Як українські новинні телеграм-канали потрапили в пастку війни

До 24 лютого в українському телеграмі не було жодного ресурсу з аудиторією в 1 млн підписників, зараз же таких каналів під 10 – усі новинні. Головним бустером для них стала війна – деякі канали лише за 24-28 лютого примножили кількість своїх підписників на декілька сотень тисяч. Минулої весни рівень цитування новинних каналів був шаленим: усе українське суспільство активно стежило за новинами й пересилало дописи своєму колу спілкування.

Зараз стрімке зростання ресурсів зникло через відсутність активного новинного фону й втомлення населення від суспільно-політичної тематики (термін «новини» в Україні фактично означає новини війни або політики, і так було практично завжди). Якщо минулої весни новини стосувались кожного, то зараз активними користувачами залишаються здебільшого ті, хто й до початку повномасштабної війни цікавився суспільно-політичною тематикою, як би це прикро не лунало. 

ERR (engament rate by reach – коефіцієнт охоплення дописів) – падає абсолютно в усіх новинних ресурсів. В найкращому випадку він складає 60% від загальної аудиторії каналу за 24 години від публікації. Але, звичайно ж, активна залученість (прочитання\перегляд публікації) є ще нижчою, адже частина користувачів просто прогортають стрічку каналу до низу, щоб їх візуально не турбувала кількість сповіщень. І цей ERR й буде продовжувати падати з виключеннями на періоди гучних новин. Сподіваюсь, в нас буде величезний привід, коли пересилання новин з новинних телеграм-каналів будуть на рівні лютого й весни 2022.

Але загалом у майбутньому створиться така ситуація, що телеграм-ресурси будуть мати мільйонні аудиторії зі смішним рівнем переглядів. Ціна реклами в каналах, відповідно, відкотиться назад, адже торгувати її по цінам 2022 року з охопленням 25%, з якого активне 15-20% – це бізнес на рівні книг про те, як заробити мільйон.

На мою думку, виходом з цією ситуації для новинних телеграм-каналів могло б бути створення окремих інформаційних агентств, новинних корпорацій зі своїми програмами, ефірами, проєктами; 1 млн користувачів – неймовірно крута база для цього. Але ж ви розумієте, що щоб постити новини, які тобі надсилають часто твої ж користувачі в «запропоновані», не треба мати багато таланту, розуму й навичок (при всій повазі до дійсно приголомшливого успіху новинних тг), на відміну від виготовлення масштабних проєктів, для функціонування яких не обійтись пʼятьма людьми та їх ноутами.

Підписуйтесь на Telegram та YouTube-канал Офісу 51.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Офіс 51
Офіс 51@office51

Політика і навколо неї.

74Прочитань
2Автори
0Читачі
На Друкарні з 14 серпня

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається