Бізнес-план для чайників

Відкрити власну справу з кожним днем все простіше, і ти напевно про це вже думав. Щоб прикинути перспективи свого бізнесу, тобі потрібен швидкий, і водночас достовірний спосіб порахувати витрати і прибуток. Є такий спосіб.

Підписуйтесь на телеграм-канал

Думаємо про витрати

Завдання номер один. Достовірно виписати витрати, стартові та щомісячні.

Це дуже просто. Стартові витрати - це гроші, які ти вкладаєш один раз на початку свого бізнесу. Наприклад, купівля меблів, ремонт приміщення і статутний фонд - це все стартові витрати. Чого ще не забути:

  • юридичні послуги (реєстрація підприємства, консультації тощо)

  • перша оренда та ремонт приміщення

  • меблі, комп'ютери + ПЗ, обладнання, комунікації, канцелярія

  • транспортні витрати

  • представницькі витрати (обіди з потрібними людьми, новий мобільник)

  • маркетингові витрати (реклама і поліграфія)

  • кадрові витрати (пошук людей)

Виписувати суми потрібно настільки детально, щоб ти сам у них вірив. Скажімо, уникай писати "приблизно $5,000" у графу "меблі". Це недостовірно і, строго кажучи, це не цифра. До інвестора не прийдеш зі словами "мені потрібно приблизно $14,000". Склади кілька типових конфігурацій робочих місць і порахуй вартість кожного. Проте цілком достатньо вписати в статтю "канцелярія", наприклад, $50, тому що ця цифра виглядає достовірною для невеликого офісу. Здоровий глузд тут - найкращий порадник.

Щоб обдурити своє творче мислення і не дати йому в цьому процесі полетіти в ілюзорний світ, зроби так. Спочатку випиши список витратних статей (меблі, комп'ютери тощо) якомога докладніше, і тільки потім берися за їх заповнення цифрами. По-перше, так ти переможеш страх білого аркуша. По-друге, ти ще не будеш бачити наростаючої суми, і не буде несвідомого страху перед виписуванням чергової витратної статті. Типу, "я боюся, цифра наближається до великої, я краще сам від себе приховаю що мені ще потрібні гроші..."

Пам'ятай - практично будь-які витрати піддаються оптимізації, нерідко вельми помітній, і ти обов'язково займешся цим пізніше. Пиши все.

Які суми писати у витратні статті? Реальні! Категорично не можна занижувати витрати щодо того, що є реально на ринку, це табу. Ти не маєш права планувати винайняти офісну квартиру за $100/місяць, розраховуючи на везіння або намагаючись зменшити кошторис. Якщо у твоєму регіоні офісна квартира коштує $400/місяць - пиши $450, пам'ятаючи про комунальні послуги! Також уникай завищувати цифри, хоча ось із цим простіше - буде що потім оптимізувати.

Щоб адекватно оцінити стартові витрати, тобі потрібно уточнити всі цифри. Не бери їх із голови, нехай уся інформація про суми має своє джерело - телефонний дзвінок або прайс-лист.

Розписування стартових витрат займає кілька днів.

Завдання номер два. Щомісячні витрати. Ось типові статті:

  • зарплати за кожною посадою (зарплатний фонд)

  • оренда офісу

  • комунікації

  • юридичні послуги

  • представницькі витрати

  • податки

  • фонд на непередбачені витрати (резервний фонд)

Роби так само - спочатку випиши статті, а потім заповни їх цифрами.

Детальніше про зарплати. Уникай називати людей по іменах у бізнес-плані. Людина в бізнесі виконує функцію, а не фігурує сама по собі. І зарплата виплачується не Васі Пупкіну, а програмісту чи водієві. Зарплати теж слід уточнювати за біржами праці, а не вигадувати. Деякі посади отримують не тільки фіксовану ставку, а й відсоток із продажів. Ми це розглянемо пізніше.

Обов'язково плануй неприємності! Тут я маю на увазі фонд на непередбачувані витрати, вони обов'язково будуть. Дуже часто виникає бажання "оптимізувати" цей фонд, але робити цього категорично не можна. Немає нічого неприємнішого за ситуацію, коли виникає термінова потреба в грошах, а їх немає. Нерідко бізнес-початківець серйозно страждає через дефіцит буквально мізерних грошей. Якщо все буде добре, то резервний фонд буде поступово накопичуватися, а потім і приносити відсотки в банку. Але все добре не буде, я обіцяю.

Резервний фонд можна наповнювати по-різному. Популярний варіант - зараховувати в цей фонд % від усього прибутку (5-10%). Інший варіант - вести його як окрему витрату з фіксованою щомісячною сумою відрахувань.

Витрати добре друкувати на папірці і носити цей папірець із собою в кафе. Менше ніж за тиждень ти з друзями зможеш досить непогано оптимізувати витратну частину.

Думаємо в таблицях

Завдання номер три. Порахувати ці цифри в електронних таблицях. Насправді, тут фігурують елементарні формули і навчитися малювати бізнес-план - дуже просто. Один раз ти зрозумієш, як це робиться - і зможеш прикидати будь-які сценарії, навіть якщо ти ніколи не користувався цими програмами.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Заробіток. Крипта
Бізнес. Заробіток. Крипта@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

453.5KПрочитань
11Автори
386Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається