клубу в суму 15-20 тисяч гривень. Звичайно, така вартість виступу гурту фінансово не забезпечує його існування. Як правило, це ентузіасти, яким подобається те, що вони роблять. Багато таких гуртів виступають і зовсім безкоштовно, отримуючи тільки компенсацію витрат. Але й такі гурти мають свою аудиторію і шанувальників.

Вхідна плата на виступ таких груп, як правило, символічна і не перевищує 300-500 гривень. Часто клуби такого формату не встановлюють плату за вхід навіть для живих виступів, отримуючи дохід за рахунок збільшення виторгу від кухні та бару. Утім, з огляду на специфіку рок-клубу, правильніше говорити про виручку від бару і снеків.

Підводні камені рок-клубу

Авторські права. Важливим моментом у роботі рок-клубу є репертуар. Якщо музикант виконує авторські твори, то проблем не буде. Але в разі, якщо в закладі грає будь-яка інша музика, не важливо, жива чи в записі, необхідно купувати права на її виконання. Дуже часто рок-виконавці грають у клубах композиції, популярні в усьому світі, без цього не можна створити відповідну атмосферу. Останнім часом наглядовими органами неліцензійне виконання або відтворення музики карається штрафами і контролюється дуже суворо. Тобто, навіть якщо виконавець грає відому композицію, автором якої він не є, або в клубі фоном лунає радіо, все це потрапляє під закон про авторські права. А штрафи можуть становити кілька сотень тисяч гривень.

Таким чином, для невеликого рок-клубу платіж, що забезпечує юридичну чистоту виконання і програвання творів, складе близько 10 тисяч гривень на місяць.

Політика рок-клубу. Щоб рок-клуб став успішним, важливо правильно вести політику закладу. Ви повинні орієнтуватися в музичних уподобаннях, вловлювати тренди, аналізувати відвідуваність заходів - тобто постійно тримати руку на пульсі. Необхідно організовувати концерти, обирати музичні колективи для виступу та домовлятися з ними про співпрацю. Тому передбачте посаду арт-директора клубу, який займатиметься цими питаннями.

Звук. Цей нюанс часто вислизає від підприємця на етапі підготовки. І проблеми доводиться розв'язувати вже по ходу справи. Звук для рок-клубу має вкрай важливе значення, тому приділіть йому увагу ще в процесі підбору приміщення. Коли шукатимете місце для закладу, зверніться до людини, яка зможе вас проконсультувати, яка акустика у приміщення, як його форма може впливати на звук. Тут потрібно враховувати і саму геометричну структуру залу, і планування, і оздоблювальні матеріали стін. Тому підбирайте приміщення, враховуючи всі характеристики, що впливають на його акустику.

За рахунок чого заробляє рок-клуб

Заробіток рок-клубу складається з виручки, отриманої від реалізації напоїв і закусок. Вхідні квитки, якщо вони є, у кращому разі забезпечують оплату виступу рок-групи. Найбільш затребуваний напій - це, звісно, розливне пиво. Досить кількох популярних сортів. Один із видів розливного пива можна закуповувати у місцевої броварні і продавати за доступною ціною під назвою свого закладу.

Виступи живих гуртів проводяться не щодня. Зазвичай планується 2-3 живих виступи на тиждень. В інший час рок-клуб працює як звичайний кафе-бар або невеликий танцювальний клуб. По суті, нині виступ рок-гуртів є одним зі способів створити атмосферу, яка приваблює певну аудиторію, а не способом заробітку.

Але і в інші дні, коли немає живих виступів, аудиторія рок-кафе збирається, щоб провести вечір і послухати улюблену музику в записі.

Клуб MADiSAN в Кривом Роге - рок-клуб | Кривые, Развлечения, Рок

Вибір приміщення для рок-клубу

Заробіток будь-якого закладу, націленого на роздрібного відвідувача, багато в чому залежить від місця розташування. Приділіть цьому особливу увагу, оскільки за оцінками експертів, правильний вибір розташування визначає щонайменше 50% виручки закладу.

Ключові фактори для підбору та облаштування хорошого приміщення під рок-клуб:

  • Високий трафік і відсутність житла. Бажано, щоб поблизу клубу був присутній хороший пішохідний трафік. Обов'язкова наявність автостоянки для відвідувачів. Не можна розташовувати заклади такого формату в житлових будинках або поруч із ними. Мешканці, якщо їм заважатиме музика, обов'язково залучать відповідні органи, а ті будуть зобов'язані відреагувати. Найкращий район для рок-клубу - центр міста; до місця має бути легко дістатися громадським транспортом.

  • Відповідність громадському харчуванню. Обов'язково врахуйте, що приміщення має потрапляти під стандарти приміщень для організації громадського харчування. Обране вами приміщення має відповідати численним пожежним, санітарним та іншим нормам. Насамперед, зверніть увагу на наявність запасних виходів, протипожежної та вентиляційної систем. Дооснащення приміщення всіма цими системами в процесі ремонту може коштувати досить дорого і затягнутися надовго, оскільки пов'язане з розробкою проєктів систем, узгодженням проєктів у відповідних інстанціях та їхнім подальшим прийманням.

  • Площа з розрахунку декількох зон. Площу кафе визначають з огляду на плановану кількість відвідувачів, а також місць для танцполу, сцени і столиків. Для формату рок-кафе в регіоні кількість відвідувачів, як правило, не перевищує 50-70 осіб.

  • Зонування. Ідеальне розташування столиків - на деякій височині: якщо столи і танцпол розташовані на одному рівні, глядачам, які сидять, не видно сцени з-за спин тих, хто танцює. Іноді бар розміщують в окремій кімнаті, щоб гучна музика не заважала тим, хто хоче замовити напої та поспілкуватися, а натовп біля бару не заважав глядачам.

  • Стриманий дизайн. Не варто вкладати значні кошти в дизайн приміщення. Для кожного клієнта існує свій оптимальний рівень вкладень у дизайн. Клієнт із невеликим бюджетом може не зайти в заклад, який за його оцінкою інтер'єру буде дорогим для нього. На наш погляд, лофт є оптимальним стилем інтер'єру для рок-клубу.

  • Щадні умови оренди. Рок-клуби часто відкривають у підвальних або напівпідвальних приміщеннях, колишніх промислових будівлях, цехах тощо, тому вартість оренди може бути невисокою, незважаючи на велику територію. Проте зверніть увагу на необхідність довгострокової оренди приміщення. Бажано скласти договір таким чином, щоб орендодавець не міг його розірвати раніше, ніж за три роки без виплати компенсації, адже вам доведеться витратити значні суми на ремонт і оснащення приміщення, рекламу та інші витрати, що зроблять ваш заклад впізнаваним. Бажано передбачити орендні канікули на термін 1-2 місяці або мати запас коштів для виплати оренди за півроку.

  • Акустика. Як ми вже говорили, одним із ключових факторів у підборі приміщення є його акустичні властивості. Оптимальна форма приміщення для створення сприятливого акустичного середовища - квадрат або трапеція. Приміщення квадратної, круглої, овальної форми, покриття у формі вигнутих поверхонь, глибокі яруси та ніші незадовільні в акустичному відношенні. Для задніх стін залу рекомендується застосовувати звукопоглинальні матеріали. За великої висоти приміщення над сценою встановлюють акустичний козирок. Складаючи план залу, подбайте про зручне місце для звукорежисера. В ідеалі він має сидіти в середині залу, обличчям до сцени. Пам'ятайте: якщо у вашому клубі буде поганий звук, туди буде складно залучити і глядачів, і музикантів.

  • Наявність приміщення під гардероб. У рок-клубі неодмінно має бути гардероб, інакше велика кількість верхнього одягу в переповненому приміщенні, де зайняті всі столики, а більша частина публіки стоїть навколо сцени, принесе безліч незручностей відвідувачам у холодну пору року.

Фінансові показники рок-клубу

Вкладення. Початкові вкладення можуть включати мінімальний ремонт у стилі лофт, придбання меблів, кухонного обладнання, звукового та світлового устаткування, то витрати складуть не менше одного мільойна гривень.

Для проведення концертів потрібні акустична система, сценічні монітори, підсилювач, еквалайзер, мікшерний пульт, гітарний і бас-гітарний процесори, голосовий та інструментальний мікрофони, ударна установка. Також потрібно продумати, яке світлове обладнання буде використовуватися. У сучасних клубів великий вибір: зенітні прожектори, сканери, стробоскопи, лазерні установки тощо. Потужність апарату залежить від обсягу приміщення.

Обсяг вкладень багато в чому залежить від стану і комплектації приміщення, яке ви берете в оренду. Воно може бути вже частково укомплектоване для роботи, наприклад, барною стійкою, сценою і мінімальною кухонною технікою. У цьому разі інвестиційні витрати можуть бути нижчими.

До суми початкових вкладень необхідно включити також фонд поточних витрат щонайменше на три місяці та суму на початкову закупівлю продуктів і алкоголю. Це середній термін виходу на самоокупність подібного проекту. Перш ніж ви здобудете популярність і збиратимете повні зали, мине час. Таким чином, повна сума інвестиційних витрат складе близько 2 мільйонів гривень.

Витрати. Витрати рок-клубу здебільшого складаються з витрат на закупівлю алкоголю і продуктів харчування, оренду приміщення і заробітну плату персоналу.

  • Персонал має складатися з адміністраторів (2 особи), офіціантів (не менше чотирьох осіб), барменів (не менше двох осіб), ді-джеїв (не менше двох осіб), охоронця, гардеробника і двох прибиральників. Тобто не менше 14 осіб. З урахуванням нарахувань на заробітну плату фонд оплати праці складе близько 350 тисяч гривень на місяць.

  • Оренда приміщення залежить від місця розташування об'єкта і його площі. Для регіонів вартість оренди подібного приміщення в місці з достатньою прохідністю складе близько 50 тисяч гривень.

  • Додаткові витрати складуть близько 50 тисяч гривень на місяць. Разом витрати, крім закупівлі продуктів і алкоголю, складуть близько 450 тисяч гривень на місяць.

Доходи.

Що стосується дохідної частини, то щоб чистий прибуток подібного рок-клубу становив 200-300 тис. гривень на місяць, виручка має бути на рівні 1 мільйона гривень на місяць.

Таким чином, термін окупності з урахуванням прийнятих нами параметрів складе 1-1,5 роки. Для закладів громадського харчування це є стандартним терміном, протягом якого вдається налагодити всі робочі процеси, завоювати свого споживача і вийти на чистий прибуток.

Організація концертів

Зазвичай рок-клуби починають з організації концертів місцевих гуртів. Тут важливо пам'ятати, що на концерти містечкових колективів, як правило, приходять виключно друзі та подруги музикантів. Прибутковий бізнес на цьому не побудуєш. Краще працювати з відносно відомими колективами, які вже заслужили визнання публіки.

Усі музичні колективи зараз намагаються рекламувати себе в мережі, викладати свої аудіозаписи. Власнику рок-клубу потрібно бути завсідником музичних форумів, щоб слідкувати за вподобаннями населення та успіхами гуртів. Зверніть увагу також на тих музикантів, які мають розкручені сторінки в соцмережах. Молодим гуртам можна запропонувати виступи в будні дні або в якості розігріву популярних команд.

Цікава ідея - організація музичних конкурсів серед молодих гуртів. Це довгостроковий проект, конкурс може проводитися щорічно і привертати увагу великої кількості любителів музики. За кілька місяців до початку конкурсу оголошується реєстрація учасників. Інформація поширюється через інтернет, соцмережі, розклеюються афіші. Виступи відбуваються раз на тиждень, за один вечір сцену ділять 4-6 гуртів. Глядачі голосують за вподобаний колектив, наприклад, на сторінці клубу в соцмережах або на сайті клубу. Конкурс розбивається на кілька етапів, у підсумку у фіналі опиняються найяскравіші та найцікавіші колективи. Такі конкурси - хороша можливість для команди показати себе і знайти нового слухача, а клубам дає змогу розібратися, які гурти варто запрошувати, щоб приходили глядачі.

Якщо ваш клуб може запропонувати якісний звук і ви маєте намір всерйоз закріпитися серед концертних майданчиків вашого міста, то можна переходити на новий рівень бізнесу - організацію концертів відомих колективів. Йдеться не про великих хедлайнерів рок-сцени, а, скоріше, про широко відомих у вузьких колах музикантів, які, однак, забезпечать вашому залу максимальне наповнення. Оскільки Україна на превеликий жаль - країна музичного піратства, музиканти мають змогу заробляти лише на живих виступах, тож будь-який колектив з цікавістю розгляне пропозиції організаторів концертів.

Організатор може легко знайти контакти директора гурту на офіційному сайті або в соціальних мережах і написати йому, після чого почнеться захопливий процес переговорів. Гурти, що активно гастролюють, розміщують на сайтах технічний і побутовий райдери, тобто вимоги до апаратури та умов розміщення. Рок-музиканти середнього ешелону - люди невибагливі і від зіркової хвороби не страждають, тому вони погоджуються на проїзд поїздом і проживання в скромному готелі або вдома в організатора.

У технічному ж райдері вимоги досить жорсткі. Розглянемо стандартний приклад райдера для клубного виступу. Для залу на 200 посадкових місць необхідно 10 кВт звуку трьохсмугового поділу, 5-6 підлогових моніторів, drumfill для барабанщика, пульт, розташування якого обговорюється заздалегідь зі звукорежисером гурту, барабани (наприклад, TAMA Star Classic, Perl, DW, або інші, не нижчі за класом, у складі однієї або двох бочок, кількох томів, стійок під тарілки, хет, малий барабан; залізо і педаль ударник возить із собою), еквалайзер, монітори для баса і гітар, мікрофони, кабель. Якщо не вистачає обладнання, або не підходить виробник, то організаторам доводиться орендувати апаратуру.

Рахуємо витрати на організацію концерту. Припустимо, апаратура в порядку, вам вдалося зібрати все, що зазначено в райдері, без витрат. У групі 5-6 осіб (музиканти і звукорежисер), вартість проїзду залежить від дальності відстані. Наприклад, квиток у купейний вагон поїзда обійдеться в 1 тисячу гривень, отже, на 5 осіб виходить 5 000. Номер у дешевому готелі коштує від 500 гривень, отже, ще 2500. Тобто мінімальна сума - 7500 гривень.

Припустимо, що вартість квитка в клуб становитиме 500 гривень. До клубу на 200 посадочних місць може прийти до 400 осіб, тобто виручка становитиме приблизно 200000 гривень, які поділять гурт і організатори. Якщо додати до цього виручку бару за вечір, то можна дійти висновку, що запрошувати розкручені гурти безперечно варто.

Маркетинг і просування рок-клубу

Просування рок-клубу є досить складним завданням. Перш за все, вивчіть свою аудиторію. Намалюйте портрет ідеального клієнта. Вік, матеріальне та соціальне становище є пріоритетними рисами, які ви маєте виділити в клієнті.

Канали та способи просування, на які потрібно звернути основну увагу:

  • Сайт. Перш за все, необхідний власний сайт, на якому потрібно розмістити постійно оновлювану афішу.

  • Соцмережі. У просуванні такого бізнесу найбільш ефективні соціальні мережі. Визначте, яку соціальну мережу переважно використовують ваші потенційні клієнти, зробіть рекламу і таргетуйте її на ваших потенційних клієнтів. У випадку рок-клубу, будуть добре працювати всі соціальні мережі.

  • Фотозвіти. Не рідше одного-двох разів на тиждень запрошуйте професійного фотографа і викладайте фотозвіти про проведені заходи. Люди люблять бачити себе в соціальних мережах поблизу сцени і беруть участь у культурних подіях. Вони ділитимуться фотографіями, на яких побачили себе та суттєво розширюватимуть аудиторію вашого клубу.

  • Конкурси. Влаштовуйте в соціальних мережах конкурси та акції з розіграшем невеликих призів, наприклад, безоплатного входу на захід або безкоштовного кухля пива. Конкурси мають бути нескладними. Конкурс на найкращу фотографію або на найстильніше вдягнену дівчину дасть змогу залучити до вашого клубу нових друзів.

  • Прес-релізи. Випускайте прес-релізи про майбутні заходи. Найкращі заходи обов'язково просувайте в соціальних мережах і на платній основі. Вартість такого залучення клієнтів досить невелика.

  • Відгуки. Дайте можливість вашим клієнтам залишати відгуки про ваш заклад. Чим ширший канал зворотного зв'язку, тим швидше клуб набуде популярності.

  • Просування бренду. Зверніть увагу на створення і просування свого бренду рок-клубу, без бренду ви станете просто черговим кафе. Створіть гарний логотип, що привертає увагу і відображатиме ваш фірмовий стиль.

  • Роздача. Роздача листівок або невеликих рекламних брошур безпосередньо перед клубом дасть змогу залучити частину трафіку, коли люди проходять повз. Коштує така реклама зовсім недорого, а віддача від неї може бути дуже великою.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

782.2KПрочитань
11Автори
600Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається