Вся правда про продукти з глютеном

Сьогодні з'ясуємо, що це за речовина «глютен», і чим вона небезпечна?

Глютен - рослинний білок, що міститься в ряді зернових. Це і є та сама клейковина, що робить тісто еластичним, а випічку смачною. Хтось зовсім не переносить глютен, щоправда, таке зустрічається досить рідко. Але медики намагаються призначати безглютенову дієту людям без такої проблеми. Ну що, давайте нарешті з'ясуємо, чи правда, що глютен - зло?

Нещодавно прочитав у медичному віснику, що проблема надлишку глютена постала, як виявилося, через боротьбу з голодом. А в 1950-х Норман Борлоуг вивів якийсь стійкіший сорт зерна.

Вчені! Завжди удосконалюють свої знання. Цей сорт зерна містив у кілька разів більше «злого» глютена. І всі чомусь вирішили перейти на цю пшеницю.

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНИЙ ГЛЮТЕН?

Ну що ж, виходить, виходячи з інформації, прочитаної в медичній літературі, яку я докладно вивчив, клейковина небезпечна лише для тих людей, які страждають на непереносимість глютена.

А чому? Просто їхній організм не вміє переробляти цей білок. Мене порадував той факт, що подібна генетична аномалія зустрічається лише у 1% людей. Але! Не виключено, що надлишок глютена в харчуванні звичайних здорових людей може призвести до розвитку харчової алергії. І не складно здогадатися, що це призведе до порушення обміну речовин, пошкодження слизової оболонки. У результаті, сміливо можу заявити, що глютен має як позитивні, так і негативні властивості.

ЯК ЖИЛИ З ГЛЮТЕНОМ РАНІШЕ?

Зараз поділюся з вами чимось цікавим. Усі знають, що вирощування та обробка зернових культур – справа не проста. Тому їх кількість на столах наших предків була в рази меншою, ніж у нас – людей сучасного світу технологій. Уявляєте, глютен обов'язково входить до складу більшості продуктів, що піддалися обробці: його додають для хрусткої скоринки у випічки (завжди любила свіжі булочки, хлібців з цією чудовою скоринкою), він продовжує термін зберігання продукції. А сучасні сорти пшениці мають підвищений вміст глютену. Саме тому про проблеми, пов'язані з непереносимістю глютена, заговорили лише зараз. Лабораторно виявляти це захворювання, навчилися лише 30 років тому.

ЧИ Є БЕЗПЕЧНА ДОЗА?

Можливо, хтось уже насторожився, і роздумує на тему «більше не їм булочки», там же глютен. А я вас заспокою. Ви можете спокійно вживати в день 2 – 3 порції глютенової їжі по 150 г. Вранці, наприклад, вівсяна каша, а в обід – макарони, увечері – шматочок житнього хліба.

ЧИ МОЖНА СХУДНУТИ НА GLUTEN-FREE?

Питання, напевно, дуже зацікавило багатьох читачок. Але не варто будувати марних ілюзій. Схуднути на такій дієті можна, але не більше, ніж при відмові від борошняних виробів, майонезу, ковбас. Сама клейковина на вагу ніяк не впливає, а ось те, що вона міститься в продуктах з високим рівнем вуглеводів, якраз і призводить при відмові від такої їжі до схуднення. Ось і весь секрет.

ПРОДУКТИ «БЕЗ ГЛЮТЕНУ» — ДОРОЖЧЕ І МЕНШЕ ВІТАМІНІВ. Овочі та фрукти, м'ясні, рибні та молочні продукти, яйця, олія, рис, кукурудза, гречка, пшоно, квасоля, соя, горох, сочевиця, маш, нут, кіноа, горіхи, батат, амарант — ось він, золотий список натуральних продуктів без глютену.

Також я прочитав, що існують промислово виготовлені продукти без клейкого білка. Такі легко знайдеш в еко-магазинах. Але ці продукти дуже бідні на вітаміни групи В та клітковину. Ну і власне кількість цукру та жирів у них на порядок менша, ніж у звичайних хлібобулочних виробах.

ПОЧАТИ ОБСТЕЖЕННЯ ВАРТО З КОНСУЛЬТАЦІЙ.

Вивчив я багато інформації про непереносимість глютену, і знаєте що? Симптоми чутливості до глютену – найпоширеніші захворювання інших органів: здуття живота, діарея, біль у животі, суглобах, безпліддя, порушення роботи щитовидки, цукровий діабет, алергічний висип, вугри. Щоправда повна непереносимість до цього білку проявляється ще у ранньому віці – 1- 3 року.

Наша продукція повністю БЕЗ ГЛЮТЕНУ, а також ВЕГАН та без ЛАКТОЗИ, рекомендована до прийому з перших днів життя!

ЯКЩО ВАМ ЦІКАВО СПРОБУВАТИ, ОЗНАЙОМИТИСЯ З БІЛЬШ РОЗШИРЕНОЮ ІНФОРМАЦІЄЮ АБО ОТРИМАТИ КОНСУЛЬТАЦІЮ - ПЕРЕХОДЬТЕ ДО НАШОЇ TELEGRAM ГРУПИ В ШАПЦІ ПРОФІЛЮ!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
PREMIUM
PREMIUM@PMI_HEALTH

Успішним, здоровим бути ЛЕГКО

223Прочитань
0Автори
2Читачі
На Друкарні з 28 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається