Як відкрити бізнес із доставки їжі у 2024 році

Зміст

Ділові видання рік від року констатують небувале зростання сегмента доставки готової їжі. Причина не тільки в пандемії, а й зміні звичок покупців. Це затребувана послуга і дуже конкурентний ринок. Запустити по-справжньому успішний бізнес з нуля вдається одиницям. Однак негативні приклади не зупиняють ентузіастів - і це чудово. Бізнес розвиває гастрономічну культуру і мріє нагодувати всіх.

Покрокова інструкція з відкриття бізнесу з доставки їжі

Вибір місця

Приміщення. Прохідність ролі не відіграє, куди важливіша транспортна доступність. Спочатку вам буде хотітися охопити відразу все місто і найближчі до нього приміські селища. Якщо населений пункт невеликий, можливо, затія вдасться. Але краще все ж обирати місце неподалік від низки густонаселених районів і доставляти насамперед у них.

Складно відкриватися на перших поверхах житлових будинків. З одного боку, так ви можете додати собі випадкових клієнтів, які йшли повз, побачили, а потім повернулися і взяли замовлення на винос. Але це не окупає потенційних ризиків від конфліктів із мешканцями. Вони скаржитимуться на запахи, звинувачуватимуть ваш бізнес у тому, що привів тарганів у їхній дім - це, до речі, реальна проблема. Якщо є можливість узяти в оренду площі в окремій або офісній будівлі, краще так і вчинити.

Важливий технічний стан мережі. Стара проводка не витримає інтенсивну роботу великої кількості електроприладів.

Не забудьте укласти довгостроковий договір з орендодавцем і виторгувати якомога вигідніші для себе умови. З можливістю відстрочки платежів без штрафів і санкцій до власника в разі дострокового "виселення" орендаря.

Замовлення обладнання

В ідеалі вам потрібно знайти досвідченого шефа, який сам складе список того, що йому буде потрібно для роботи. Домашня кухонна техніка не витримає темпів і обсягів приготування їжі в масштабах бізнесу. Тому використовуйте професійне обладнання.

Помилка купувати самому і навмання. Дешевше буде шукати кожну ложку, плиту і каструлю окремо. Але витрати сил і часу дуже складно конвертувати в реальну економію. Дорожче, але надійніше купити обладнання у професійних постачальників b2b. Там можуть проконсультувати, але головне, що готові швидко міняти за гарантією техніку, що вийшла з ладу. Іноді навіть не розбираючись у причинах. Деяким фірмам важливіше зберегти вас як лояльного клієнта і просто дати новий товар без зволікань, - каже співвласник служби доставки готової їжі.

Ще одна порада - спробувати знайти прогорілий аналогічний бізнес і викупити їхнє обладнання. Воно може бути зовсім новим, оскільки за статистикою в перший рік роботи дуже багато компаній закриваються.

З точки зору витрат на обладнання вигідніше відкривати доставку суші та ролів. Потрібна пара рисовок, набір ножів і контейнерів для зберігання продукції. Якщо додати гарячі або запечені роли, то знадобиться ще піч або сковорода. Для піци потрібна особлива піч, а для приготування домашніх або європейських ресторанних страв великий набір посуду і кухонного начиння.

Купівля витратних матеріалів

Головний розхідник, якому варто приділити підвищену увагу, - упаковка. Якою б правильною не була ваша піца, якщо коробка розмокне від спеки в дорозі, клієнт вдруге її не замовить. Контейнери для супів мають герметично закриватися, а якщо їх відправляти гарячими, то пара не повинна вибивати кришку. Благо в Україні зараз маса компаній, які виробляють всілякі види упаковок для готової їжі. Не купуйте велику партію разом - тестуйте.

Витрачатися доведеться на витратні матеріали для роботи кухні: губки, мийні засоби, шапочки, рукавички, робочий одяг персоналу. Якщо у доставки є власний парк техніки (самокати, велосипеди), потрібно мати під рукою базовий набір інструментів, якими кур'єр може підкачати колесо, підтягнути ланцюг. За наявності машин заздалегідь придивіться до майстерні, в якій швидко зможуть повернути робочу конячку до ладу.

Найм персоналу

Щоб організувати доставку їжі будуть потрібні співробітники. Можна відкривати нові позиції і збільшувати кількість працівників у міру масштабування бізнесу.

Кур'єри

У реаліях сучасного світу це чи не співробітник №1. На кур'єрів величезний попит. Гіганти індустрії та мережеві доставки б'ються за робочу силу: вони пропонують зарплати вищі за середні по ринку, бонуси та інші мотивації. Битися з ними важко, але ви можете дати те, чого не можуть дозволити собі великі компанії - більш трепетне ставлення.

Людина замовляє їжу вже голодною і важливо максимально швидко закрити її потребу. Тому шукайте кур'єрів із транспортом або готуйтеся інвестувати в машину, велосипеди тощо.

Кухарі та їхні помічники

Потрібно мінімум два кухарі, які зможуть працювати позмінно. Якщо обсяг замовлень збільшився так, що шеф не справляється, доцільно найняти помічників. Оскільки середньостатистичний оптимальний час доставки їжі становить 60 хвилин, то важливо, щоб страву співробітники готували за 15, максимум 20 хвилин.

Адміністратор

Необов'язкова на перших етапах запуску людина. Однак надалі грамотний управлінець позбавить вас від повсякденної метушні з документами, візьме на себе відповідальність у роботі зі зверненнями клієнтів.

Менеджер із продажів

Шукати його має сенс у разі роботи з вузьким сегментом аудиторії. Наприклад, доставка правильного харчування для спортсменів або організації харчування офісів.

Маркетолог, таргетолог, SММщик

Фахівці з реклами та інтернет-комунікацій збільшать ваші продажі. На перших порах, можливо, ви самі виконаєте їхні завдання. Але для розширення охоплення і вибудовування грамотної рекламної кампанії без фахівця (-ів) не обійтися.

Прибиральник

Можна зобов'язати робити прибирання помічника кухаря. Але завжди краще, коли кожен зайнятий своєю справою і не відволікається на рутину.

Як залучити перших клієнтів

Акції

1+1, безкоштовна доставка за певної суми замовлення, піца або роли в подарунок, промокоди на наступне замовлення. Це робоча стратегія, на якій деякі доставки їжі "паразитують" нескінченно. Основна проблема в тому, що реальна акція із залучення клієнтів не може довгий час бути збитковою для компанії. Відповідно потрібно в чомусь утискатися, змінювати рецептуру, що позначиться на якості.

Купони

Сайти-купонатори досі працюють і процвітають, особливо в невеликих містах. Розрахунок на те, що клієнту так сподобається ваша їжа, що потім він замовить її без жодної знижки. На жаль, це рідко працює. Тому на купонатори часто виставляють фейкові акції, штучно завищуючи ціну. Така собі бізнес-хитрість, яка тим не менш може працювати.

Сезонний попит

Другу половину весни та влітку замовлень буде менше. Особливо у великому місті. У них люди люблять гуляти і не проти вибратися з дому, щоб десь пообідати. Натомість пізньої осені та взимку попит на доставку зростає. Використовуйте цю хитрість, коли будете відкривати бізнес.

Блогери

Шукайте міських лідерів думок. Але не найтоповіших, а з середньою аудиторією. Це може бути інфлюенсер, інстаграм якого читають лише тисяча людей, але реальних. До того ж із ними простіше домовитися на промо-пост не за гроші, а за їжу. Сміливим і сильним рішенням буде пропозиція написати у себе чесний відгук за підсумком дегустації.

Агрегатори

Різноманітні великі та локальні проєкти. З плюсів - величезна аудиторія, з мінусів - серйозні комісії, які досягають 30-40% від вартості замовлення.

Відгуки в соцмережах

Шукайте групи міських районів, а також спільноти, присвячені місцевому громадському харчуванню. Можна попросити друзів, знайомих залишити пост із розряду: "Побачила рекламу доставки X. Хто-небудь пробував?". А потім залишити кілька ненав'язливих позитивних відгуків.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Заробіток. Крипта
Бізнес. Заробіток. Крипта@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

453KПрочитань
11Автори
386Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Voziy.com

Вам також сподобається