Як відкрити мотузковий парк

Зміст

Актуальність і переваги бізнес-ідеї

Оскільки поняття багатьом незнайоме, для початку розберемося, що ж це таке? Мотузкове містечко - це атракціон, який створений з одного основного матеріалу, мотузки. Воно являє собою канати, гойдалки, тарзанки, сходи, дороги і ще багато різних конструкцій, якими можна пересуватися. На перший погляд, підкорення такої смуги перешкод може здатися простим і цікавим, хіба що дітям. Проте хто хоч раз спробував підкорити мотузкові лабіринти, повертаються сюди знову і знову.

Мотузковий парк - це розвага для дорослих і дітей. Малюків і підлітків, звісно, захопити буде простіше. Вони, тільки-но побачивши сходи й тарзанки, вже захочуть підкорити лабіринт і покататися. Якщо врахувати, що альтернативи такому виду відпочинку зараз у містах практично немає, то ідеї такого бізнесу обіцяють бути прибутковими.

Мотузкове містечко може бути двох типів:

  • Відкрите, призначене для експлуатації на відкритому повітрі.

  • Закрите, яке можна встановити в приміщенні.

Закритий атракціон має одну велику перевагу: займатися в ньому можна цілий рік. Відкриті майданчики можна розглядати як цікаві ідеї для літнього або іншого сезонного бізнесу. Вони будуть популярні особливо серед юних відвідувачів.

На відкритому повітрі атракціон встановлюється серед дерев на природі, а отже, тут присутній дух пригод і авантюризму. Як ідеї мало витратного бізнесу, на нього також можна звернути увагу. На природному майданчику не потрібно витрачатися на електроенергію і кондиціонування приміщення. За підрахунками фахівців, у звичайному обласному центрі такі цікаві ідеї окупляться за два сезони, а якщо містечко курортне чи туристичний центр, то для окупності бізнесу достатньо одного року.

Покроковий план відкриття мотузкового парку

Починати створювати мотузковий парк потрібно в такій послідовності:

  1. Орендуємо майданчик для будівництва. Найкраще підійде ділянка землі в міському парку відпочинку. Люди туди приходять постійно, а отже, інтерес до нового атракціону вже гарантований.

  2. Закуповуємо або виготовляємо обладнання. Зводиться мотузковий парк у середньому за 4 тижні. Виробники пропонують близько 82 перешкод, які підприємець може вибрати спільно з проектувальниками. Подібний атракціон може бути виконаний за 4 основними проектами. Розрізняються вони насамперед складністю і висотою. Так, для дітей до 5 років перешкоди обладнують на висоті не більше 0,5 м, для дітей до 7 років - від 2 до 3 метрів. До 14 років підлітки можуть займатися на 7-ми метровій висоті, а для людей, старших за цей вік, будують повноцінний мотузковий парк, що знаходиться над землею на висоті 10-12 метрів. Комплекс перешкод на атракціоні розташований від легких до складних, а закінчують шлях мандрівники спуском на ролику. Це найбільш захоплива його частина.

  3. Підбираємо персонал. Люди, які працюють із клієнтами, повинні мати спортивну підготовку та вміти інструктувати інших із питань правильного переміщення та безпеки на атракціоні «мотузкове містечко». У нічний час конструкції має охороняти сторож. Роль білетера, менеджера та адміністратора може виконувати сам підприємець.

  4. Закуповуємо страхувальне спорядження. Оскільки, як ми вже встигли переконатися, люди проходять траси на висоті до 12 м, то наявність страховки на атракціоні обов'язкова. Особливо потрібно подбати про дітей, чиї дії часом передбачити досить важко.

Скільки грошей потрібно для відкриття мотузкового парку?

І тепер головне питання, яке цікавить кожного підприємця: скільки ж коштують такі цікаві та захопливі ідеї для бізнесу? Якщо брати для початку невелику площу, наприклад 300-500 кв.м., то для її облаштування достатньо буде 150 тис. гривень. Земельна ділянка в один гектар, обладнана як мотузкове містечко, обійдеться підприємцю в 500 000 гривень. Будівництво атракціону в приміщенні збільшить витрати в середньому на 30%.

Як бачимо, цей бізнес можна почати з капіталовкладень, наявних у підприємця. Жодних обмежень за розмірами і наповненням цей атракціон не має. Головне, щоб було зручно клієнтам, і вони відвідували мотузкове містечко із задоволенням.

Покроковий план відкриття мотузкового парку

Заклад може бути розміщено в будівлі або на вулиці, ближче до потоку людей або до готових парків розваг іншого типу. Є величезна перевага атракціону в приміщенні - незалежність від сезону або погодних умов. Але у парку на вулиці теж багато плюсів: свіже повітря, відпочинок на природі, що зі свого боку приваблює клієнтів.

Зареєструвавши бізнес і отримавши всі необхідні дозволи, можна приступити до будівництва мотузкового парку. Для зведення парку на вулиці необхідно провести екологічну експертизу території. Провести аналіз здоров'я дерев, звернутися до екологів, які визначать категорію придатності дерева.

Для парку в будівлі потрібно знайти придатне приміщення. Висота стель не менше 4-х, але не більше 6-и метрів і площею близько 500 кв. м. Розташування - у центральних районах, спальних районах - скрізь, куди може без проблем дістатися велика кількість відвідувачів. Обладнати парк можна за допомогою фахівців або самому. Потрібно зробити кілька маршрутів для проходження: для дітей, дорослих і професіоналів.

Після цього потрібно закупити спеціалізоване обладнання та різні пристосування - мотузки, кріплення, засоби монтажу. Для безпеки відвідувачів, економити не потрібно. Для такого закладу достатньо 3 - 4 співробітників. Роль керівника на старті можна взяти на себе. Також знадобляться: охоронець (стежити за парком у неробочий час), менеджер із роботи з клієнтами, інструктор-альпініст (навчання клієнтів і огляд обладнання). Для досягнення швидкого результату необхідно організувати якісну рекламу і розкрутку свого закладу.

Під час організації подібного бізнесу не варто нехтувати страховкою, оскільки в подібних атракціонах завжди присутня частка ризику для життя і здоров'я відвідувачів. Щоб максимально убезпечити всіх відвідувачів мотузкового парку, знадобиться організувати індивідуальну страховку кожного клієнта. Це призведе до невеликого підвищення ціни на квиток, але воно того варте - і ви, і відвідувачі парку почуватимуться набагато впевненіше і спокійніше.

Скільки потрібно грошей для відкриття мотузкового парку

Основні витрати для відкриття мотузкового парку такі:

  • витратні матеріали на будівництво та організацію маршрутів - близько 600 тис. гривень;

  • оформлення всіх документів і сплата податків - від 10 тисяч гривень;

  • на рекламу і персонал - від 180 тисяч гривень;

  • оренда землі (якщо вона не приватизована) - від 50 тисяч гривень.

Для вирішення всіх організаційних питань і відкриття мотузкового парку знадобиться в середньому 900 тис. гривень.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

765.6KПрочитань
11Автори
581Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається