Інтервʼю: засновник асоціації трейдерів Філіппін про біткоїн, регулювання й освіту

Генеральний директор Global Miranda Miner Group та член Філіппінської ради з питань блокчейну розповідає про фактори, які впливають на біткоїн, і справжню мету криптоосвіти.


Із завершенням другого кварталу 2024 року біткоїн досі залишається в центрі уваги – як інвесторів, так і регуляторів. Досягнення нового історичного максимуму, лістинг на Волл-стріт і Гонкозькій біржі та, зрештою, халвінг – усі ці історичні події вдихнули друге життя в раніше млявий ринок криптовалют.

У той час як альткоїни, як-от Pepe або WhiteBIT Coin, продемонстрували позитивну динаміку, важливо не забувати про рушія ринку за його лаштунками – біткоїн. Щоб оцінити перспективи першої криптовалюти, я поспілкувався з Арлоном Абелло, відомим як Коуч Міранда Майнер – генеральним директором і засновником Global Miranda Miner Group, автором, лідером думок, викладачем і трейдером.

Нижче – ексклюзивні погляди експерта щодо біткоїну, ETF та впровадження криптовалют.

Про освіту та досвід

– Як ви опинилися в криптовалюті? Що спонукало вас увійти в цю сферу?

– Я був віце-президентом з операційної підтримки компанії, що працювала з Google Ads і Google Workspace. Я також був старшим операційним директором у телекомунікаційній компанії TELUS. Це дало мені величезний досвід у сфері технологій та інновацій, а особливо – в блокчейні.

Я наважився викладати криптовалюту, тому що я також був майнером. Я й зараз навчаю, як встановлювати графічні процесори в майнінг-риги та як підключати їх до майнінг-пулу з різними алгоритмами.

Крім того, з 2016 року я торгую на ринках США та Філіппін.

Поєднання моєї пристрасті до технологій і викладання, а також моїх технологічних і торгових навичок дозволило мені стати одним з інфлюенсерів криптовалютного ринку.

– Наразі ви є генеральним директором і президентом Global Miranda Miner - освітньої спільноти, яку ви заснували.

– Вірно.

– Що мотивує вас навчати людей торгівлі? Чи вірите ви, що з більш освіченими його учасниками крипторинок стане безпечнішим і менш спекулятивним?

– На Філіппінах існує безліч шахраїв, які використовують криптовалюту як засіб для зловмисних платежів, тому для мене важливо мобілізувати філіппінську спільноту навколо моєї платформи.

Крім того, я є президентом і головою-засновником IMPACT, філіппінської асоціації криптотрейдерів. В рамках цього інноваційного руху ми викладаємо у коледжах та університетах – усе для того, щоб повернути життя, серця та уми молодих людей у напрямок криптовалюти та блокчейну.

Отже, мене мотивує моя власна пристрасть і відданість навчанню та просвіті філіппінської спільноти, а також прагнення зробити філіппінців відданими користувачами криптовалют і блокчейн-технологіями.

Про халвінг, дефіцит і Stock-to-Flow

– Нещодавно відбувся халвінг біткоїну. Багато хто очікував, що це призведе до миттєвого зростання ціни, але цього не сталося. Чи спричинить халвінг позитивну динаміку в довгостроковій перспективі, чи ця подія взагалі не вплине на ціну біткоїна?

– Згідно з моєю довгостроковою перспективою, халвінг абсолютно точно матиме позитивний вплив на біткоїн. Якщо в середньому за один блок видобувалося близько 60 мільйонів доларів у еквіваленті біткоїну, то після халвінгу – приблизно 30 мільйонів, і це є стимулом для майнерів криптовалюти.

Тим не менш, споживання і попит ніколи не припиняється. Насправді, з появою Гонконгу (впровадження Гонкозькою біржою біткоїн-ETF), який для мене є "чорним ходом" до Китаю, попит тільки зростатиме. З точки зору динаміки попиту та пропозиції, якщо попит залишатиметься, то пропозиція зменшуватиметься, а отже, ціна може зрости.

Важливим фактором, на який слід звернути увагу, є конкуренція між компаніями, що оперують капіталом, за довгострокову вартість біткоїна.

– Чи можна розглядати дефіцит як важливий фактор ціни біткоїна?

– Так.

– Ідея дефіциту знаходить місце в моделі прогнозування ціни біткоїна Stock-to-Flow від трейдера з нікнеймом PlanB. Багато інвесторів і крипто-підприємців, як-от Віталік Бутерін і Ніко Кордейро, вважають її некоректною. Яка ваша думка з приводу Stock-to-Flow?

– Я вивчав економіку в коледжі, тому завжди вірив у теорію попиту та пропозиції. Я вважаю, що цей закон є досконалою математикою, яка базується на соціальному контексті та може бути застосована навіть до звичайних товарів, таких як рис і паливо. Тут, на Філіппінах, якщо пропозиція одного з них скорочується, ціна може злетіти до небес через підвищений попит.

– З точки зору інвестицій, чи може біткоїн утратити інтерес інвесторів і бути витісненим активами, які підкріплені функціональністю, як-от Ethereum?

Я би не сказав, що це станеться, тому що біткоїн зберігає вартість.

З точки зору функціональності, він має її за рахунок написів (inscriptions) , BRC-20 тощо, які використовують Bitcoin Network.

Насправді, я вважаю, що вони (біткоїн та ефіріум) можуть співіснувати.

Про ETF, ринок і ажіотаж

– Багато хто стверджує, що саме чисті притоки з обмінних фондів (ETF) підняли ціну біткоїна під час нещодавнього бичачого ринку. Чи відіграє цей фактор вирішальну роль у динаміці біткоїна?

– Я б сказав, що так, однак ми повинні переконатися, що трейдери розуміють, що чисті надходження від ETF – це велике число з точки зору пермутації. Нам потрібно глибше вивчити цю цифру, тому що здебільшого це може бути сигналом до купівлі/продажу.

Отже, компанії, які перебувають у полі зору інституційного радара щодо продажу чи купівлі ETF, будуть здійснювати торгівлю та в усякому разі матимуть цільовий прибуток, щоб максимально використати гроші, які вони отримають. Отже, люди купуватимуть і продаватимуть у межах цієї конкретної екосистеми обмінних фондів.

Тому чистий приплив коштів в ETF – це фактор, що відіграватиме вирішальну роль, особливо в умовах волатильності.

– Як ви можете пояснити фактичну важливість біткоїн ETF для користувачів, які не укладають угоди на фондовому ринку США або Гонконгу?

– Очевидно, що це забезпечує доступність, оскільки вам не потрібно купувати біткоїн безпосередньо на біржі. Це може бути особливо привабливим для тих, хто вважає технологію самостійної купівлі та зберігання BTC складною та вважає за краще інвестувати через традиційні канали, як-от через біржових брокерів з Волл-стріт.

– Чому біткоїн не виріс одразу після затвердження ETF, як це прогнозувалося раніше?

– Тут спрацювало мислення "купуй на чутках, продавай на фактах". Із точки зору структури ринку, отримання консолідації в діапазоні 59 000-73 000 є цілком нормальним. Я бачив це протягом багатьох циклів.

Більше того, ринок залишається нерішучим через багато макроекономічних і регуляторних питань, які впливають на криптовалютну екосистему сьогодні. Зокрема, SEC (Комісія з цінних паперів і бірж США) розсилає повідомлення установам, які продають біткоїн або виступають в якості брокера чи біржі для операцій з цим активом.

Однак я не здивований такою поведінкою SEC. Я пам'ятаю Акт про золотий резерв 1944 року, підписаний Франкліном Д. Рузвельтом, і це був найбільший закон, який контролював право власності на все монетарне золото в Сполучених Штатах. Це те, що відбувається сьогодні в криптовалюті, і особливо з біткоїном, оскільки SEC настільки прагне контролювати операції купівлі-продажу BTC, що змушують їх відбуватися тільки в межах затверджених і регульованих каналів, тобто на Волл-стріт. Вторинні біржі, такі як Coinbase і Binance, не будуть допущені до цього, тому що уряд просто хоче контролювати попит і пропозицію біткоїна, що насправді звучить добре для мене.

Про впровадження біткоїну, регулювання й інституційних інвесторів

– З інвестиційної точки зору, чому, на вашу думку, традиційна фінансова індустрія звертає увагу на біткоїн? Це чиста спекуляція, чи інституційні інвестори дійсно розглядають BTC як товар/матеріальний актив?

– Біткоїн цікавий тим, що він не має фінансової звітності, проте він підтримує загальну довіру всередині спільноти, яка і містить його цінність. Просто тому, що цей актив природно володіє всіма характеристиками активу, тобто його можна поділити, він має вартість.

Отже, враховуючи обмежену пропозицію біткоїна і бачачи, що регуляторні установи володіють біткоїном на сьогоднішній день, я би сказав, що ці установи роблять ставку на нього як на інструмент диверсифікації – особливо в той час, коли долар та інші валюти сьогодні страждають на фундаментальному рівні.

– З огляду на ініційовані урядами правила і факти зберігання біткоїну на державних рахунках, чи може основна ідея BTC як вільної і децентралізованої валюти опинитися під загрозою?

– Я згоден із цим.

Якщо ви уважно вивчите форму S-1 для отримання дозволу на створення спотового біткоїн-ETF, то побачите, що там присутні терміни "викуп готівкою" і "викуп в натуральній формі". Це речі, які ви зазвичай не побачите в децентралізованій екосистемі, якщо тільки такі рішення не приймаються через DAO (децентралізовану автономну організацію) або голосування на форку. Однак це те, що установи і навіть уряди намагалися запровадити як засіб централізації і контролю над постачанням і викупом біткоїнів через інституційний шлюз і уповноважених учасників угод.

Основна ідея децентралізації знаходиться під загрозою, тому що SEC і установи на Волл-стріт (які схвалені SEC) зараз диктують, як ви можете викупити біткоїн.

– Останніми роками широко використовується термін "впровадження криптовалюти", який здебільшого стосується біткоїна. Що для вас означає це поняття? Воно стосується інституційної чи урядової інтеграції або обмежується більш широким особистим використанням?

– Я думаю, що під ним мається на увазі й інституційна, і державна інтеграція. Кожного разу, коли з'являється потенційний актив, який може бути використаний в довгостроковій перспективі як застава для кредитів або банків, тоді необхідно, щоб уряд його визнав. І я є прихильником інтеграції блокчейну і криптовалют в урядові програми, навіть у якості платіжних засобів або засобів фінансування фондів у рамках соціального забезпечення або пожертвувань на користь громади. З біткоїном і його прозорістю його мережі буде легше контролювати закриті системи. Біткоїн пропонує публічні транзакції з відкритим вихідним кодом, які можна підкріпити, і які проходять через блокчейн.

– Чи гарантує впровадження біткоїна збільшення його цінності та ціни, чи це може викликати зворотну реакцію?

– Я б сказав, що прийняття може збільшити вартість, однак якщо ми побачимо, що в цьому випадку з'явиться більший контролюючий суб'єкт (наприклад, якщо BlackRock буде контролювати 10% всієї пропозиції біткоїна в найближчі роки), то це потенційно може призвести до жорсткого контролю над ціною біткоїна шляхом зменшення пропозиції в екосистемі. Це потенційно може підвищити вартість криптовалюти.

Однак якщо інституції намагатимуться контролювати її, це може призвести до великих соціальних потрясінь у суспільстві. Щоразу, коли є невелика група людей, яка контролює природні ресурси та активи, уряд зіткнеться з анархією, повертаючись до часів королів і королев.

Знову ж таки, це може створити соціальні проблеми в суспільстві, особливо якщо біткоїн контролюється меншими організаціями або меншою кількістю людей.

Чи замінить біткоїн золото та фіат?

– Чи є можливість, що біткоїн витіснить фіатні кошти?

– На це підуть сотні років.

Еволюція грошей відбувалася протягом усієї історії. Фіатні гроші можуть бути витіснені електронними грошима, тобто електронними песо або електронними доларами. Біткоїн та інші криптовалюти можуть бути інтегровані з цифровими валютами як альтернатива.

– Майкл Сейлор нещодавно сказав, що "біткоїн ‘з'їсть’ золото?". Чи станеться це насправді?

– Вони можуть співіснувати. Залишаються люди, які хотіли б бачити матеріальність у своїх активах.

Заключні думки:

– Як ментор, чи можете ви сказати, що визначає професійного трейдера: технічні знання чи правильне мислення?

– Професійний трейдер оперує певними обовʼязковими якостями.

По-перше, це повне розуміння структури ринку: підтримка/опір, знання всіх правил торгівлі, вміння робити бек- і форвардне тестування. Трейдер може розвинути здатність придумувати прибуткові торгові схеми, використовуючи перевірені, повторювані та відтворювані схеми в криптовалюті. Це стосується технічного знання.

Проте, правильне мислення і професійна поведінка визначаються тільки досвідом роботи на ринку. Ви не зможете пізнати себе як трейдера, якщо не проведете достатньо часу на ринку. Я є трейдером вже більше 9 років, і це дійсно допомагає мені досягати успіху, оскільки я здатний контролювати свої емоції, здійснювати операції тільки тоді, коли це необхідно, і керуватися тільки прибутком на ринку.

– На які три головні якості варто звернути увагу новачкам, щоб стати успішними трейдерами?

– Перше: залишатися аналітичним і раціональним на ринку. Потрібно багато аналітики, щоб мати можливість контролювати його, з'єднувати точки і придумувати свої прибуткові установки.

Друге: потрібно вести щоденник, щоб пізнати себе. Існує два типи трейдерів: ті, хто сидить перед екраном і торгує, і ті, хто вивчає угоди вночі. Як правило, останні більш раціональні. Тому обов'язково ведіть щоденник, щоб переконатися, яких помилок вам не варто робити як трейдеру, а також розмірковуйте над собою, щоб їх уникнути.

Третє: найкраща якість трейдера – це терпіння. Ви повинні стати терплячим – і не за рахунок стагнації. Замість того, щоб здійснювати безліч угод, ви можете використовувати час, коли ринок нудний, для проведення досліджень або моніторингу регуляторних змін і новинок в конкретному секторі блокчейн-технологій.

Коли ми надмірно торгуємо, ми надмірно втрачаємо. 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Павло Осадчук
Павло Осадчук@paul_osadchuk

пишу про крипту та блокчейн

2.1KПрочитань
17Автори
23Читачі
На Друкарні з 3 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • XRP: огляд змін ціни за тиждень

    Ця стаття пропонує аналіз зміни ціни XRP за останній тиждень, заснований на детальних даних ціни, об'єму торгів та ринкової капіталізації.

    Теми цього довгочиту:

    Xrp
  • Web 3.0 ігри: Новий вимір віртуальних розваг

    З розвитком технологій інтернету, ми спостерігаємо еволюцію з Web 1.0 до Web 2.0, і зараз на горизонті з'являється нова ера Web 3.0. Web 3.0, або децентралізований інтернет, відкриває перед нами безліч нових можливостей, особливо в ігровій індустрії.

    Теми цього довгочиту:

    Ігри
  • Pizza Ton

    📣 Створіть свою персоналізовану піцу NFT у всесвіті PizzaTon!

    Теми цього довгочиту:

    Telegram

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • XRP: огляд змін ціни за тиждень

    Ця стаття пропонує аналіз зміни ціни XRP за останній тиждень, заснований на детальних даних ціни, об'єму торгів та ринкової капіталізації.

    Теми цього довгочиту:

    Xrp
  • Web 3.0 ігри: Новий вимір віртуальних розваг

    З розвитком технологій інтернету, ми спостерігаємо еволюцію з Web 1.0 до Web 2.0, і зараз на горизонті з'являється нова ера Web 3.0. Web 3.0, або децентралізований інтернет, відкриває перед нами безліч нових можливостей, особливо в ігровій індустрії.

    Теми цього довгочиту:

    Ігри
  • Pizza Ton

    📣 Створіть свою персоналізовану піцу NFT у всесвіті PizzaTon!

    Теми цього довгочиту:

    Telegram