Як створити стартап у етері ТікТоку? // Інтерв'ю з Анною Часовською, співзасновницею «Друкарні»

Зміст

Інтерв’ю вийшло ще 3 квітня, тому деякі питання можуть втратити актуальність.

Відомі стартапи та проєкти завжди цікавили багатьох людей своєю історією створення. Люди часто люблять надихатись різними історіями про створення всесвітньовідомих компаній у примітивних умовах. Серед цих людей також є й українці. 

Ми вирішили взяти інтерв'ю у Анни Часовської, у якому розпитали про історію власного стартапу «Друкарня», коментарів щодо заборони російської мови, а також дізнались секрет українських стартапів.

«Друкарня» — це українська блог-платформа для написання та поширення довгочитів, а саме довгих авторських публікацій українською мовою.

Як зародилась ідея створення стартапу «Друкарня»?

Після початку повномасштабного вторгнення я вирішила закінчити свою кар’єру фотографа в Харкові й почати реалізовувати себе в інших видах діяльності. Влітку мала просто непереборне бажання створити щось корисне для українців, щось, що залишилось би актуальним і після закінчення війни. Мізкувала над ідеями досить довго, але всі вони були або занадто складними в реалізації, або занадто дорогими. Для створення проєкту я планувала використовувати лише особисті заощадження, тому останній пункт був досить важливим. Отже, вартих зусиль ідей так і не з’явилось, тому я вже майже відмовилась від створення власного проєкту і вирішила зосередитись на створенні свого YouTube-каналу.

Ідея ж «Друкарні» з’явилась тоді, коли я її навіть не чекала. До кожного відео потрібно було писати об’ємні сценарії. В якийсь момент у мене виникло бажання поділитись цими текстами саме в текстовому блозі. Сценарії були написані українською мовою, отже мені потрібен був майданчик з українською спільнотою, з можливість писати на різні теми та без попередньої модерації контенту, адже я не журналіст і не письменник, тому пишу достатньо аматорські роботи.

Моєму здивуванню не було меж, коли виявилось, що майданчиків з українською спільнотою «як кіт наплакав» і всі вони мені зовсім не підходили: популярні соціальні мережі зосереджують свою увагу на візуальному контенті, у Твіттері мало кому цікаві треди на 50 твітів, а платформи що хоч трохи нагадували те що я шукаю, або мають вузьку тематику публікацій (а я не хочу писали лише про IT, чи політику), або закордонні, де щоб вийти на українську спільноту треба докласти чимало зусиль. Телеграм з самого початку для мене був можливим та не найкращим варіантом, адже я колись вже мала свій канал і не з чуток знаю як складно там просувати НЕ короткий текстовий контент.

Очі «загорілись», коли прийшло усвідомлення, що це саме те, що я хочу створити. З того серпневого дня почалась робота над Друкарнею. Над нею я працюю не сама, співзасновником є ще і єдиний розробник платформи. Також, ми маємо в команді дизайнера та тестувальника. Нас всіх об’єднує спільна мотивація створити якісну та сучасну українську блог-платформу.

Що її відрізняє від схожих проєктів?

На етапі створення MVP «Друкарня» мало чим буде відрізнятися від більшості подібних закордонних платформ, адже її базовий функціонал — це редактор тексту, де користувачі можуть написати Довгочит і стрічка рекомендацій, де читачі зможуть знайти цікаві публікації. Та вона має чимало особливостей, що вирізняють платформу від інших каналів просування текстового контенту.

  1. Довгочити, написані російською мовою, алгоритм платформи не допустить до публікації, адже саме просування контенту українською мовою є основним фокусом платформи. Контент російською мовою можливо опублікувати в варіанті форматування «Цитата».

  2. Друкарня має функціональний редактор тексту, який дає змогу створити публікацію прямо на платформі, відформатувати текст, додати фото з комп’ютера чи за допомогою Unspash, додати відео з YouTube, таблиці, цитати, код, а також кастомні посилання. До того ж редактор тексту доступний і з мобільної версії сайту, чого, наприклад, не має закордонна платформа Medium.

  3. Відсутність попередньої модерації контенту. Автором може стати будь-який користувач, для цього непотрібно відправляти свій матеріал на пошту і довго чекати відповіді від модератора. Достатньо лише написати й опублікувати довгочит.

  4. Платформа має індивідуальну стрічку рекомендацій з можливістю її налаштувати. Стрічка рекомендацій базується на прочитаних публікаціях користувача, що допомагає алгоритму індивідуально генерувати контент для кожного користувача, а автори можуть бути певними, що їх робота потрапить в стрічку рекомендацій релевантній аудиторії.

  5. Відмова від реклами. З самого початку ми відмовились від варіанту заробітку на рекламі, адже хочемо, щоб інтерфейс платформи був “чистим” та не відвертав увагу від читання. Користувачі можуть додавати рекламу у свої публікації, але стандартних банерів від Друкарні не буде.

  6. На платформі не буде встановлена безплатний сервіс Google Analytics, адже він збирає від користувачів конфіденційну інформацію, натомість буде встановлений платний сервіс Plausible, який є захищеним, адже не використовує файли cookies для збору особистої інформації.

  7. Довгий цикл життя довгочитів. Алгоритм рекомендацій налаштований таким чином, щоб довгочити продовжували рекомендуватись в стрічці протягом декількох місяців.

  8. Кожна публікація на платформі, буде ранжуватись в пошуку Google, що неможливо з постами в соціальних мережах, або ж з повідомленнями в месенджерах. Виключенням є публікації в Telegraph, але попереднє опитування авторів тг-каналів показало, що ранжуються вони досить погано.

Та найцікавіше почнеться після випуску MVP (релізу платформи з базовим функціоналом). Попереднє опитування потенційних користувачів Друкарні показало, що індивідуальна стрічка рекомендацій — це норма сучасних соціальних мереж, але це у них породжує бажання контролювати свої рекомендації. Тому ми плануємо додати функціонал створення власних «Інтересів», а саме можливість створити окрему від загальних рекомендацій стрічку за певною тематикою. Кожен користувач може додати туди своїх авторів та теми (теги) і таким чином виокремити певну сферу інтересів у власно створену категорію. Перемикатись між стрічками можна буде в 1 клац. Так, наприклад, користувач цікавиться музикою, комп’ютерними іграми й політикою, тоді в його загальній стрічці рекомендацій буде всього потроху, а в «Інтересах» всі оновлення складатимуться лише з обраних авторів та тем.

Про інший додатковий функціонал ми будемо повідомляти згодом. Зараз наше основне завдання закінчити з розробкою MVP.

Скільки користувачів та статей на даний момент вже є на «Друкарні»? (кількість може бути приблизною)

Зараз «Друкарня» знаходиться на закритому бета-тестуванні, тому питання статистики зараз досить недоречне. Ми раз на місяць-два відкриваємо нову реєстрацію на доступ до бети й до останнього такого набору до реєстрації на платформу допускали не всіх. Всього таких наборів було 3 і зараз на Друкарні зареєстровано понад 850 бета-тестувальників.

Як Ви наважились показувати кожен крок створення проєкту у реальному часі?

Це насправді була перша моя думка, як тільки я замислилась де просувати Друкарню. Мене захоплювали відео, де люди розповідали у хвилинних відео як вони майже з 0 починали власну справу й от зараз мають успішний бізнес. Тож, у мене постав вибір: спочатку зробити платформу, а потім опублікувати такий же хвилинний ролик, чи відразу заявити про створення Друкарні й показувати як вона створюється крок за кроком. Я обрала другий варіант, тому що мені самій було б цікаво глянути на такий “серіал”.

Це звичайно страшно, бо завжди є ризик привселюдно налажати, але найпершим моїм відео в ТікТок був короткий ролик зі словами “Хто підпишеться на цей аккаунт той стане свідком як створюється український стартап від ідеї до релізу, або (він) прогорить нафіг”. Таким чином я намагалась попередити: що буде вкінці цієї історії навіть я не знаю. За весь час створення Друкарні, я взагалі не пожалкувала, що на це наважилась.

Ви у ТікТоці часто розповідаєте про всілякі стартапи. На вашу думку, у чому секрет популярності українських стартапів?

Я завжди українців вважала достатньо підприємливими. Ця думка основана на особистому досвіді, адже чимало знайомих починали власну справу, планомірно покращували бізнес-процеси, розбирались швидко в маркетингу та або досягали мети, або ж прогорали й починали все спочатку. Ця авантюрність та гнучкість далеко не всім притаманна, але точно можу сказати, що без цього успішний стартап створити не вийде. Численні історії українських проєктів доводять, що українці в цьому точно не пасуть задніх і саме в гнучкості та сміливості, на мою думку, весь секрет.

Взагалі я вважаю, що українські стартапи й проєкти мають душу. Звичайно, в переносному сенсі 😅. Спільнота пишається тим, що Україна має потужні продукти й тому залюбки їх підтримує. Розробники ж почали усвідомлювати, що здатні створити щось нове, корисне і заручитися підтримкою цієї спільноти. Українці, насправді вірять в українців і саме в цьому я бачу ту саму “душу”. Треба пам’ятати, що так було не завжди й цінити як нові та сміливі проєкти з однієї сторони, так і спільноту, яка їх підтримує з іншої.

Чи були негативні коментарі щодо заборони російської мови на платформі? Як ви на це реагуєте?

Оо, звичайно. На щастя, такі коментарі — це здебільшого рідкість, але час від часу вони трапляються. Нас звинувачували в тому, що ми тут будуємо тоталітаризм, а на адекватні пояснення, чому ми так робимо і що нікого не змушуємо взагалі писати на Друкарні, звичайно ж чули тільки погрози та звинувачення вже в «расизмі». Так, саме в «расизмі». Ми не знаємо це були українці, чи росіяни, адже писали вони російською, але в будь-якому випадку таких людей вдосталь.

Ми не втомлюємось повторювати, що місія нашого проєкту — популяризація українського контенту та збільшення його кількості в Інтернеті. Тому, особисто мені було б дивно, якби цього обмеження з такою місією не було. На жаль, є люди, що в цьому бачать інший підтекст.

Слід також зазначити, що чимала кількість російськомовних українців нам пишуть, що підтримують такі проєкти та вбачають в Друкарні майданчик, де вони зможуть попрактикувати українську та посприяти популяризації українського контенту. Такі відгуки та розуміння тішать нашу команду.

У минулу неділю була остання реєстрація на бета-тестування. Як буде надалі?

Приблизно через місяць ми плануємо додати платформу на окремий сервер. Це буде реліз відкритої бети й за сумісництвом реліз MVP версії проєкту. Так, ми ще будемо тестувати певний функціонал і його допрацьовувати, але на платформі вже зможе зареєструватись кожен охочий, написати довгочит, який буде ранжуватись в пошуку Google (адже публікації з бети цього не роблять) та отримувати рекомендації.

Чи буде на платформі щось на кшталт перевірки на плагіат, щоб автори не крали статті з інших джерел?

Попередньої перевірки на плагіат не буде, адже тоді кожна публікація повинна буде проходити модерацію і процес додавання довгочита на платформу стане складним. Та на платформі буде діяти система скарг, і якщо користувач помітив плагіат, він може відправити запит на опрацювання цієї проблеми. У разі доведення, що опублікований довгочит, або його частина була скопійована з роботи іншого автора, ми маємо право вжити відповідні заходи з видалення публікації/її частини, або ж взагалі певного користувача.

А коли ви плануєте випустити платформу у, так би мовити, відкритий світ?

Як я і казала раніше, це станеться приблизно через місяць.

І остання питання. Як Ви бачите майбутнє «Друкарні»?

Ми хочемо довести платформу до ідеалу з тим додатковим функціоналом, який задумували напочатку, залучити велику кількість авторів, щоб кожен користувач міг знайти довгочити на тему, яка його цікавить. Та головне — ввести систему монетизації, яка дасть змогу заробити як авторам, так і нам.

Ми бачимо «Друкарню» в майбутньому авторитетним майданчиком, де вести свій успішний блог — це престижно. Також, щоб користувачі завдяки цьому майданчику мали можливість отримати визнання великої української спільноти. І ми будемо робити все можливе, щоб цього досягнути.

TikTok «Друкарні»

Якщо вам сподобалось інтерв’ю, то був би радий донатом на будь-яку суму :)

ukr.xyz у соц. мережах

Instagram

Telegram

Linktree

• шикирявий у соц. мережах

Instagram

Telegram

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ivan Shykyriavyi
Ivan Shykyriavyi@shykyriavyi

566Прочитань
8Автори
17Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається