Відкриття бізнесу з прокату автомобілів преміум-класу потребує серйозних капіталовкладень, однак за умови вдалого вибору місця та ефективної реклами окуповується досить швидко.

З чого почати?

Найважливіше при відкритті автопрокату преміум-класу - вибрати відповідне місце. Спочатку аналізуємо, на яку цільову аудиторію орієнтований цей бізнес. Автомобіль орендують у таких випадках:

  • за відсутності власної машини,

  • у поїздках (відрядженнях чи подорожах),

  • аби "протестувати" або "познайомитися" з авто.

Якщо клієнт хоче орендувати саме автомобіль преміум-класу в таких ситуаціях, то в усіх трьох випадках йдеться про забезпечених людей. Відповідно, такий бізнес має потенціал у містах з високим рівнем життя, великою часткою великого бізнесу та на модних курортах.

Наприклад, у Києві, Одесі, Львові. Одеса може бути ідеальним прикладом такого міста: це популярний курорт, який приваблює заможних туристів. Щороку в Одесі відбуваються такі престижні заходи, як "Міжнародний морський фестиваль" та "Фестиваль бізнес-яхт".

Наступний крок - це створення автопарку.

Необхідно обрати конкретні моделі автомобілів, кількість, необхідну для початку бізнесу, а також спосіб їх придбання. Вигідним рішенням для прокатної компанії є лізинг автомобілів, тобто етапне придбання автомобіля.

Зазвичай схема автолізингу виглядає так: клієнт робить початковий внесок у розмірі 20-25% від вартості автомобіля, а потім здійснює щомісячні платежі в розмірі не більше 3% від вартості автомобіля. Після закінчення терміну лізингу (зазвичай не менше 12 місяців, у середньому 24 місяці або більше) клієнт може викупити автомобіль, виплачуючи його повну вартість, або повернути його лізинговій компанії. З огляду на високу вартість автомобілів преміум-класу (від 1 млн гривень), лізинг є найкращим варіантом для відкриття компанії з прокату.

Розрахунки

Стартові інвестиції включають початкові внески за лізингом автомобілів, страхування, обладнання автомобілів додатковим обладнанням (наприклад, системою відстеження), витрати на створення якісного веб-сайту.

Основні ризики в прокатному бізнесі - аварії та крадіжки. Для мінімізації ризиків необхідно обов'язково застрахувати всі автомобілі, які видаються в прокат. Звичайна вартість страхування становить приблизно 5-6% від вартості автомобіля на рік. Додатковими заходами можуть бути встановлення системи відстеження, яка, будучи добре прихованою, може запобігти крадіжкам, або сповістити, якщо клієнт порушить умови договору (наприклад, територіальні обмеження).

Оптимальний автопарк для початку бізнесу - 10 автомобілів. Таким чином, стартові інвестиції складаються з наступного:

  • Початкові внески за лізингом: 10 x 500,000 грн (25% від середньої вартості автомобіля в 2 млн грн) = 5 млн грн

  • Страхування: 10 x 100,000 грн = 1 млн грн

  • Додаткове обладнання: 10 x 10,000 грн = 100,000 грн

  • Веб-сайт: 100,000 грн

Всього: 6,200,000 грн

Щодо щомісячних витрат, варто врахувати наступні пункти:

Лізингові платежі за автомобілі. Тобто сума щомісячних лізингових виплат за всіма автомобілями, взятими в лізинг.

При середній вартості автомобіля в 2 млн грн, витрати на цю статтю складуть: 10 х 60,000 грн = 600,000 грн

Оренда приміщення.

Вам буде потрібен офіс, де представники компанії можуть приймати клієнтів, розповідати про послуги, обговорювати умови договору, а також місце для паркування автомобілів, можна орендувати місця на парковці або цілий гараж, головне - відносна територіальна близькість до офісу.

  • Малий офіс + гараж або паркові місця: 100,000 грн

Реклама.

На початковому етапі реклама має бути важливим аспектом витрат, оскільки залучення клієнтів і створення репутації є одним з перших завдань, адже дохід залежить від клієнтів: 100,000 грн

  • Техобслуговування (1 раз на рік), ремонт і мийка автомобілів: 20,000 грн

  • Зарплата персоналу (3 людини): 180,000 грн

Всього: 1,900,000 грн

Доходи

Ціна прокату елітного автомобіля починається від 10 тис. грн на добу, отже, при хорошій завантаженості (20-25 днів на місяць, тобто 70-80%), один автомобіль може приносити від 200 тис. грн на місяць.

Всього: 10 x 200,000 грн = 2 млн грн

Ринок прокату в Україні розвивається, тому за умови вдалого вибору місця і ефективного управління компанією, витрати на відкриття прокатної компанії можуть окупитися приблизно через 3 роки.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

612.7KПрочитань
11Автори
459Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається