Значення авторського права для підприємців в соціальних мережах

📲Про переваги соціальних мереж не говорить хіба що лінивий. А все тому, що Instagram, Facebook, YouTube, TikTok та інші онлайн-платформи вже давно стали потужним маркетинговим інструментом для підвищення впізнаваності бренду, збільшення конверсії, а отже – продажів.

🌅Водночас потрібно звертати увагу на контент, який використовується, аби заохотити покупців. Якщо це власні тексти й фото чи відео, то можна перейматися тільки їхньою якістю та тим, як вони працюють. Якщо ж ці матеріалі взяті на просторах інтернету, то тут може виникнути питання щодо захисту авторських прав, на які потрібно зважати, аби не потрапити в неприємну ситуацію, зокрема сплати за порушення таких прав.

📸З аналізу умов використання соцмереж випливає, що користувачі мають право публікувати той контент (фотографії, ілюстрації, відеоролики, тексти, логотипи чи маркування відомих брендів), який вони створили самостійно, або якими мають право поділитися, заздалегідь отримавши дозвіл від законного автора або правовласника.

🧑‍⚖️Якщо ви знайшли контент у мережі Інтернет, опублікували його без дозволу у своєму профілі під власним ім’ям, або використали з рекламною метою, ви стали порушником авторських прав інших осіб.

Які наслідки використання чужого контенту

📍Зазвичай, платформи швидко реагують на подібні випадки та видаляють контент, який порушує авторські права за скаргою законного автора або правовласника.

📌Будьте особливо обережні з використанням логотипів, маркування чи персонажів всевітньо-відомих брендів. Отримання комерційної вигоди за рахунок їхньої відомості чи нематеріальних активів може спровокувати у власників зворотну реакцію. Наприклад, вашу діяльність на онлайн-платформах електронної комерції можуть заблокувати або обмежити доступ до ваших акаунтів.

Чому потрібна попередня перевірка та реєстрація торговельної марки (ТМ) для використання онлайн 

🤔Уявіть собі ситуацію, ви успішний підприємець, займаєтеся власним виробництвом і продажем косметики, одягу або будь-якої іншої продукції в Instagram. Продажі йдуть вгору, замовників із кожним днем стає все більше. Але ви дізнаєтеся, що конкуренти почали виробляти аналогічні товари під такою самою назвою. Не складно уявити вашу реакцію, чи не так?!

™️Ще гіршою стає ситуація, коли позначення, під яким ви працюєте далеко не перший рік, уже зареєстрували на себе ваші конкуренти. У такому разі спочатку ризикуєте отримати лист-претензію від власників свідоцтва на зареєстровану ТМ, а потім – опинитися в суді.

Торік представники компанії Ілона Маска SpaceX подали позов до суду на українську компанію «Старлінк» із вимогою, щоб українці віддали на їх користь ТМ «StarLink», яку вони зареєстрували на себе ще 2011 року. Український суд відмовив у задоволенні позову, бо українська компанія почала використовувати цю назву ще задовго до появи послуг супутникового інтернету від SpaceX.

Як захиститися від претензій щодо використання однакової або схожої назви 

💡Останнім часом стає доволі поширеною практика звернення з претензією до власників акаунтів у соціальних мережах, котрі порушують права власників зареєстрованих ТМ і використовують у своїй комерційній діяльності таку саму назву (або схожу).

Якщо ви опинилися в такій ситуації, у вас є декілька шляхів її вирішення:

✔️робити ребрендинг;

✔️спробувати домовитися та отримати дозвіл (ліцензію) на використання ТМ;

✔️подати позов до суду, попередньо оцінивши шанси на успіх, бо вони є далеко на завжди.

❗️Саме тому, якщо ви плануєте працювати на довгострокову перспективу – реєстрація ТМ буде гарною вашою інвестицією. Спойлер: обійдеться вам значно дешевше.

📈Розумійте ризики та знаходьте вигідні можливості разом із єІнвест!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

4.2KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається