Три речі, які варто зробити перед запуском бізнесу

Цей список далеко не вичерпний, але це фундаментальні речі, без яких шансів на успіх у бізнесі доволі мало.

1. Аналіз і планування

Людина – створіння соціальне та емоційне, але бізнес – це про математику та прорахунок. Дуже часто вам здається, що якась ідея геніальна, але вона чомусь не спрацьовує. Найімовірніше, ви пропустили стадію збору даних. Якщо ви не хочете аналізувати самостійно – найміть спеціаліста. Якщо ж готові зануритися, то ось кілька напрямків збору аналітики:

  • кількість запитів у Google та тренди там же;

  • кількість подібних бізнесів;

  • який розмір цих компаній і розмір сплачених податків (іноді це відкритті дані, за якими ви можете оцінити обсяг підприємства);

  • чи є варіант розширення та росту бізнесу;

  • який час окупності та які є ризики;

  • наявність персоналу для праці в цьому бізнесі;

  • можливість географічного розширення;

  • та ще багато-багато інших.

Після того як ви зібрали дані – треба планувати. Бізнес-план – точно знайомі вам слова, але якщо незнайомі, то в інтернеті дуже багато прикладів та інструкцій, як його створити. А от про що часто забувають, так це про план продажу. Ви маєте знати, скільки товару чи послуг ви мусите продавати щодня, щоб не збанкрутувати.

2. Унікальна торгова пропозиція

Друга важлива складова під час планування та аналізу – це зрозуміти свою УТП (унікальну торгову пропозицію). Можливо, ви перша сироварня у своєму місті або до свого сиру ви докладаєте сет конфітюрів чи власноруч зроблену листівку з побажаннями покупцям. Це може бути будь-що, що вигідно вирізнить вас серед інших компаній і створить міцний зв’язок із клієнтом.

3. Юрист і бухгалтер

Наразі відкрити ФОП й організувати електронний документообіг настільки просто, що, здається, можна робити це самостійно. Проте на початку не зайвим буде скористатися послугами юриста й бухгалтера. Чому?

  1. Якщо ви починаєте бізнес із партнером, то ці спеціалісти допоможуть описати та зафіксувати домовленості. Ніколи не робіть це на словах, бо спільний бізнес завжди змінює стосунки, і часто не в бік дружби. Коли у вас все описано юридичними інструментами – ви й ваш вклад захищені.

  2. Якщо ви отримали гроші від гранту – вам треба буде звітувати значно детальніше, ніж перед податковою. Потрібно буде збирати та певним чином зберігати первинну документацію, описувати всі процеси, вести багато комунікації з банком.

  3. Якщо попередні пункти не про вас – то те, що в момент запуску бізнесу ви маєте бути залучені в усі процеси й налагоджувати їх, це факт. А тепер уявіть, що вночі ви ще будете розгрібати платіжні доручення, накладні та вести табель кадрів. Воно вам не треба, повірте. Краще поспіть і швидше зрощуйте бізнес.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ідеї для Вашого Бізнесу
Ідеї для Вашого Бізнесу@ua_bizidea

Канал №1 для підприємців

8.3KПрочитань
1Автори
14Читачі
На Друкарні з 8 квітня

Більше від автора

  • Як залучити інвестора у свій стартап

    Ідея, наполегливість та інвестиції — ось три складові, які потрібні для успішного розвитку стартапу. Особливо на початкових стадіях. Враховуючи, що стартап відноситься до венчурних інвестицій і вважається ризиковою справою, не всі інвестори готові вкладатися.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • Як бізнесу використовувати swot-аналіз

    Сьогодні як ніколи важливо тверезо оцінювати свої сильні та слабкі сторони, щоб не потонути у конкурентному середовищі ринку.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • 30 TED виступів, які варто переглянути кожному підприємцю

    Якщо ви надумали організувати свій бізнес або масштабувати вже існуючий, пропонуємо вам переглянути ці виступи. В них можна знайти багато корисних порад і натхнення.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається