Пандемія коронавірусу, повномасштабне вторгнення, нестабільна економічна і фінансова ситуація спричинили складні умови для існування бізнесу. Сьогодні як ніколи важливо тверезо оцінювати свої сильні та слабкі сторони, щоб не потонути у конкурентному середовищі ринку. Давайте розбиратися, що таке SWOT-аналіз, для чого він потрібен і як його використовувати.

Матриця swot

Матриця SWOT або SWOT-аналіз — це інструмент стратегічного планування, що допомагає компанії оцінити свої слабкі та сильні сторони, потенційні можливості, а також загрози, пов’язані з роботою, конкуренцією та плануванням проєкту.

Під час проведення SWOT-аналізу аналізуються як внутрішні, так і зовнішні фактори впливу на бізнес і діяльність. Матриця SWOT у поєднанні з іншими управлінськими інструментами допоможе вам правильно використовувати свої переваги та досягати поставлених стратегічних цілей.

SWOT — це абревіатура, яка складається з чотирьох елементів. А саме:

  • S (Strengths) — це сильні сторони, тобто ті якості та характеристики вашого бізнесу, які дають йому порівняльну перевагу перед конкурентами. Це можуть бути як матеріальні ресурси (обладнання, фінансування тощо), так і нематеріальні (талановитий персонал, лояльність клієнтів, відмінна репутація).

  • W (Weaknesses) — слабкі сторони, які знижують здатність вашої організації досягати своїх цілей (наприклад, невмотивовані співробітники, відсутність чіткого бізнес-плану, брак ресурсів). АЛЕ, якщо ви вчасно зробите SWOT-аналіз і виявите слабкі сторони, то зможете швидко перетворити їх на сильні.

  • O (Opportunities) — це можливості, які компанія може використати для власного розвитку (наприклад, новий досвід або нові технології). Якщо під час SWOT-аналізу зможете їх визначити, то матимете можливість набагато ефективніше використовувати свої сильні сторони.

  • T (Threats) — це загрози або фактори, які не обов’язково залежать від самої компанії, але можуть завдати їй шкоди. SWOT-аналіз допомагає своєчасно виявити ці ризики та вжити запобіжних заходів. Таким чином, ви убезпечите компанію від загрози або мінімізуєте її наслідки.

Навіщо бізнесу потрібний

Ефективне використання ресурсів. Оскільки кожна компанія має обмежений запас ресурсів, вкрай важливо вміти ними правильно керувати. Зробити це можливо шляхом оцінки сильних сторін. Так ви розподілите ресурси таким чином, щоб це призвело до максимального зростання та прибутковості.

Поліпшення бізнес-операцій. Аналіз слабких сторін компанії допомагає критично поглянути на наявні проблеми або слабкі місця в роботі компанії. Орієнтуючись на СВОТ-матрицю, ви можете запобігти стратегічним помилкам і постійно вдосконалюватися, а також знаходити нові можливості та способи просування свого бізнес-проєкту.

Робота з ризиками. Ви можете зіткнутися з різними загрозами як пов’язаними з конкуренцією, так і тими, що йдуть ззовні (наприклад, зміни маркетингового середовища або нормативно-правової бази). Але SWOT-аналіз допоможе вам підготувати компанію до будь-яких викликів, з якими їй доведеться зіткнутися.

Побудова конкурентної стратегії. SWOT-матриця дає змогу проаналізувати не лише свою компанію, а й бізнес конкурента. Таким чином ви знайдете його слабкі місця та зможете використовувати їх у своїх цілях.

Плюси та мінуси для бізнесу

Як будь-який метод оцінки та самооцінки в бізнесі, SWOT має сильні та слабкі сторони. Їх потрібно враховувати, щоб правильно використовувати результати побудови матриці.

Плюси СВОТ-аналізу полягають у такому:

  1. Метод універсальний, оскільки допомагає не фокусуватися на якомусь одному аспекті поточного стану компанії або її перспектив, а поглянути одразу з кількох ракурсів. Створивши матрицю, ви зможете:

    • повною мірою оцінити внутрішні можливості бізнесу, зрозуміти, у чому він кращий за інших і завдяки чому зможе вигравати в конкуренції;

    • вчасно помітити внутрішні слабкості та ймовірні загрози для потенціалу вашої компанії, відреагувати на них;

    • визначити для себе зовнішні можливості, тобто ті чинники, які не залежать від вас, але здатні відкрити додаткові можливості для досягнення найкращого результату;

    • не пропустити зовнішні загрози, здатні уповільнити процес розвитку бізнесу, вчасно вибудувати стратегію захисту.

  2. Провести СВОТ-аналіз нескладно, він не потребує окремої освіти, збору глибокої аналітики. Достатньо уважного погляду на механізми, які працюють ніби самі собою.

Є в такого варіанта самооцінки бізнесу й недоліки:

  • СВОТ-матриця показує статичний стан бізнесу в конкретній точці часу. Аналіз потрібно проводити не рідше ніж раз на рік або після будь-яких серйозних внутрішніх і зовнішніх змін, актуалізуючи дані.

  • Ви не отримаєте чітку аналітику, а лише опорні точки, структуровані дані, від яких відштовхуватиметься подальша робота профільних фахівців, наприклад, маркетологів.

  • Щоб SWOT-матриця показала загальну картину по всьому бізнесу, потрібно використовувати великий обсяг інформації: фінансову, логістичну, комерційну, технологічну тощо.

  • Аналіз доволі суб’єктивний, оскільки залежить від поінформованості та навіть життєвих поглядів тих, хто його проводить.

Підготовка

SWOT-аналіз — це мозковий штурм для топ-менеджерів або керівних позицій у вашій компанії, адже саме вони володіють необхідною для цього інформацією та можуть опрацювати сильні й слабкі сторони організації, а також різноманітні варіанти подій (наприклад, розглянути діяльність компанії в умовах війни, у разі випередження конкурента за річним доходом або його відходу з ринку тощо). 

Що ж важливо врахувати під час підготовки до SWOT-аналізу?

  1. Залучіть до аналізу лінійних фахівців із різних структурних підрозділів компаній, чітко заздалегідь розподіливши конкретні завдання між відділами. За допомогою цих окремо отриманих даних ви зможете створити більш деталізовану SWOT-матрицю.

  2. Використовуйте для SWOT-матриці інформацію, яку отримали на основі наявних даних і статистики. 

  3. Конкретизуйте свої цілі проведення SWOT-аналізу. Це допоможе побудувати чітку систему запитань і рішень. 

  4. Оцініть свою компанію зі сторони. Для цього проведіть інтерв’ю зі своїми клієнтами та обов’язково дізнайтеся, чому вони обрали вас, а не ваших конкурентів. 

  5. Ранжуйте отриману інформацію. Упевнені, що у вас багато сильних сторін, можливостей, і водночас вистачає ризиків і недоліків. Але під час складання SWOT-аналізу важливо розставити ці дані виходячи з їхньої пріоритетності та впливу на ваш бізнес.

Складання та аналіз матриці

Етап 1. Намалюйте квадрат і рівномірно розділіть його на чотири менших.  Верхній лівий квадрат має позначати сильні сторони, верхній правий — слабкі, нижній лівий — можливості, а нижній правий квадрат — загрози.

Етап 2. Визначте свої сильні сторони. У відповідному квадраті перерахуйте власні конкурентні переваги. Допомогти визначити їх вам можуть такі запитання:

  • Що ми робимо краще за інших?

  • Яка наша УТП?

  • Якими унікальними, на відміну від конкурентів, ресурсами ми володіємо?

  • Що конкурент вважає нашими сильними сторонами?

Етап 3. Проаналізуйте свої слабкості, тобто ті чинники, які негативно впливають на ваш бізнес. Це може бути брак знань, навичок, обладнання, відсутність потрібних фахівців у команді тощо. 

Щоб визначити ці недоліки, поставте собі такі запитання:

  • Що клієнти покращили б у вашому бізнесі?

  • Що конкуренти можуть вважати вашими слабкими сторонами?

  • Які процеси ви могли б поліпшити у своєму бізнесі?

Етап 4. Запишіть у відповідному квадраті потенційні можливості для своєї компанії. Це ті зовнішні чинники, над якими ви не маєте прямого контролю, але вони можуть принести вам успіх: наприклад, зміна споживчих тенденцій, незапланована співпраця з відомими компаніями чи ЗМІ тощо.

Етап 5: Визначте та максимально спрогнозуйте будь-які загрози, з якими вже стикалася ваша компанія або може зіткнутися в майбутньому. Наприклад, це може бути зниження кількості клієнтів, негативні відгуки та висвітлення вашої компанії в мережах, поява нових сильних конкурентів на ринку тощо.

Після того як складете SWOT-матрицю, радимо спершу оцінити сильні сторони та можливості. Це допоможе вам зрозуміти, як реалізувати нові завдання бізнес-проєкту та сприяти його розвитку. Після цього можете інтерпретувати слабкі сторони та загрози, щоб зрозуміти, які існують проблеми та як їх скоригувати.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ідеї для Вашого Бізнесу
Ідеї для Вашого Бізнесу@ua_bizidea

Канал №1 для підприємців

8.3KПрочитань
1Автори
14Читачі
На Друкарні з 8 квітня

Більше від автора

  • Як залучити інвестора у свій стартап

    Ідея, наполегливість та інвестиції — ось три складові, які потрібні для успішного розвитку стартапу. Особливо на початкових стадіях. Враховуючи, що стартап відноситься до венчурних інвестицій і вважається ризиковою справою, не всі інвестори готові вкладатися.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • 30 TED виступів, які варто переглянути кожному підприємцю

    Якщо ви надумали організувати свій бізнес або масштабувати вже існуючий, пропонуємо вам переглянути ці виступи. В них можна знайти багато корисних порад і натхнення.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається