Як заробити 1 млн $$ на власному щиткоіні

Сьогодні мова піде про ринок щиткоінів, про який успішно всі забули в Україні. Але ця ніша живе завжди, незалежно від настроїв на ринку. Але мало просто створити щиток і залистити його на DEX і CEX біржах. Навколо цього щитка потрібно вибудувати цілий проєкт із власною ідеологією. Очевидно створити сайт і займатися просуванням соцмереж.

Підписуйтесь на телеграм-канал 🇺🇦
Шиткоін – це погана монета. Таким терміном інвестори висловлюють своє зневажливе ставлення до певної криптовалюти. Шиткоін або щиткоін – похідне від англійського “shit coin” (погана монета).

Але шиток, він на те і шиток. Більшість проєктів створюють на коліні, створюють шаблонний сайт, за кілька годин вигадують легенду, роудмап (який рідко здійснюють), накручують соцмережі і починають збирати гроші. Часто можна зустріти мем-коїни, за якими взагалі нічого не стоїть.

І перша дилема, з якою ви зіткнетеся, - на якому блокчейні запускати проєкт... у цьому гайді ми розглянемо тільки ETH і BSC. Саме на них і робиться більшість щитків.

Замість довгого введення, пропоную просто взяти рандомний проєкт і проаналізувати його. Так має скластися +- цілісна картина в голові про цю нішу. Для цього заходимо на агрегатор.

DEXTools - найпопулярніша платформа-агрегатор всіляких токенів і проєктів. Тут можна знайти детальну інформацію про проєкт, графік токена, посилання на ресурси тощо. Аналог - DEX Screener

У колі тих, хто намагається заробити на торгівлі щиткоінами, BNB Chain вважається більш сміттєвим, ніж ETH. Скам проєктів більше, тому що створити токен на BSC трохи простіше і дешевше.

Давайте візьмемо випадковий проєкт із розділу Daily gainers (на скріні вище). На третьому місці бачимо монету OPENSPACE, яка видала +2700% за добу і потрапила в ТОП.

Відразу впадає в око низький DEXTscore, про який поговоримо трохи пізніше.

Графік досить-таки сумнівний. Лістинг, потім відразу йдуть різкі пампи/дампи, на яких адміни зафіксували прибуток... покупці, які встигли залетіти на низах, також зафіксували. Ну а ті, кого увігнали на хаях, природно, передали свої грошики першій категорії осіб. Подібний графік притаманний дуже багатьом проектам.

Подивимося, що ж являє собою цей проект. Заходимо на сайт. Звичайний односторінковий сайт із можливістю законнектити гаманець. Тут ми і знаходимо в тому основну задумку проекту, яка полягає в тому, що ви можете згенерувати унікальний аватар через їхній сервіс.

Сайт зовсім не складний. Як з точки зору дизайну, так і з технічного боку. Оцінюємо соцмережі. Вони мертві.

І в Telegram, і в Twitter по 100 підписників. Активу немає. Звідки обсяги? Можна припустити, що хлопці просто напросто їх накрутили, щоб вилетіти в топ на моніторингах. І звідти вже черпають buy-ерів, заманюючи їх смачними +2700% за добу. Часта, вельми прибуткова стратегія.

І відразу проаналізуємо другий проєкт. Уже на BNB Chain. Візьмемо звичайний мем-коїн, яких на BSC дуже багато.

Мем-коїни (Meme coins) - це криптовалюти, що використовують популярність інтернет-мемів для приваблення уваги інвесторів. Найвідомішими прикладами таких криптовалют є Dogecoin та Shiba Inu coin, які отримали популярність завдяки своїм мемам зображеннями собак. Однак, вони не мають серйозних фундаментальних основ для своєї цінності і можуть бути дуже волатильними і ризикованими для інвестування.

Дивимося на графік і розуміємо, як швидко і легко фаундери зафіксували прибуток. Йдемо оцінювати сайт. За дефолтом, тут є токеноміка, роудмап і вайтпеппер. Можливість законнектити гаманець і закинути токени в стейкінг. У принципі, типовий набір для щитка на BNB.

При цьому є лістинг на CoinMarketCap і CoinGeko з накрученими відгуками. Що могло послужити хорошим сигналом для покупців. Але підсумок ми з вами вже побачили на графіку...

Плюс у наявності більш-менш живі соцмережі.

Отже, переглянувши два проєкти, у вас уже мала скластися приблизна картинка в голові про те, який спектр робіт належить виконати. Давайте відразу прикинемо, хто нам знадобиться для запуску щитка.

Команда:

  1. Розробник. Створює сайт + сам токен. (про це трохи пізніше)

  2. Грубо кажучи СММ-щик-копірайтер, який вестиме соцмережі + на нього можна перекласти обов'язки з лістингу на всіляких платформах, написання роудмапу тощо.

  3. Дизайнер. Робить логотип, дизайн сайту, картинки для соцмереж.

Ось, власне, і все. Величезну кількість щитків запускає не більше 3-х осіб, тому що роботи не багато. І вона досить-таки нескладна.

Працювати з командою під % або за фіксовану з/п залежить від вашого бюджету і досвіду. Спочатку, щоб мінімізувати всі ризики, раджу збирати команду під %.

Ну і нарешті переходимо до конкретики.

Створення токена

Покрокового керівництва з технічної сторони створення токена тут не буде. Розповім, як це здійснюється в загальних рисах, і прикріплю цілу пачку покрокових гайдів інтернету. Але, насправді все дуже легко.

ERC-20

Якщо випускати монету самостійно, достатньо:

  1. Взяти код будь-якого токена на ERC. Скопіювати і вставити в Remix

  2. Задати кількість монет, назву і скорочену назву.

  3. Зробити Deploy. Отримати токени на гаманець.

  4. Сходити на Uniswap і закинути ліквідність (про це наступний розділ).

  5. Усе. 15 хвилин і ваш токен уже можуть купувати/продавати на Uniswap.

Якщо не хочете просто брати чужий код + є програміст, який більш-менш розуміється на Solidity. То просто ставте йому необхідні завдання. Упевнений, у нього піде не більше кількох годин на створення токена. Процес дуже простий.

Посилання на покрокові гайди: раз, два.

BSC

Перший варіант. Можна скористатися популярною тулзою CoinTool. Там же, до речі, можна і на ETH токен зліпити, та й на будь-якому іншому блокчейні. Максимально просто і швидко. Але дорого, якщо порівнювати з ручним варіантом.

Вписуєте назви, суплай тощо. Через кілька хвилин токен опиниться на вашому гаманці. Ну і потім вже на PancakeSwap (тому що Uniswap не підтримує BSC) і додаєте ліквідність (наступна глава)

Другий варіант. Так само зробити все через Remix, за тим самим алгоритмом, як і з ETH. Контракт так само беремо або у будь-якого токена, або з офіційної документації. Заплатити вам тут доведеться тільки за комісію, але всі правки в код доведеться вносити вручну.

Третій варіант. Скористатися DODO або DxSale. По суті такі ж сервіси, як і CoinTool, тільки дешевші. Але з ними потрібно бути обережними. До речі, як і з CoinTool.

Для максимальної безпеки, звісно, краще взяти в команду Solidity-розробника і написати код самостійно.

Серед корисних сайтів також варто відзначити:

HoneyPot - на якому юзери звикли відстежувати раптову появу роялті або перекриття можливості продавати монетки. Напевно, чули про такий скам. Коли люди купують токен, а потім просто не можуть його продати, бо смарт-контрактом передбачена можливість раптово ввести таку фічу.

TokenSniffer - ще один інструмент для аналізу контракту. Можна використовувати як для оцінки чужих проєктів, так і прогнати свій контракт, подивитися результати.

Лістинг токена

Токен створили. Давайте поговоримо про те, як залистити його на CEX, DEX, різних моніторингах тощо.

PancakeSwap (для проєктів на BSC)

Основна DEX, на якій відбуваються всі торги щитками на BSC. По суті, для того, щоб залистити монетку на PancakeSwap-e, все, що нам потрібно - додати її і закинути ліквідності.

До речі, саме на цьому етапі, ви і визначаєте первісну вартість свого токена. Для цього заходимо на PancakeSwap і переходимо в розділ Liquidity.

Давайте відразу на прикладі. Отже, уявімо що наш токен називається ALPH. Якщо закинути в пул ліквідності 1 ALPH і 1 BNB, то 1 ALPH коштуватиме 1 BNB. Відповідно, якщо ми закинемо, наприклад 100 ALPH і 1 BNB, то вийде, що 1 ALPH = 0.01 BNB.

Логіка, думаю, зрозуміла. Ну а яку кількість ліквідності надавати, залежить від того, який потенціал у вашого проєкту. І якими обсягами ви плануєте торгувати.

Не буду розписувати тут покроково, куди, які кнопки натискати на самому сайті. Там усе просто. Але про всяк випадок, ось вам сторонній матеріал з інтернету на цю тему.

Uniswap (для проектів на ETH)

Тут усе теж саме. Єдине, Uniswap досі не підтримує BSC. Але ця проблема скоро вирішиться. Щитки на ефірі розміщуються тут. Принцип той самий. Додаєте монетку, забезпечуєте її ліквідністю, встановлюєте курс. Усе. Більш прикладний матеріал уже по Uniswap тут Раз, два

DexTools і DexScreener

Це основні моніторинги, на які юзери заходять, щоб відстежити який-небудь швидкозростаючий щиток... і встигнути його прикупити. Сюди токен потрапить автоматично, після додавання ліквідності. Але на тому ж DexTools є система рейтингу + Community Trust (лайки/дизлайки від користувачів). І якщо щодо лайків, думаю зрозуміло, що потрібно робити... то ось набити високий DEXTscore - завдання складніше.

Метрик небагато, всього 5: information, transactions, holders, creation, pool. Загалом, якщо ви нормально оформите проєкт, не поскупитеся закинути ліквідності, і у вас будуть хоч якісь купівлі/продажі. То ви отримаєте рейтинг вище 60, що є досить прийнятним результатом.

Ну і також не забуваємо, що тут можна відстежити, на яких гаманцях зберігаються монети, скільки зберігається монет, абсолютно всю історію угод тощо. Тож, якщо хочете накручувати обсяги, зберігати всі свої токени на одному гаманці... Пам'ятайте про те, що користувачі все це бачать.

Coinmarketcap і CoinGeco

Лістинг щиткоіна на CoinMarketCap, безумовно, є величезним плюсом до репутації проекту. Але вимог досить багато. Якщо цікаво, можете просто зараз зайти і подивитися, яку інформацію сервіс збирає в запиті на лістинг токена. Посилання на форму CoinMarketCap.

На що дивляться?

  1. Можливість реалізації задумки проєкту. Тобто адміни мають точно переконатися, чи зможете ви виконати свої зобов'язання за роудмапом; чи схоже, що розвиватимете проєкт у довгу, а не видалите соцмережі через 2 тижні.

  2. Обсяги торгів. Одна з ключових метрик. Якщо обсяги торгів відносно великі, то вас найімовірніше розмістять без зайвого нервування.

  3. Команда. Якщо команда відкрита і публічна + є розвинені соцмережі, безумовно це величезний плюс і CoinMarketCap дивиться на це.

  4. Ком'юніті. Базова оцінка соцмереж і ком'юніті проєкту. Нарівні з обсягами, дуже важливий параметр. Якщо у вас дофіга і більше аудиторії, то залистять токен без всяких проблем.

А ось на CoinGeco є точні обмеження щодо ліквідності, обсягу торгів тощо.

У будь-якому разі, насамперед, перед тим як ліститися на цих майданчиках, вам потрібно буде набити обсяги. І попрацювати хоч якийсь час. Тільки потім є сенс подавати заявку на розміщення.

Дрібні біржі

Розміщення на CEX, напевно, фінальний етап. Навіщо ліститися на біржах? Думаю, відповідь очевидна. Додаткова ліквідність, нові покупці + поліпшення загальної репутації проєкту на тлі інших щитків.

Проте, ось посилання на розділ, в якому знаходиться 236 бірж, відсортованих за масштабами торгів.

Якщо у вас є +- нормальні обсяги торгів, розмістилися на всіх майданчиках і моніторингах, які перераховані вище... є хоч якась аудиторія в соцмережах. Можна брати цей список і, починаючи з кінця, поступово подавати заявки на вподобані біржі. На кшталт MEXC якого-небудь.

Розвиток проекту

Що ж, токен створили, розмістили його на всіляких майданчиках... переходимо до створення інфраструктури навколо нього.

Я ділю проєкти на три групи.

  1. Швидкосками. Які дуже швидко створюються. Дуже швидко заганяється аудиторія. Як тільки з'являються найменші покупки, відбувається або обнулення ціни, коли фаундери зливають свої токени на наївних покупців. Або застосовуються різні фішки на кшталт неможливості продати токен, 100% роялті тощо. Не рекомендую займатися подібним.

  2. Слоу-раг. У цьому разі ведеться емітація діяльності, з метою загнати побільше людей у токен. Щоб в кінцевому підсумку також плавно вийти з них. Тут уже створюється який-небудь сайт, платформа. Ніби як починається розробка чогось супер-масштабного. Виконуються кроки роудмапу. Відправляються пруфи бурхливої діяльності в соцмережі. За фактом же, нічого не відбувається і фаундери від самого початку мають на меті цими діями загнати якомога більше хом'яків у проєкт. Акуратненько потім його прикрити. І почати пиляти новий. Також не раджу займатися подібним

  3. Фундаментальний проєкт. Тут уже йдеться про реальні розробки, про початкові плани працювати в довгу і справді поступово розвивати проєкт.

Отже, визначилися з типом проєкту. Залежно від цього складаємо токеноміку, roadmap і white paper.

Корисний матеріал на цю тему: раз, два, три.

Крім вивчення теорії, раджу просто зайти на той самий DEXTools, відкрити 20 проєктів і переглянути white paper кожного. Як правило, цього достатньо, щоб зрозуміти що +- там варто писати.

Ну або взяти в команду ще одного чоловічка, який спеціалізується на цьому. Чесно, не бачу сенсу цього робити, тому що токеноміка у щиткоїн-проектів в основному шаблонна, не сильно відрізняється.

Ідея

Найголовніше при створенні щитка - унікальна і цікава задумка. Саме фактор красивої легенди (або не легенди, якщо реально зможете здійснити ідею) багато в чому впливає на рішення аудиторії, купити/або не купити. Друге завдання - цю задумку красиво і грамотно упакувати. В елегантний сайт, правильно складений Roadmap, активні соцмережі.

Крім усього, природно, величезний вплив має поведінка графіка. Як правило, торгуючи щитками, всі розуміють про те, що всюди скам. Про те, що рано чи пізно щиток відправиться в безодню. Але можливість зловити великі ікси переважує всі негативні сторони, і люди намагаються вгадати... вчасно купити, вчасно продати. Тому показати людям графік, який вони хочуть бачити... з великими відсотками - також одна з ключових дій, яку ви можете зробити.

Соцмережі.

Здебільшого йдеться тільки про Twitter і Telegram.

Telegram. Раджу робити величезний чат, а не канал. І вести там активне спілкування з користувачами. Підключити бота, який демонструватиме кожну купівлю токена (дуже багато проєктів його використовують, можна знайти у конкурентів), що непогано так прогріває учасників і спонукає теж здійснити покупку.

Twitter. Природно, на перших етапах можна скупити рекламу проєкту в інфлів, які спеціалізуються на щитках. Загнати аудиторію і також активно її прогрівати всілякими анонсами.

Але, здебільшого, найбільший імпакт приносить все-таки потрапляння в топи агрегаторів, розміщення на всіляких сервісах аналітики та демонстрація красивих відсотків. На маленьких обсягах, це створюється дуже просто. І більшість проектів користуються цим.

Висновок

Вище було описано практично весь спектр робіт, який належить виконати під час запуску і просування свого токена. Щодо бюджету, раджу заходити сюди як мінімум з 5-10.000$. Цього буде достатньо для того, щоб надати норм ліквідність токену. Для якогось найпростішого маркетингу. І заохочень для команди.

Якщо немає досвіду, орієнтуйтеся на успішних конкурентів. Проєктів дуже багато. Візьміть кілька і йдіть тим самим шляхом, що й вони.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

624.5KПрочитань
11Автори
464Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається