Як стати копірайтером і заробляти від 50000 гривень на місяць

Зміст

Якщо дивитися дослівний переклад, копірайтинг (copywriting) - це написання тексту, зазвичай копірайтингом вважається написання рекламних матеріалів або текстів для бізнесу. Відповідно, копірайтер - це автор комерційних текстів.

Копірайтинг - це написання текстів із певним завданням: викликати в аудиторії емоції, залучити нових клієнтів, підвищити продажі тощо. Такі матеріали потрібні для блогів, сайтів, друкованої реклами, лендінгів, email-розсилок, соціальних мереж та оголошень. У кожного тексту своя тематика і мета.

За форматом текст буває:

  • Розважальний

  • Новинний

  • Освітній

  • Комунікаційний

  • Той, що продає

  • Користувацький

Копірайтинг і письменницька діяльність не тотожні процеси. Автор створює твір, щоб донести до читача інформацію, занурити його в роздуми і привести до самостійних висновків. Манера письма письменника стихійна, бо вона залежить від натхнення. Копірайтер дотримується системного способу письма: відбирає інформацію, виокремлює в ній головне, добирає слова і грамотно складає матеріал. Копірайтеру важливо, щоб текст приносив користь аудиторії та вирішував поставлене завдання. Інформацію потрібно вибудувати так, щоб сформувати у читача потрібні висновки і закликати потенційних клієнтів до дії. Інакше кажучи, копірайтинг тексту - це інструмент досягнення поставленої мети шляхом впливу на аудиторію.

Чим займається копірайтер?

Копірайтер пише будь-які тексти, навіть той, який ви зараз читаєте.

Він може працювати з найрізноманітнішими форматами і створювати:

  • інформаційні статті в блог;

  • тексти для сторінок сайтів - від головної до якого-небудь розділу каталогу;

  • SEO-тексти для просування в пошукових системах;

  • тексти для лендінгів - односторінкових сайтів;

  • пости для груп у соціальних мережах;

  • ланцюжки листів для email-розсилок;

  • сценарії для роликів і багато іншого.

Копірайтер - узагальнена назва різних напрямів. Наприклад, так називають себе ті, хто пише унікальний текст "з голови" або спілкується з експертом і пише на основі цієї інформації. У галузі також є рерайтери - вони створюють контент на основі того, що вже є в інтернеті. Це як виклад у школі: прочитали, запам'ятали суть, переказали своїми словами. Є й ті, хто називають себе комерційними письменниками, авторами, райтерами/веб-райтерами, SEO-копірайтерами та іншими термінами.

Насправді неважливо, як фахівець називає себе. Важливо те, як він пише.

Грубо кажучи, копірайтер може працювати за одним із двох варіантів:

  • Писати строго за чужим ТЗ (технічним завданням). Вам сказали, що треба зробити, - ви робите. Крок вліво, крок вправо - розстріл. Не треба замислюватися про цілі тексту, місце розміщення, роль контенту у воронці продажів та інші речі.

  • Самостійно вирішувати завдання клієнта. Не просто робити текст, а збільшувати продажі товарів/послуг з його допомогою. Створювати інформаційні статті, щоб вони повністю відповідали на запитання користувача і підвищували довіру до бізнесу. А рекламні - щоб люди купували товар, переходили за посиланнями, підписувалися або робили щось ще.

Вирішення завдань цінується набагато більше, ніж тупе набивання букв на клавіатурі.

Чим відрізняється рерайтинг від копірайтингу?

Дуже часто копірайтинг плутають із рерайтингом, тому давайте відразу розберемо відмінності, щоб зрозуміти, що є що.

Відмінності рерайтингу від копірайтингу прості:

  • Рерайтинг - це переписування чужої статті, так би мовити переказ думок стороннього автора. А копірайтинг - це викладення своїх думок. Під час рерайтингу береться за основу який-небудь текст і переписується на свій лад так, щоб початкова думка збереглася.

  • Рерайтинг використовується для того, щоб унікалізувати текст і швидко набити сайт інформацією (завжди простіше взяти готове, ніж придумувати своє). Найчастіше рерайтинг потрібен для просування сайту в пошукових системах приватними SEO фахівцями.

Чи варто займатися копірайтингом?

Для журналіста-початківця і взагалі людини, яка має схильність і потенціал до написання текстів, копірайтинг може стати хорошою відправною точкою. Але необхідно мати на увазі, що робота копірайтера - це робота у "вільному польоті", тобто у фрілансі. А це означає, що в ній немає жодних гарантій, зарплат, соцпакетів тощо. Але водночас копірайтинг має низку істотних переваг, як-от вільний графік, відсутність начальства, відсутність необхідності о 8-й ранку їздити на роботу і виконувати якісь дії, потрібні кому завгодно, але тільки не самому працівникові, тощо.

Перш ніж ухвалити рішення, потрібно зважити всі "за" і "проти". Комусь копірайтинг підходить, а комусь - ні. Тут усе індивідуально. Ми лише скажемо, що є чимало копірайтерів, для яких написання текстів - це єдиний спосіб заробітку, який цілком влаштовує, дає змогу і отримувати хороший дохід, і подорожувати, і працювати майже в будь-якій точці світу.

Починається ж усе з абсолютно банальних речей: написання оголошення про свої послуги, реєстрації на сайтах і форумах копірайтерів, пошуку замовників. Безумовно, на початку цього шляху доведеться працювати за мінімальними розцінками, ставлячи наголос не стільки на гроші, скільки на здобуття досвіду, репутації та стабільних замовників, а також вироблення свого власного інформаційного стилю.

Які існують види копірайтингу?

Розділимо копірайтинг на основні групи, за типом написання. 5 основних груп копірайтингу.

Рерайтинг

Автору необхідно переробити вже наявний текст без зміни його змісту і структури. По суті, це переписування чужих статей своєю мовою. Основна вимога рерайту - унікальність нового тексту. Однак проста перестановка слів або заміна їх синонімами - це не рерайт, а "синонімайзинг", в оплаті такої роботи може бути відмовлено, навіть якщо унікальність відповідатиме вимогам. Найпростіший спосіб - прочитати текст і потім написати те, що запам'яталося, своїми словами.

Завдання з рерайтингу можуть мати різні види:

  • рерайтинг з 1-го джерела;

  • рерайтинг із 3-5 джерел;

  • за джерелом, наданим замовником;

  • із самостійним пошуком джерела на тему, зазначену в завданні (це коштує трохи дорожче);

  • рерайтинг зі зменшенням або збільшенням обсягу джерела;

  • "глибокий рерайтинг", мета якого передати інформацію, що міститься в джерелі так, щоб зовнішньої схожості з початковим текстом не було помітно.

SEO-копіратинг

Це тексти для сайту, які заточені на просування в пошуковій видачі. SEO-копірайтинг - створення текстів, які спрямовані на просування сайту в пошукових системах.

Відмінність цього різновиду копірайтингу в тому, що текст має містити певну кількість ключових фраз, бути таким, що легко читається, і, як і будь-який інший текст, що створюється копірайтером, мати високу унікальність.

"Ключові слова" - фрази, за якими потенційні користувачі конкретного ресурсу шукають інформацію в пошукових системах. Найчастіше вони даються замовником і є частиною ТЗ (технічного завдання, в якому описуються вимоги), але буває, що замовник називає загальну тему, а "ключі" пропонує підібрати самому автору.

Для цього використовується спеціальний ресурс Планувальник ключових слів Google. Сервіс показує скільки цей запит демонструвався в пошуковій мережі за місяць. На підставі цього можна ухвалити рішення скільки писати статей і як розподілити отримані запити за різними статтями.

Якщо зробити все грамотно і написати цікаву, корисну статтю, то вона посяде перші місця у видачі пошукових систем, що приверне на сайт безліч відвідувачів, а разом з ними і прибуток для сайту.

Відмінні риси:

  • Наявність семантичного ядра

  • Прийнятна водність

  • Мінімально допустима заспамленість (нудота)

  • Середній або великий обсяг

  • Зручна читабельність і красиве оформлення

Найчастіше SEO-статті замовляють для таких цілей:

  • Наповнення сайту. Це невеликі статті для головної сторінки, для розділу сайту з описом компанії та її історії, для сторінок про товар або послугу, з поширеними запитаннями тощо.

  • Інформаційні статті в блог. До них же можна віднести написання новин.

LSI-копірайтинг

Також, як і SEO, LSI-копірайтинг призначений для просування сайту за релевантними запитами в пошукових системах. Але при цьому головне в таких текстах - користь та інформативність. Вони призначені не просто для просування, а й для читання.

Раніше пошуковики пропускали на перші позиції ТОПу неякісний контент. Лише б було багато ключових слів. Зараз ситуація змінилася, поганий контент пошукова система не виводить у ТОП.

У LSI-текст ключові слова потрібно не просто вписати, а й розкрити зміст по максимуму. Завдання LSI - зацікавити користувача і відповісти на питання, які він шукав.

Відмінні риси LSI-копірайтингу:

  • Наявність семантичного ядра

  • Вичерпні відповіді на запитання користувача

  • Інформативність контенту

  • Середній обсяг

  • Оптимальний розподіл ключових слів по тексту

Вартість LSI-копірайтингу вища, ніж SEO, тому що написати його складніше. Від автора потрібне добре знання теми, яку він розкриває.

Копірайтинг текстів, що продають (рекламних) текстів

Текстами, що продають, називаються тексти, завдання яких не тільки прорекламувати товар, послугу або іншу пропозицію, а й підштовхнути читача вчинити якусь дію: купити товар, зателефонувати, підписатись на розсилку (на e-mail) або надіслати контакти для зв'язку. Це слогани, розробка листівок, репліки для аудіо- та відеороликів, каталоги, описи товарів, фрази для білбордів і багато іншого.

Також сюди входять:

  • Комерційні пропозиції. По суті, теж належать до реклами, але вимагають більш індивідуального звернення до читача, тому виділяються в окремий вид.

  • Розсилки. Тексти для розсилок потрібні для просування товарів і послуг. Розсилки можуть бути як електронною поштою (email-розсилки), так і у вигляді повідомлень у соцмережах. В обох випадках потрібна робота досвідченого копірайтера.

  • Оголошення для електронних дощок, відгуки про товари. Хороший спосіб для новачка, який хоче розвиватися в напрямку текстів, що продають. Видів текстів у копірайтингу багато. І в кожного є своя специфіка й особливості написання. Тому бути універсалом - не найкраще рішення. Правильніше обрати той напрямок, який виходить успішнішим або цікавішим для себе.

  • Інструкції - це тексти, інформація в яких розбита на кроки з метою виконання будь-якої дії.

  • Скрипти. Найчастіше їх пишуть не копірайтери, але іноді такий вид текстів теж може зустрічатися в замовленнях.

  • Тексти для лендінгів. Їх також називають посадковими сторінками або сайт-односторінник. Суть у тому, що на одній сторінці зібрана вся інформація про товар (захід, фахівця), включно з презентацією і роботою із запереченнями.

  • Прес-реліз - повідомлення для преси, інформаційне повідомлення, що містить у собі новину про організацію.

  • Опис товару (картки в інтернет-магазині), огляд.

  • SMM-копірайтинг. Це написання інформаційних текстів і текстів, що продають, які адаптовані для соцмереж і є частиною SMM-просування. Тексти, що акцентують увагу на товарі або послузі, в соцмережах називаються SMM-текстами (від англ. Social Media Marketing). Пост має бути коротким, орієнтованим на підписки.

Є маса методик і порад зі створення текстів, що продають.

Іміджевий копірайтинг

Допомагають підтримувати або створювати імідж компанії, продукту або послуги. Головна мета - допомогти компанії заявити про себе, підтримувати інтерес до бренду і виділятися серед конкурентів. Це не рекламні тексти, у них немає прямого посилу - купити. Але вони все одно впливають на продажі, тому що підвищують довіру до бренду.

Основні формати: інформаційний текст, замітка, вірусний контент, відгук, новина.

Відмінні риси:

  • Єдина ідея текстів

  • Інформативність

  • Значимість кожного слова

  • Конкретика і факти

  • Формування образу

На авторі іміджевих текстів лежить велика відповідальність. Від того, як він підбере слова і висловить думки, залежатиме репутація фірми та її доходи. Це складний вид копірайтингу, багато деталей і нюансів потрібно врахувати.

Сюди також входять:

  • Статті-лонгріди. Цей напрям прийшов із журналістики. Як можна побачити з назви (long - довгий, read - читати) - йдеться про довгий текст. Історії. У такому форматі копірайтери, як правило, пишуть історії створення та успіху компаній або окремих бізнесменів.

  • Неймінг - розробка назв для всього що завгодно. Дехто вважає, що неймінг - частина брендингу, адже назва компанії або продукту - це якраз частина бренду. Це не зовсім вірно, неймінг - окремий напрямок у копірайтингу.

Переваги та недоліки копірайтингу

Давай-но розберемося, чим мене свого часу привабила професія копірайтера і чому я досі не перейшов на щось більш "престижне".

Переваги:

  • У копірайтера немає стелі в заробітку. У гарний час я отримував по 40-50 тисяч гривень на місяць, а іноді знижував темп і просідав у грошах.

  • Можна освоїти суміжну професію і працювати на три, а то й чотири фронти. Найближчі спеціальності для копірайтерів - SMM-менеджер і контент-менеджер. А ще я пиляв ролики і сценарії до них, отримуючи з кожного по 1000-2000 гривень надбавки.

  • Навчання під час роботи. Тобі доведеться стикатися з незнайомими темами і вивчати їх, щоб створити хороший текст. Це дуже великий + до ерудованості.

  • Корисні знайомства. Якщо у тебе розвинені soft skills, то ти можеш завести хороших друзів серед замовників, і вони будуть постійно відправляти тобі жирних клієнтів.

  • Низька конкуренція на середньому і високому рівні. На початкових етапах конкуренція просто пекельна.

Недоліки:

  • Часті вигорання. Для великого заробітку потрібно писати довго і багато. А замовники часто кваплять виконавця і влаштовують емоційне насильство тупими правками. Це і веде до вигорання. Лікується повною відмовою від роботи на деякий час.

  • Низька зарплата без бекграунду. Копірайтерів без прикладів робіт і великих кейсів - вагон і маленький візок. Такі не потрібні ні рекламним агентствам, ні серйозним сайтам. Щоб зібрати кльове портфоліо - заводь знайомства.

  • Можуть замінити роботи. Якщо ти вирішиш залишитися на рівні макаки, яка пише описи до карток інтернет-магазинів, то роботи із задоволенням тебе замінять. У китайських шопів уже є ШІ-копірайтери, які пишуть про: стіл шафа собака пилосос маска анонімно гадити в під'їзді.

Де вчитися на копірайтера?

В університетах немає факультету копірайтингу, але є журналістика, реклама та філологія, де частково вчать працювати зі словом. Найбільш близька до професії спеціальність - реклама та PR.

У рамках цієї спеціалізації вивчається сам предмет реклами, її види і властивості, технології створення реклами та оцінки її ефективності.

Навчитися копірайтингу можна самостійно: почитати книги, відвідати тренінги, подивитися відеоуроки. Вони дадуть уявлення про майбутню професію, про вимоги, складнощі та ймовірні проблеми.

Необхідні якості та навички копірайтера?

Копірайтер створює експертні, корисні та унікальні тексти. У статті має бути реальна користь для відвідувача, щоб він дочитував її до кінця, що позитивно впливає на поведінкові фактори (час, проведений користувачем на сайті). Це можуть бути покрокові інструкції, лайфхаки, експертні поради.

Важливі навички:

  • Грамотне пакування контенту. Автор має вміти розставляти акценти, добирати ілюстрації, структурувати текст таблицями, списками, підзаголовками. Тоді інформацію буде легше сприймати.

  • Робота з будь-якими форматами. Професійний копірайтер пише різні види текстів - від оптимізованого контенту для просувних сторінок сайтів і лендінгів (односторінкових сайтів) до інформаційних статей і каталожних описів.

  • Аналіз ЦА. Щоб текст був корисним, копірайтер повинен ставити себе на місце читача, розкривати проблемні питання, говорити з ним однією мовою.

  • Пошукова оптимізація. Копірайтеру достатньо базових навичок SEO, які можна освоїти самостійно: аналіз пошукової видачі, підбір семантики і розподіл ключових запитів.

Де можна працювати копірайтером?

Особисто я пропрацював три роки в штаті, а потім пішов у фріланс у зв'язку зі вступом до ВНЗ.

Є три варіанти:

  • У штаті компанії. Тут треба працювати виключно на одну фірму. Плюс у тому, що ви знаєте про неї практично все - переваги та недоліки, специфіку зайнятої сфери діяльності та її підводні камені. Деякі компанії наймають у штат на віддаленій основі, але дуже рідко - більшість шукають працівників в офіс. Найчастіше ця схема застосовна до інтернет-магазинів, заводів, логістичних фірм тощо.

  • В агентстві. У цьому варіанті все залежить від специфіки самого агентства - воно може бути повного циклу, спеціалізованим, креативним тощо. Головне те, що компанія генерує замовлення, а ви займаєтеся складанням текстових матеріалів для її клієнтів. Найцікавіше полягає в тому, що для створення якісного контенту доведеться заглиблюватися в кілька різних сфер.

  • Фріланс або підприємництво. Тут вам необхідно самостійно шукати собі клієнтів, домовлятися з ними, встановлювати угоди, узгоджувати завдання, укладати договори і платити податки. Фріланс буває різним - ви можете на постійній основі працювати з одним клієнтом або виконувати завдання для різних компаній і перебувати в постійному пошуку.

Де брати замовлення на копірайтинг?

Копірайтери-фрілансери можуть шукати замовлення на біржах і в профільних спільнотах у соцмережах.

Потрібно уважно ставитися до вибору майданчика, тому що не всім сервісам можна довіряти. На жаль, шахраї не дрімають і мріють нажитися на новачках у копірайтингу.

Скільки заробляє копірайтер?

Ще 5 років тому у копірайтингу був ореол цифрових чорноробів. Нібито вони працюють за копійки, багато і взагалі не мають права голосу: що замовник сказав, те й роблять. Сьогодні репутація професії вирівнялася, але біржі з тарифами 50 гривень за текст нікуди не поділися.

Для прикладу розглянемо економіку статті для блогу. Варіант умовний, але відображає суть створення інфопродукту.

Що зазвичай закладається у вартість статті в блозі:

  • SEO. Щоб розуміти, як "подружити" статтю з пошуковими запитами

  • Написання тексту

  • Праця копірайтера

  • Графіка до матеріалу

  • Намалювати таблиці, обкладинку та іншу графіку

  • Вичитування і редактура. Щоб стаття відповідала загальному тону блогу і компанії

  • Верстка. Стаття має бути читабельна з будь-якого пристрою

  • Дистрибуція. Доставити матеріал до читача

Припустимо, компанія планує випускати статтю за 10 тис. грн. Отже, хороший автор може розраховувати на 3-4 тис. грн. За таким копірайтером не потрібно виправляти помилки, він уже подбав про графіку і розбив текст на мітки для верстки.

У стандартній ситуації копірайтер-початківець отримає за роботу до тисячі гривень. І це нормально, адже він займається тільки текстом.

Найкоротший шлях отримувати на місяць 50 тис. грн. і більше - підвищувати цінність як фахівця.

Досягти цього можна двома шляхами:

  • Брати на себе більше від клієнтського бюджету. Робити інфографіку, підбирати ілюстрації, шукати експертів для статті тощо.

  • Робити важливіші завдання. Занурюватися в завдання клієнта, уважно слухати, пропонувати рішення і не пропадати.

Звісно, варіанти можна поєднувати. Якщо порівнювати копірайтинг з IT, то на старті заробітки перебувають у різних всесвітах. Копірайтер може навчитися нових інструментів, дорости до редактора або медіаменеджера. Тоді реально заробляти 100 тис. грн. і більше.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Заробіток. Крипта
Бізнес. Заробіток. Крипта@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

451.9KПрочитань
11Автори
386Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається