Бренд і брендинг: що це таке та яка користь для бізнесу

Зміст

Бренд — це більше, ніж просто логотип чи назва компанії. Це сукупність вражень, які люди отримують про продукт, послугу, компанію або особистість. Створюючи бренд компанії, ми визначаємо її ідентичність, цінності, стиль та способи комунікації з клієнтами. 

Приєднуйтесь до нашої Безкоштовної Школи Бізнесу в Telegram.

Брендинг — це стратегічний процес формування, розвитку і управління брендом з метою створення унікального образу компанії на ринку. Він допомагає підвищити впізнаваність бізнесу, залучити увагу споживачів і забезпечити конкурентну перевагу.

Більшість найвідоміших компаній у світі змогли досягти успіху завдяки формуванню та підтримки сильного бренду. Наприклад, Apple, Google, McDonald’s, Nike — лише однієї назви достатньо, щоб людина згадала про переваги певної продукції.

Мета брендингу

Мета брендингу полягає в створенні сильного та цінного образу бренду, який забезпечить йому конкурентну перевагу на ринку. До основних цілей можна віднести:

  • підвищення впізнаваності;

  • створення довіри;

  • формування ідентичності;

  • стимулювання продажів.

Завдання брендингу

Якщо мета брендингу визначає результат, який бажає досягти компанія, то завдання брендингу — ключові етапи, які допоможуть досягти цілі. До них можна віднести:

  1. Розробка брендингової стратегії.

  2. Підкреслення ідентичності та індивідуальності бренду. 

  3. Визначення способів комунікації зі споживачами.

  4. Управління репутацією.

  5. Формування цінності бренду та його товарів/послуг.

  6. Створення емоційного зв’язку споживачів з брендом.

Яким компаніям потрібно працювати над брендингом?

Якщо для великих компаній створення власного унікального бренду — обов’язкова умова для досягнення успіху, то для маленьких і вузькоспеціалізованих бізнесів це рішення є опціональним. Часто аудиторія таких компаній більше зацікавлена у якості та функціональній складовій продукції, ніж у філософії чи унікальності того чи іншого бренду.

Натомість управління брендом допомагає:

  • підвищити впізнаваність серед споживачів;

  • збільшити конкурентну перевагу;

  • покращити репутацію і рівень довіри;

  • збільшити кількість рекомендацій від клієнтів;

  • залучати співробітників, які бажають працювати в авторитетних компаніях;

  • знаходити партнерів.

Різновиди брендингу

Залежно від ситуацій, коли застосовується брендинг, його можна розділити на декілька видів. Далі розглянемо кожен з типів.

Персональний брендинг

Персональний брендинг — це процес створення іміджу особистості з метою підвищення її впізнаваності, авторитету та впливу в конкретній галузі або серед певної аудиторії. Основна ідея полягає в тому, щоб розглядати себе як бренд і будувати свою унікальну ідентичність, яка відрізняється від інших та привертає увагу.

Персональний брендинг може бути корисним для фахівців, підприємців, авторів, тренерів, артистів та будь-яких інших осіб, які бажають підвищити свою видимість та вплив у вибраній сфері. Яскравий приклад людей з сильним особистим брендом — українські блогери, такі як Альона Венум, Саша Бо, Дар’я Квіткова та інші.

Корпоративний брендинг

Брендинг компанії означає розвиток внутрішньої культури, філософії та місії компанії, де співробітники відчувають себе важливими членами команди, які приносять користь і відображають цінності організації. Це також означає пошук кваліфікованих кандидатів, які допоможуть створити інноваційні продукти.

Хорошим прикладом корпоративного брендингу є кадрова політика Google, де створено спеціальне містечко на території комплексу з кінотеатром, кафе та ігровими майданчиками для стимулювання ідей та натхнення співробітників. Компанія привертає нових працівників шляхом активного позиціювання себе на ринку, створення новаторських рішень у світі IT та надання можливостей для освіти та розвитку.

Політичний брендинг

Політичний брендинг передбачає створення іміджу політичного діяча, партії або руху, який перегукується з бажаннями, цінностями та ідеями потенційних виборців. Його мета — залучення та утримання підтримки людей та створення позитивної репутації на політичній арені за короткий термін передвиборчої програми.

Товарний брендинг

Товарний брендинг важливий для позиціювання товару на ринку, залучення уваги споживачів і створення позитивного іміджу серед цільової аудиторії. Для цього створюється брендбук, до якого входять логотип, дизайн упаковки, цінність продукту. Це допомагає забезпечити високу конкурентоспроможність товару.

Географічний брендинг

Даний тип необхідний для створення позитивної репутації певної географічної локації — країни, регіону, міста або туристичного місця, — з метою її просування та позиціонування на ринку як привабливе місце для відвідування, інвестування або розвитку бізнесу. Він допомагає створити позитивний імідж та залучити увагу цільової аудиторії до потенційних можливостей, які пропонує дана географічна локація.

Брендинг послуг

Один із найскладніших для реалізації видів брендингу, адже споживачі не можуть оцінити якість послуги на фізичному рівні. Тому важливо зосередитися на висвітленні унікальних переваг пропозиції, яка виділятиме послугу серед інших подібних.

Брендинг у мистецтві

Брендинг у мистецтві — це процес створення та управління унікальним іміджем або ідентичністю мистецького твору, художника, галереї чи мистецького заходу з метою просування та позиціювання на ринку мистецтва. Сюди можна віднести й просування концертів і виставок.

З чого складаються бренд і брендинг?

До складу брендингу можна віднести декілька елементів:

  • Назва

Виконує важливі функції, такі як створення першого враження, відображення характеристик або цінностей. Назва повинна легко запам’ятовуватися та допомагати відрізняти товар від конкурентів. 

  • Логотип

Це графічне зображення або символ, який використовується для ідентифікації компанії, бренду, продукту або послуги. Він часто складається з унікального дизайну, тексту або комбінації обох, що відрізняється від інших і є візитною карткою бренду. Логотипи можуть бути використані на вебсайтах, рекламних матеріалах, упаковці товарів, одязі, підписах електронних листів та інших матеріалах.

  • Шрифти та колірна гама

Шрифти визначають стиль тексту та його візуальний вигляд. Вони використовуються для створення емоційного забарвлення в дизайні. Вибір шрифтів важливий для забезпечення зручності читання, створення єдності візуального стилю.

Кольори визначають атмосферу та «настрій» дизайну. Колірна гама може бути монохромною або складатися з кількох кольорів, що взаємодіють між собою. Кожен колір має своє значення та може викликати різні асоціації або відповідні враження у користувачів. 

Якщо шрифти та колірна гама використовуються грамотно та гармонійно, вони допомагають створити єдиний стиль для бренду, що сприяє підвищенню його впізнаваності та привертає увагу цільової аудиторії.

  • Зображення

Часто для брендингу використовують ілюстрації, фотографії та інші види зображень, щоб привернути увагу аудиторії, сформувати певне сприйняття або асоціацію, передати ключові повідомлення. Це також може включати створення маскота — персонажа-талісмана бренду.

  • Слоган

Це короткий, лаконічний вислів, який використовується для вираження основного повідомлення, ідеї або цінності бренду, продукту, компанії чи кампанії. Головна мета слогана – створити емоційний зв’язок з брендом або продуктом за допомогою влучних слів. Наприклад, слоган «Just Do It» від Nike чудово передає сенс активного способу життя та мотивацію до досягнень.

  • Місія та філософія 

Місія компанії — це визначення цілей та основної мети існування організації, яка відображає цінності та прагнення бізнесу, його відношення до клієнтів, співробітників. Вона транслює, що саме робить компанія, кого обслуговує, яким чином і для чого.

Натомість філософія компанії — це система переконань, цінностей та підходів, яка визначає її культуру та спосіб діяльності. Може включати такі елементи, як ставлення до якості продукту чи послуги, розвитку та соціальної відповідальності.

 

Ключові етапи брендингу

Робота над брендингом — це постійний процес підтримки сталого образу бренду в очах цільової аудиторії. Його створення та розвиток складається з декількох ключових етапів:

1. Аналіз ринку та формування брифу

Дослідження ринку включає збір даних про його обсяг, розвиток, тренди, потреби споживачів, цільову аудиторію та конкурентне середовище. Зібрана інформація дозволяє визначити можливості або загрози, які впливають на бренд, а також конкурентні переваги та слабкі сторони. Часто на цьому етапі формується шлях клієнта та воронка продажів.

Для глибшого дослідження рекомендується провести опитування серед споживачів, яке допоможе виявити їхнє бачення продукту чи компанії. Це допоможе зрозуміти, в якому напрямку рухатися для укріплення певного образу, або, навпаки, створення нового іміджу серед клієнтів.

На цьому етапі варто сформувати технічне завдання. Воно використовується в якості посібника для виконавців, таких як маркетологи, дизайнери або рекламні агентства, для розробки стратегії та матеріалів з брендингу.

2. Розробка позиціювання та концепції

На основі зібраних даних про ринок створюється унікальне позиціювання бренду, яке відрізнятиме його серед конкурентів і знаходитиме відгук у цільової аудиторії. 

Сформувавши позиціювання, бренд може перейти до створення концепцій за допомогою креативних ідей з визначенням місії і філософії бренду, асоціацій, які продукт має викликати у споживачів, створенням дизайнерських рішень тощо.

3. Неймінг

На цьому етапі обирається найкращий варіант назви, яка відповідає цілям, та концепції бренду, відгукується цільовій аудиторії. У цей час проводиться перевірка на доступність доменних імен, а також на унікальність назви відносно конкурентів та правових аспектів.

4. Розробка дизайну та айдентики

Це етап створення візуального образу бренду, який включає розробку логотипа, колірної гами, шрифтів та інших елементів, що визначають його унікальність та відповідають його цілям і цінностям. 

5. Створення брендбуку і гайдлайну

Усі матеріали, створені під час брендингу, додаються у спеціальні документи:

  1. Брендбук транслює інформацію про всі атрибути бренду. Його завдання — систематизувати інформацію про позиціювання та відмінності бренду.

  2. Гайдлайн — посібник, в якому визначені коректні та неприпустимі варіанти використання логотипа та інших елементів дизайну.

6. Створення каналів комунікацій

Процес визначення та розвитку способів спілкування з цільовою аудиторією. Це можуть бути соціальні медіа, електронна пошта, блоги, вебсайт, традиційні ЗМІ, виставки та події тощо.

7. Оцінювання ефективності брендингу

Визначення та аналіз результатів стратегії брендингу щодо виконання цілей та досягнення поставлених результатів. Для цього проводиться робота з різними метриками — Google Analytics, дані наскрізної аналітики тощо.

8. Розвиток та підтримка

Після впровадження стратегії брендингу важливо продовжувати працювати над його розвитком і підтримкою. Ось кілька ключових аспектів подальшої роботи з брендом:

  1. Проводьте постійний моніторинг ефективності вашого брендингу за допомогою аналітичних інструментів і звітності. Аналізуйте дані та знаходьте нові можливості для покращення.

  2. Розробляйте і реалізовуйте ефективну контент-стратегію, яка відповідає цілям і цінностям вашого бренду. Створюйте цікавий, корисний та актуальний контент для вашої аудиторії.

  3. Будуйте активну взаємодію з вашою аудиторією через соціальні медіа, вебсайт, електронну пошту та інші канали комунікації. Слухайте їхні потреби та зворотний зв’язок і відповідайте на них.

  4. Зберігайте автентичність у використанні візуальних та комунікаційних елементів бренду. Розвивайте і вдосконалюйте ідентичність бренду, адаптуючи її до змін в галузі та потреб вашої аудиторії.

  5. Будьте гнучкими та готовими до змін. Шукайте нові інноваційні способи розвитку вашого бренду та адаптації до вимог вашої аудиторії. 

Яких помилок брендингу слід уникати?

Розглянемо деякі розповсюдженні помилки, яких може припуститися кожен:

  1. Відсутність розуміння цілей бренду. Брендинг — це інструмент для досягнення мети, наприклад, демонстрація цінності продукти чи формування певного іміджу компанії. Якщо на початку свого шляху ви не розумієте, яких цілей бажаєте досягти, то в майбутньому не отримаєте очікуваних результатів. 

  2. Неправильне планування. Розробка брендингу завжди починається з дослідження ринку. Отримавши цінні дані, сформулюйте план з етапів розробки брендингу і розбийте їх на задачі — це допоможе правильно орієнтуватися в процесі.

  3. Недостатній аналіз конкурентів. При недостатній кількості даних завжди є ризик створити щось подібне до інших. Тому важливо ретельно вивчити своїх конкурентів, щоб сформувати дійсно унікальний бренд. 

  4. Не врахування думки аудиторії. Пам’ятайте, що брендинг — це насамперед формування певного образу в очах клієнта. Тому важливо розуміти цінності та бажання цільової аудиторії. Використовуйте інформацію про споживачів, щоб створити продукт, який відповідатиме їхнім смакам і потребам.

  5. Нехтування юридичним захистом бренду. Недостатня увага до реєстрації та захисту інтелектуальної власності вашого бізнесу може призвести до того, що інші компанії використовуватимуть ваші ідеї та концепції без вашого дозволу. Без відповідних документів довести факт плагіату вкрай важко.

Приєднуйтесь до нашої Безкоштовної Школи Бізнесу в Telegram.

Висновки

Бренд — сукупність елементів, які формують образ компанії чи продукту, відображають їхні цінності, цілі та ставлення до клієнтів. Брендинг — це стратегічний процес створення та управління цим образом, який включає аналіз ринку, розробку стратегії, створення візуальної та комунікаційної ідентичності, а також підтримку та розвиток бренду надалі.

Успішний бренд і брендинг допомагають компаніям не лише вирізнятися на ринку, але й побудувати довгострокові відносини з клієнтами, створити лояльність та додаткову репутацію для бізнесу. Ці процеси вимагають уваги, часу та зусиль, але вони є важливими для успішного розвитку будь-якої компанії в сучасному конкурентному середовищі.

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ідеї для Вашого Бізнесу
Ідеї для Вашого Бізнесу@ua_bizidea

Канал №1 для підприємців

622Прочитань
1Автори
6Читачі
На Друкарні з 8 квітня

Більше від автора

  • Просування бізнесу у блогерів: вартість, формати співпраці та ефективність

    Співпраця з інфлюєнсерами дозволяє отримати доступ до їхніх лояльних онлайн-спільнот. Реклама у блогерів зазвичай виглядає органічно та не настирливо, що приносить кращі результати. Отож, якщо ви плануєте спрямувати свої зусилля та інвестиції у маркетинг впливу, ця стаття для вас

    Теми цього довгочиту:

    Маркетинг
  • 5 бюджетних ідей для літнього бізнесу

    Проведення екскурсій містом або країною влітку може бути вигідним та цікавим бізнесом. Якщо вам подобається відвідувати нові місця і спілкуватися з людьми, найімовірніше, ця ідея вас надихне.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • 5 популярних ідей онлайн-бізнесу

    Відкрити власний бізнес онлайн, частіше за все, набагато простіше: не треба витрачати кошти на оренду приміщень, можна працювати з клієнтами з усього світу й заробляти більше, адже споживачі все довше сидять онлайн.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається